Blog

    Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza

    Autorka artykułu: dietetyczka Joanna Marciszewska

    Żelazo to „pierwiastek krwiotwórczy”, czyli substancja niezbędna do prawidłowej syntezy krwi. Około 70% żelaza w naszym organizmie znajduje się w hemoglobinie, która jest niezbędna do transportowania tlenu i dwutlenku węgla. Biorąc pod uwagę, że bez odpowiedniego dotlenienia, narządy naszego organizmu nie będą zdolne do pełnienia swoich funkcji, to odpowiednia ilość hemoglobiny w organizmie jest wyjątkowo istotna. Skoro do budowy hemoglobiny jest niezbędne żelazo, to źródła żelaza powinny być stałym elementem naszej diety. Z tego artykułu dowiesz się czym jest anemia i jak ją zdiagnozować. Ponadto przeczytasz o diecie przy anemii oraz o tym jak zwiększyć przyswajalność żelaza.

    Spis treści

    Objawy niedoboru żelaza

    Początkowymi objawami anemii jest nasilona senność, przewlekłe uczucie zmęczenia, spadek energii – są to jednak symptomy na tyle niespecyficzne, że na etapie ich występowania rzadko kiedy jesteśmy świadomi ich prawdziwej przyczyny. Kolejnym objawem anemii, który zdarza się już na początku jest bladość skóry i błon śluzowych – możemy zauważyć, że nasza twarz jest bardziej blada, a usta mniej czerwone niż zwykle. Niekiedy pojawia się też wzmożona łamliwość włosów i paznokci – ten objaw zwróci prawdopodobnie nieco większą uwagę wśród kobiet, choć jest równie niespecyficzny – pojawia się również przy innych niedoborach oraz zaburzeniach i chorobach.

    Jakie są objawy anemii i niedoboru żelaza?

    • Zmęczenie, wzmożona senność, brak energii,
    • Łamliwość włosów i paznokci,
    • Bladość skóry i błon śluzowych,
    • Częste bóle głowy,
    • Pogorszenie koncentracji,
    • Niższa odporność organizmu,
    • Sucha skóra,
    • Duszności i zawroty głowy,
    • Kołatanie serca.
    Photo by Tracey Hocking on Unsplash

    Anemia – co to jest?

    Anemia to stan, w którym zmniejszona jest liczba czerwonych krwinek i najczęściej jest skutkiem niedoboru żelaza. W badaniach laboratoryjnych stan anemii zauważa się wtedy, gdy poziom hemoglobiny jest poniżej normy. Anemia może jednak wystąpić także u osób z prawidłowym stężeniem żelaza, ponieważ pojawia się również przy:

    • niedoborze witaminy B12
    • niedoborze kwasu foliowego
    • niekiedy jest konsekwencją innego stanu chorobowego (np. zaburzeń wchłaniania)
    • lub skutkiem dużej utraty krwi (tzw. anemia pokrwotoczna).

    Niedobór witaminy B12 najczęściej występuje przy stosowaniu diety wegańskiej bez wprowadzenia suplementacji B12 .

    Rozpoznanie anemii – badania diagnostyczne

    Zazwyczaj pierwszym badaniem, którego nieprawidłowy wynik informuje nas o anemii jest stężenie hemoglobiny we krwi.

    Prawidłowy wynik badania hemoglobiny – normy

    • mężczyźni: 14 – 18 g/dl
    • kobiety: 12 – 16 g/dl
    • kobiety w ciąży: 11 – 14 g/dl

    Rozpoznanie stopnia anemii na podstawie wyniku hemoglobiny

    • łagodna anemia: 10 – 12 g/dl u kobiet i 13,5 g/dl u mężczyzn
    • umiarkowana anemia: 8-9,9 g/dl
    • ciężka anemia: 6,5 – 7,9 g/dl
    • zagrażająca życiu anemia: < 6,5 g/dl
    Photo by Louis Reed on Unsplash

    Jak rozpoznać anemię z niedoboru żelaza?

    W przypadku występowania anemii, lekarz prowadzący wskaże nam, czy powinniśmy wykonać dodatkowe badania, aby określić dokładną przyczynę tej choroby. Ważnymi w tym zakresie wskaźnikami jest wynik MCH, MCV i MCHC, które są badane również w ramach morfologii krwi.

    Wynik badania MCV < 83 fl
    MCH < 27 pg
    MCHC < 20 mmol/l (Mikrocytoza)
    MCV 82 – 92 fl
    MCH 27 – 31 pg
    MCHC 20 – 22 mmol/l (Normocytoza)
    MCV > 92 fl
    MCH > 31 pg
    MCHC > 24 mmol/l (Makrocytoza)
    Przyczyna anemii Niedobór żelaza
    – Choroby przewlekłe
    – Anemia syderoblastyczna wrodzona
    -Hemoglobionopatie
    – Talasemie
    – Anemia w chorobach przewlekłych
    – Hemoliza
    Niedobór kwasu foliowego
    Niedobór witaminy B12

    Poza obniżonymi parametrami MCV, MCH, MCHC przy anemii z niedoboru żelaza pojawia się w wynikach badań:

    • Obniżony poziom żelaza w surowicy,
    • Niskie stężenie ferrytyny i wysokie stężenie transferryny.

    Zapotrzebowanie na żelazo

    Jeśli chcemy zapobiec niedoborowi żelaza, to warto zadbać o pokrywanie ilości określanej jako Zalecane Dzienne Spożycie (RDA). Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy wraz z dietą spożywać określone ilości żelaza, które prawdopodobnie uchronią nas przed niedoborem tego pierwiastka

    Płeć i wiek/ stan fizjologiczny Zalecane Dzienne Spożycie żelaza
    Mężczyźni + 19 r.ż. 10 mg
    Kobiety 19-50 r.ż. 18 mg
    Kobiety > 50 r.ż. 10 mg
    Kobiety w ciąży 27 mg
    Kobiety karmiące piersią 10 mg

    Dieta przy anemii z niedoboru żelaza

    Gdy na podstawie wyników badań laboratoryjnych lekarz stwierdził, że podłożem występującej u nas anemii jest niedobór żelaza, to warto zwrócić uwagę na swoją dietę. Nasz jadłospis przy takiej przypadłości powinien bowiem obfitować w źródła żelaza.

    Najbogatsze źródła żelaza – tabela

    Źródła żelaza dzielimy na te pochodzenia roślinnego (będące źródłem żelaza niehemowego) oraz pochodzenia zwierzęcego (zawierające żelazo hemowe).

    Żelazo hemowe jest przyswajalne w 15-35%, z kolei żelazo niehemowe (roślinne) tylko na poziomie 2-20%. Warto jednak podkreślić, że możemy wpłynąć na zwiększenie wchłanialności żelaza niehemowego, co również wyjaśniamy w tym artykule.

    Źródła żelaza pochodzenia zwierzęcego

    Podroby mięsne, mięso, ryby, jajka

    Wątroba wieprzowa 17,0 mg żelaza W 100 g
    Polędwica wołowa 3,1 mg żelaza W 100 g
    Serca wieprzowe 2,7 mg żelaza W 100 g
    Jajka kurze całe 2,5 mg żelaza W 112 g  (2 sztuki)
    Rostbef wołowy 2,4 mg żelaza W 100 g
    Tuńczyk w wodzie 1,6 mg żelaza W 100 g
    Makrela wędzona 1,2 mg żelaza W 100 g
    Łopatka wieprzowa 1,1 mg żelaza W 100 g
    Podudzie indyka 1,1 mg żelaza W 100 g
    Schab wieprzowy 1,0 mg żelaza W 100 g

    Roślinne źródła żelaza

    Warzywa strączkowe, ciemnozielone warzywa i buraki

    Soczewica czerwona gotowana 3,3 mg żelaza W 100 g
    Fasola biała gotowana 3,0 mg żelaza W 100 g
    Ciecierzyca gotowana 2,9 mg żelaza W 100 g
    Szpinak mrożony 2,3 mg żelaza W 100 g 
    Boćwina 2,2 mg żelaza W 100 g
    Bób 1,9 mg żelaza W 100 g
    Buraki 1,7 mg żelaza W 100 g
    Fasola szparagowa 1,1 mg żelaza W 100 g
    Brokuły 0,9 mg żelaza W 100 g
    Kalafior 0,6 mg żelaza W 100 g
    Photo by Jenn Kosar on Unsplash

    Orzechy, pestki, przetwory zbożowe

    Komosa ryżowa (Quinoa) 8,9 mg żelaza W 100 g (przed ugotowaniem)
    Makaron pełnoziarnisty 3,4 mg żelaza W 100 g (przed ugotowaniem)
    Kasza gryczana 2,8 mg żelaza W 100 g (przed ugotowaniem)
    Chleb żytni pełnoziarnisty 2,3 mg żelaza W 90 g  (3 kromki)
    Kasza jęczmienna pęczak 1,9 mg żelaza W 100 g (przed ugotowaniem)
    Pestki dyni 1,5 mg żelaza W 10 g (1 łyżka)
    Kakao surowe w proszku 1,1 mg żelaza W 10 g (1 łyżka)
    Orzechy nerkowca 1,0 mg żelaza W 10 g (1 łyżka)

    Przetwory z warzyw

    Tofu naturalne 5,4 mg żelaza W 100 g
    Tempeh 2,7 mg żelaza W 100 g
    Passata pomidorowa 1,8 mg żelaza W 100 g
    Sok pomidorowy 1,3 mg żelaza W 250 g (szklanka)
    Sok marchwiowy 1,2 mg żelaza W 250 g (szklanka)
    Napój sojowy bez cukru 1,1 mg żelaza W 250 g (szklanka)

    Jak zwiększyć przyswajalność żelaza?

    Tak jak wspominaliśmy, na przyswajalność żelaza z źródeł roślinnych możemy wpłynąć. Istnieją czynniki, które ją zmniejszają oraz takie, które mają działanie zwiększające wchłanianie żelaza. W takim razie co zrobić, aby jak najwięcej żelaza „wycisnąć” z jego roślinnych źródeł?

    Łącz źródła żelaza z witaminą C

    Zauważono, że spożywanie w tym samym posiłku żelaza ze źródeł roślinnych wraz z produktami bogatymi w witaminę C, znacząco zwiększa wchłanianie żelaza.

    Zatem obfitujące w witaminę C truskawki, kiwi, natka pietruszki, papryka, cytrusy – będą rewelacyjnym dodatkiem do wymienionych w powyższych tabelach źródeł żelaza.

    Dodawaj skrobię oporną

    Skrobia oporna również będzie sprzyjała lepszej przyswajalności żelaza. Znajdziemy ją w roślinach strączkowych, pumperniklu, płatkach owsianych, ryżu, makaronach i ziemniakach – jej zawartość zwiększa się jeszcze bardziej po ostudzeniu ugotowanych produktów skrobiowych. Oznacza to, że ugotowany, zimny makaron, ryż, czy ziemniaki, będą obfitować bardziej w skrobię oporną niż te tuż po ugotowaniu.

    Photo by Webvilla on Unsplash

    Wybieraj źródła oligosacharydów

    Oligosacharydy to substancje, które są zdolne do tworzenia z żelazem kompleksów lepiej wchłanianych w jelicie. Z tego względu dobrze jest do posiłków zawierających źródła żelaza dodać oligosacharydy, które znajdziemy m.in. w cebuli, czosnku, pomidorach i bananach.

    Łącz roślinne źródła żelaza z mięsem

    Jeśli jadamy mięso i zależy nam na zapobiegnięciu lub na zmniejszeniu problemu jakim jest niedobór żelaza, to łączenie mięsa z roślinnymi źródłami żelaza będzie dobrym krokiem. Okazuje się, że peptydy pochodzące z białek mięśniowych zawartych w mięsie, budują z żelazem kompleksy ułatwiające jego wchłanianie.

    Unikaj łączenia źródeł wapnia i żelaza w tym samym posiłku

    Okazuje się, że wysoka zawartość wapnia w posiłku może hamować wchłanianie żelaza. Właśnie dlatego jeśli zamierzamy znacznie zwiększyć stopień przyswajania żelaza, warto unikać łączenia źródeł wapnia (szczególnie produktów mlecznych) ze źródłami żelaza roślinnego w tym samym posiłku.

    www.dietly.pl

    Popularne wpisy na blogu:

    Dieta przy Hashimoto przepisy – posiłki 400 kcal
    Jak jeść mniej soli? Sól w żywności – w czym jest najwięcej soli?
    Ile wody dziennie powinniśmy wypijać? Sposoby na wypijanie odpowiedniej ilości płynów.
    Dieta na rozstępy – przyczyny i sposoby zapobiegania
    Suplementy na odchudzanie i ich skuteczność. Beta-glukany, gorzka pomarańcza, l-karnityna, chrom, glukomannan | część 3
    Suplementy diety na odchudzanie – wady i zalety
    Suplement diety a lek. Sprawdź, czym się różnią
    Co jeść na kolację? Czy jedzenie wieczorem jest zdrowe?
    Jak otworzyć catering dietetyczny? Rozpoczynanie sprzedaży diet pudełkowych krok po kroku
    Dieta pudełkowa – na czym polega? Czy warto ją stosować?
    Jak powstrzymać apetyt i lepiej kontrolować uczucie głodu?
    Owsianka na mleku – przepisy, właściwości i proporcje
    Posiłek rekreacyjny vs. cheat meal – jak zmniejszyć restrykcję diety dbając o swoją psychikę?
    Co obniża cholesterol? 4 substancje o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol i trójglicerydy
    Brak motywacji do diety? Motywacja do odchudzania w 3 krokach!