Fasolka szparagowa – kcal i składniki odżywcze
Fasolka szparagowa to popularne warzywo, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest bardzo zdrowe. Okazuje się, że jest to idealna propozycja dla osób, które dbają o swoją wagę. Jednocześnie, fasolka szparagowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa – kcal i zalety jedzenia tego produktu znajdziesz w poniższym tekście. Sprawdź!
Wartości odżywcze fasolki szparagowej
Składnik | Wartość w 100 g |
Białko | 1,8 g |
Tłuszcz | 0,2 g |
Węglowodany | 6,5 g |
Błonnik | 2,7 g |
Witamina C | 27 mg |
Witamina K | 13,3 µg |
Potas | 172 mg |
Magnez | 18 mg |
Fosfor | 38 mg |
Wartość odżywcza szparagówki sprawia, że jest to warzywo bardzo korzystne dla zdrowia. Dzięki niskiej zawartości kalorii i wysokiej zawartości błonnika fasolka szparagowa pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała oraz poprawia trawienie. Zawarte w niej witaminy i składniki mineralne wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Fasolka szparagowa (kcal podajemy poniżej) ma też niski indeks glikemiczny (IG 15).
Fasolka szparagowa – kcal
Fasolka szparagowa (zarówno żółta, jak i zielona) jest warzywem niskokalorycznym. 100 gramów ugotowanej fasolki zawiera tylko 30 kcal.
Przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa (kcal mogą się zwiększyć w zależności od dodatków, z jakimi ją podajemy) to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w różnorodny sposób. Można ją dodać do sałatek, zup, czy też jako dodatek do mięs lub ryb. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne danie z wykorzystaniem fasolki szparagowej:
Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce
Potrzebne składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i ugotuj na parze przez około 5 minut.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i smaż przez około 2-3 minuty.
- W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj trochę octu i zagotuj.
- Rozbij jajka do filiżanek, a następnie przełóż je do wrzącej wody i gotuj przez około 3-4 minuty.
- Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odcedź na ręczniku papierowym.
- Podawaj fasolkę szparagową z ugotowanymi jajkami w koszulkach.
Czy fasolka szparagowa jest kaloryczna? Podsumowanie
Fasolka szparagowa (kcal = 31/100 g) to warzywo, które warto włączyć do swojego menu. Dzięki niskiej zawartości kalorii i wysokiej zawartości cennych składników odżywczych fasolka jest idealna dla osób, które dbają o swoje zdrowie i figurę. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, więc zachęcamy do eksperymentowania z fasolką szparagową w kuchni i wykorzystywania jej do przygotowywania pysznych i zdrowych dań.