Blog

Dieta przy Hashimoto przepisy – posiłki 400 kcal

Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska

Dieta przy Hashimoto obejmuje kilka żywieniowych wykluczeń i powinna stanowić bogactwo ważnych dla tarczycy składników. Przygotowaliśmy kilka propozycji dla osób chorujących na Hashimoto, przepisy znajdziecie poniżej. Wpisują się one w główne założenia dietetyczne przy Hashimoto.

Spis treści:

Co jeść przy Hashimoto — przepisy w praktyce a zalecenia

Przy Hashimoto rekomenduje się, aby w diecie uwzględnić:

  • wykluczenie źródeł goitrogenów: soi, brokułów, warzyw kapustnych, kalafiora,
  • wykluczenie laktozy — aż 76% osób chorujących na Hashimoto cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego wykluczyliśmy ją, aby przepisy były odpowiednie dla większości z Was,
  • zadbanie o pokrycie zapotrzebowania na selen, który znajdziemy w orzechach brazylijskich, tuńczyku, ostrygach, produktach pełnoziarnistych, mięsie oraz grzybach,
  • unikanie niedoboru żelaza poprzez wprowadzenie jego źródeł: ryb, mięsa, jaj, roślin strączkowych, orzechów, nasion,
  • zwiększenie spożycia przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3, których głównym źródłem są tłuste ryby morskie (makrela, tuńczyk, łosoś, śledź), a także roślinne produkty – orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany.

W naszych przepisach nie wykluczyliśmy glutenu, ponieważ wbrew obiegowym przekonaniom aktualnie brakuje podstaw naukowych, do wprowadzania eliminacji glutenu wśród wszystkich osób z chorobą Hashimoto, o ile nie została zdiagnozowana celiakia lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Wykluczenie wszystkich produktów mlecznych (także tych bezlaktozowych) powinno być podejmowane u osób, które mają stwierdzoną alergię na białka mleka krowiego. 

Zachęcamy do sprawdzenia na naszej porównywarce cateringów dietetycznych Dietly.pl ofertę diet pudełkowych dla osób chorujących na Hashimoto.

Dieta przy Hashimoto — przykładowe posiłki, które możesz zjeść

Makaron pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 19 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 8,5 g błonnika

Składniki:

  • 60 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem),
  • ¼  czerwonej papryki,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 5 pomidorów koktajlowych,
  • ½ ząbku czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki oleju lnianego,
  • 1 łyżka nasion słonecznika,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę pokroić w większą kostkę, czosnek rozdrobnić.
  3. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, przesmażyć paprykę z czosnkiem, po chwili dodać całe pomidorki i smażyć razem.
  4. Dodać przyprawy i po chwili zdjąć z patelni
  5. Makaron podawać z warzywami, przed podaniem skropić olejem lnianym, posypać słonecznikiem i listkami bazylii. 

Z uwagi na to, że przy Hashimoto często występują zaparcia i problemy jelitowe, warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie. Dobrym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce.

Owsianka kokosowa z borówkami i orzechami włoskimi

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 9 g białka, 19 g tłuszczu, 45 g węglowodanów, 7,3 g błonnika

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • 100 g mleka kokosowego bez cukru,
  • 50-150 ml wody,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 0,5 łyżeczki oleju lnianego,
  • 50 g borówek,
  • 1 łyżka orzechów włoskich.

Przygotowanie: 

  1. Płatki i otręby zalać w garnku mlekiem kokosowym i wodą – gotować do miękkości.
  2. Przełożyć do miski, polać olejem, syropem, posypać borówkami oraz orzechami. 

Osoby chorujące na Hashimoto powinny wzbogacać swoją dietę o wartościowy tłuszcz. Najlepiej wybierać roślinne źródła tłuszczu tj. oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, jak i tłuszcze omega 3 znajdujące się w rybach.

Pieczony łosoś z sałatką z kaszy bulgur

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 26 g białka, 19 g tłuszczu, 26 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • 100 g świeżego łososia,
  • 35 g kaszy bulgur,
  • ½ łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 pomidory koktajlowe,
  • ¼ ząbku czosnku,
  • ¼ cebuli,
  • ⅓ papryki czerwonej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Łososia posypać solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec w 200 st. C przez 15-20 min.
  2. W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.
  3. Paprykę, cebulę, czosnek drobno posiekać i przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na patelni na oliwie.
  4. Usmażone warzywa wymieszać z kaszą, posypać posiekaną natką i pomidorkami.
  5. Łososia skropić po upieczeniu sokiem z cytryny i podawać z kaszą.

Osoby chorujące na Hashimoto powinny spożywać tłuste ryby morskie 2-3 razy w tygodniu. Tłuszcze omega 3 działają silnie przeciwzapalnie, dlatego polecane są dla osób chorujących na Hashimoto.

Sałatka z tuńczykiem, fasolą i czerwoną cebulą + kanapki z hummusem

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 28 g białka, 17 g tłuszczu, 29 g węglowodanów, 8,2 g błonnika

Składniki:

  • 80 g fasoli białej z zalewy (lub po ugotowaniu) – ok. 4 łyżki,
  • 90 g tuńczyka w sosie własnym – ok. 3 łyżki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • ¼ cebuli czerwonej,
  • sól, pieprz,
  • 1 kromka chleba żytniego razowego,
  • 1 łyżeczka hummusu klasycznego.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w piórka, pietruszkę posiekać, tuńczyka rozdrobnić. Fasolę wypłukać.
  2. W miseczce wymieszać fasolę z cebulą, pietruszką, tuńczykiem, oliwą i przyprawami.
  3. Podawać z pieczywem posmarowanym hummusem. 

Nasiona roślin strączkowych to kolejny składnik, który powinien znaleźć się w menu osób chorujących na Hashimoto. Te rośliny mają sporo białka, ale również błonnika.

Kanapki razowe z awokado i jajkiem sadzonym

Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 400 kcal, 19 g białka, 23 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżki oliwy,
  • ⅓ awokado,
  • ⅓ ząbku czosnku,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Awokado rozdrobnić z solą, pieprzem, rozdrobnionym szpinakiem i sokiem z cytryny. Powstałą pastą posmarować pieczywo.
  2. Jajka usadzić na patelni na rozgrzanej oliwie, doprawić.
  3. Na kanapki położyć usadzone jajka, można udekorować liśćmi sałaty. 

W diecie osób chorujących na Hashimoto warto wybierać alternatywne źródła tłuszczu i klasyczne masło zamienić na pastę z awokado, hummus czy inną pastę warzywną.

Przy Hashimoto przepisy powinny być tak skomponowane, aby całodzienna dieta dostarczyła nam odpowiedniej ilości kalorii, białka, kwasów omega 3 i przeciwzapalnych substancji. Dla osób chorujących na Hashimoto dobrym rozwiązaniem może okazać się catering dietetyczny oferujący specjalny wariant diety.

Popularne wpisy na blogu:

Dieta przy Hashimoto przepisy – posiłki 400 kcal
Jak jeść mniej soli? Sól w żywności – w czym jest najwięcej soli?
Ile wody dziennie powinniśmy wypijać? Sposoby na wypijanie odpowiedniej ilości płynów.
Dieta na rozstępy – przyczyny i sposoby zapobiegania
Suplementy na odchudzanie i ich skuteczność. Beta-glukany, gorzka pomarańcza, l-karnityna, chrom, glukomannan | część 3
Suplementy diety na odchudzanie – wady i zalety
Suplement diety a lek. Sprawdź, czym się różnią
Co jeść na kolację? Czy jedzenie wieczorem jest zdrowe?
Jak otworzyć catering dietetyczny? Rozpoczynanie sprzedaży diet pudełkowych krok po kroku
Dieta pudełkowa – na czym polega? Czy warto ją stosować?
Jak powstrzymać apetyt i lepiej kontrolować uczucie głodu?
Owsianka na mleku – przepisy, właściwości i proporcje
Posiłek rekreacyjny vs. cheat meal – jak zmniejszyć restrykcję diety dbając o swoją psychikę?
Co obniża cholesterol? 4 substancje o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol i trójglicerydy
Brak motywacji do diety? Motywacja do odchudzania w 3 krokach!