Blog

Fit makowiec z kaszą jaglaną – deser bez cukru i pszenicy

Pyszny zapach makowca, polewa czekoladowa, chrupiące ziarna słonecznika – wszystko to znajdziesz w tym przepisie na fit makowiec jaglany. Ten makowiec jest bezglutenowy, bezmleczny i nie zawiera jaj. Fit makowiec jest zainspirowany przepisem od cateringu dietetycznego Victory Diet. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie masy makowej, to będzie to deser bez dodatku cukru. Taka alternatywa na fit makowiec sprawdzi się nie tylko przy świątecznym stole. Z powodzeniem może stanowić on część Twojego codziennego jadłospisu.

Jeśli nie zawsze masz czas na gotowanie, a chcesz jeść zdrowo i ciekawie każdego dnia, to wypróbuj catering dietetyczny, który znajdziesz dzięki naszej porównywarce Dietly.pl

Spis treści:

Właściwości maku – czy mak jest zdrowy?

Tak, ziarna maku są zdrowe i dostarczają niezwykle dużo składników odżywczych. Mak dostarcza sporej porcji wapnia – w 100 g znajdziemy aż 1266 mg tego pierwiastka. Jest również źródłem błonnika pokarmowego (20,5 g w 100 g maku). Zawiera sporą ilość potasu (963 mg w 100 g) przy bardzo niskiej ilości sodu (6 mg), dlatego będzie odpowiedni dla osób ograniczających sód np. ze względu na nadciśnienie tętnicze lub obrzęki limfatyczne. W 100 g maku znajdziemy również 458 mg magnezu, 8 mg żelaza i 3,3 mg cynku.

Fit makowiec z kaszą jaglaną – składniki

Do przygotowania fit makowca potrzebujesz:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 160 g masy makowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ksylitolu
  • 12 g oleju
  • 120 g mleka migdałowego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g pestek słonecznika
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Fit makowiec – wartości odżywcze w 1 kawałki

Jedna porcja fit makowca dostarcza:

  • 240 kcal,
  • 7 g białka,
  • 12 g tłuszczu,
  • 25 g węglowodanów

Jak samodzielnie przygotować domową masę makową bez cukru?

Możesz użyć do przepisu gotową masę makową, ale jeśli masz chwilę czasu, to zachęcamy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy ugotować 100 g suchego maku mielonego w 250 ml mleka (lub napoju roślinnego) oraz dodać ksylitol lub inny słodzik do smaku. Z powstałej masy odmierz 160 g do przepisu.

Jak przygotować fit makowiec?

  1. Kaszę jaglaną zblendować z aromatem. Dodać masę makową, mąkę i ksylitol – wymieszać łyżką.
  2. Powstałą masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 st. C przez 45-60 min.
  3. Wierzch upieczonego makowca posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać uprażonym słonecznikiem.
  4. Makowiec jaglany podawać ze świeżymi owocami.

Propozycja podania

Fit makowiec możesz zjeść na deser, a jeśli chcesz stworzyć pełnowartościowy posiłek z fit makowcem wystarczy, że dodasz do niego jakiekolwiek źródło białka. Białko zwiększa uczucie sytości. Fit makowiec możesz zjeść z dodatkiem wysokobiałkowego serka lub zwykłego jogurtu naturalnego!

Popularne wpisy na blogu:

Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?
Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta
Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna kolacja na redukcji
Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
Najlepsze fit desery – proste przepisy na zdrowe słodycze
Witamina D dla dzieci – jaka będzie najlepsza?
5 zasad zdroworozsądkowego podejścia do słodyczy w diecie dziecka
Najlepsza dieta odchudzająca w Krakowie – TOP 10 cateringów dietetycznych
Co to jest mgła mózgowa? Część I – definicja, objawy i przyczyny
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach
Dieta w chorobie Hashimoto – czego nie jeść, a co warto wprowadzić?
Fit przekąski na imprezę – przepisy
Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę
Napój roślinny – który najlepiej wybrać?
Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy