Blog

Fit makowiec z kaszą jaglaną – deser bez cukru i pszenicy

Pyszny zapach makowca, polewa czekoladowa, chrupiące ziarna słonecznika – wszystko to znajdziesz w tym przepisie na fit makowiec jaglany. Ten deser jest bezglutenowy, bezmleczny i nie zawiera jaj i jest zainspirowany przepisem od cateringu dietetycznego Victory Diet. Co więcej, jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie masy makowej, to będzie to deser bez dodatku cukru. Taka alternatywa na fit makowiec sprawdzi się nie tylko przy świątecznym stole. Z powodzeniem może stanowić on część Twojego codziennego jadłospisu.

Jeśli nie zawsze masz czas na gotowanie, a chcesz jeść zdrowo i ciekawie każdego dnia, to wypróbuj catering dietetyczny, który znajdziesz dzięki naszej porównywarce Dietly.pl

https://dietly.pl/blog/szybkie-przekaski-300-kcal-przepisy

Właściwości maku – czy mak jest zdrowy?

Tak, ziarna maku są zdrowe i dostarczają niezwykle dużo składników odżywczych. Mak dostarcza sporej porcji wapnia – w 100 g znajdziemy aż 1266 mg tego pierwiastka. Jest również źródłem błonnika pokarmowego (20,5 g w 100 g maku). Zawiera sporą ilość potasu (963 mg w 100 g) przy bardzo niskiej ilości sodu (6 mg), dlatego będzie odpowiedni dla osób ograniczających sód np. ze względu na nadciśnienie tętnicze lub obrzęki limfatyczne. W 100 g maku znajdziemy również 458 mg magnezu, 8 mg żelaza i 3,3 mg cynku.

Fit makowiec z kaszą jaglaną – przepis

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 240 kcal, 7 g białka, 12 g tłuszczu, 25 g węglowodanów

 Fit makowiec – składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 160 g masy makowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ksylitolu
  • 12 g oleju
  • 120 g mleka migdałowego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g pestek słonecznika
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jak samodzielnie przygotować domową masę makową bez cukru?

Możesz użyć do przepisu gotową masę makową, ale jeśli masz chwilę czasu, to zachęcamy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy ugotować 100 g suchego maku mielonego w 250 ml mleka (lub napoju roślinnego) oraz dodać ksylitol lub inny słodzik do smaku. Z powstałej masy odmierz 160 g do przepisu.

Jak przygotować fit makowiec?

  1. Kaszę jaglaną zblendować z aromatem. Dodać masę makową, mąkę i ksylitol – wymieszać łyżką.
  2. Powstałą masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 st. C przez 45-60 min.
  3. Wierzch upieczonego makowca posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać uprażonym słonecznikiem.
  4. Makowiec jaglany podawać ze świeżymi owocami.
https://dietly.pl/

Podobne artykuły