Arbuz – kcal i wartości odżywcze
Arbuz – kcal w tym owocu zależą od jego rozmiaru i odmiany. Dobrą wiadomością jest to, że arbuz jest niskokaloryczny, co oznacza, że można go spożywać bez obaw o dodatkowe kilogramy. Czytaj dalej!
Arbuz – kcal
100 gramów arbuza to około 30 kalorii. Oznacza to, że zjedzenie całego arbuza nie zwiększy znacząco dziennego spożycia kalorii. Arbuz jest dobrym źródłem wody i błonnika, co oznacza, że pomaga w utrzymaniu dobrej wagi.
Korzyści zdrowotne z jedzenia arbuza
Arbuz zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B oraz minerały, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Spożywanie arbuza może pomóc w leczeniu stanów zapalnych i utrzymaniu zdrowych stawów. Owoc ten może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i obniżeniu ciśnienia krwi. Arbuz jest dobrym źródłem witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy.
Picie ok. dwóch szklanek soku arbuzowego dziennie zwiększa poziom argininy we krwi o ponad 10%, co przyczynia się do lepszego ukrwienia i odżywienia tkanki mięśniowej.
Wartości odżywcze arbuza
Wartość odżywcza | Ilość w 100 g arbuza |
Białko | 0,61 g |
Tłuszcz | 0,15 g |
Węglowodany | 7,55 g |
Błonnik | 0,4 g |
Czy wszyscy mogą jeść arbuzy?
Arbuz, mimo że jest niskokaloryczny, zawiera wysoki indeks glikemiczny (75), w związku z tym może szybko podnieść stężenie cukru we krwi. Nie powinny go więc spożywać w dużych ilościach osoby chorujące na cukrzycę.
Czy arbuz tuczy?
Arbuz (kcal = 30/100 g) zawiera znikomą ilość tłuszczu, dlatego jest idealnym wyborem dla osób będących na diecie. Może pomóc w uzupełnianiu pożywienia, zapobiegając jednocześnie przybieraniu na wadze.
Kaloryczność arbuza – podsumowanie
Arbuz – kcal tego produktu zależą od jego odmiany i wielkości. 100 gramów arbuza zawiera około 30 kalorii, co oznacza, że jest on bardzo niskokaloryczny. Jest smacznym i zdrowym owocem, który zapewnia szybkie uzupełnienie energii. Dużą zaletą tego owocu jest także fakt, że szybko gasi pragnienie i uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie. Zawiera również witaminę A, potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor, które wspomagają zdrowie. Arbuz jest doskonałym wyborem, jeśli chodzi o uzupełnianie pożywienia.