Dieta na rozstępy – przyczyny i sposoby zapobiegania
Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska
Rozstępy na plecach, na brzuchu, na rękach, pośladkach, udach – okazuje się, że taki problem dotyczy od 50 do nawet 90% populacji. Rozstępy to rodzaj blizn, które pojawiają się, gdy skóra zostaje rozciągnięta poza swoje naturalne możliwości. Aby rozstępy powstały, to do takiego rozciągnięcia musi dojść w czasie szybszym niż nasza skóra jest zdolna do rozbudowy. Z tego artykułu dowiesz się o rodzajach i przyczynach rozstępów. Dodatkowo w artykule opisana jest dieta na rozstępy.
Spis treści
- Czerwone rozstępy i białe rozstępy – czym się różnią?
- Rozstępy – przyczyny
- Jak zapobiegać rozstępom?
- Dieta na rozstępy – co warto jeść, aby zmniejszyć ich ryzyko?
- Pamiętaj o źródłach białka
- Jedz produkty bogatę w witaminę C
- Unikaj niedoborów witaminy D
- Dbaj o nawodnienie
- Wprowadź źródła omega-3
- Czego nie jeść podczas walki z rozstępami?
- Sport na rozstępy
Czerwone rozstępy i białe rozstępy – czym się różnią?
Obserwując kolor rozstępów możemy stwierdzić to, czy jest to nowa zmiana, czy pojawiła się już jakiś czas temu. Powstawanie rozstępów dzieli się bowiem na dwie fazy:
- Faza zapalna – po wpływem nadmiernego rozciągania skóry, jej struktury zostają uszkodzone i pojawiają się czerwone rozstępy. Na tym etapie jest jeszcze możliwe zapobiegnięcie powstania trwałych blizn. Czerwone rozstępy stopniowo się zagajają, aby w ciągu kilku miesięcy (nawet do pół roku) przeobrazić się w białe rozstępy.
- Faza zanikowa – to moment, w którym zauważymy na ciele białe rozstępy. Przybierają one formę małych wgłębień, białych porowatych paseczków na skórze, które zastępują czerwone rozstępy. Białe rozstępy można usunąć jedynie operacyjnie i na tym etapie trudno jest o zmniejszenie ich widoczności.
Rozstępy – przyczyny
Od czego są rozstępy? Tak jak wspominaliśmy ich przyczyną jest rozerwanie struktur skóry w skutek nadmiernego rozciągania tkanki skórnej, jakie pojawia się przy szybkim rozroście. Najczęstsze przyczyny rozstępów to:
- Okres ciąży, podczas której dochodzi do napięcia skóry na brzuchu oraz na piersiach,
- Nagła zmiana masy ciała – najczęściej przybranie na wadze w krótkim czasie,
- Rozrost tkanki mięśniowej wśród osób trenujących siłowo,
- Szybki wzrost w okresie młodzieńczym,
- Długotrwałe stosowanie leków zawierających kortykoidy.
Zauważono również, że wyższe ryzyko powstawania rozstępów jest wśród kobiet, u osób cechujących się rasą kaukaską (jasną skórą) oraz z predyspozycjami genetycznymi (gdy członkowie rodziny mają również rozstępy).
Jak zapobiegać rozstępom?
Ważne jest, aby pamiętać, iż żaden kosmetyk ani lek nie jest w pełni skuteczny. Rozstępom należy przede wszystkim zapobiegać poprzez:
- eliminowanie czynników sprzyjających powstawaniu rozstępów (jeśli jest to możliwe), zastosowanie odpowiedniej wysokobiałkowej diety,
- ćwiczenia fizyczne,
- stosowanie odpowiednio dobranych kosmetyków,
- stosowanie naprzemiennych zimnych i ciepłych natrysków,
- masowanie niezbyt twardą szczotką oraz automasaż,
- ugniatanie palcami miejsc, które są narażone na ten defekt poprawia krążenie i pomaga zachować elastyczność skóry,
- systematycznie po każdej kąpieli smarowanie skóry balsamami.
Dieta na rozstępy – co warto jeść, aby zmniejszyć ich ryzyko?
Mimo tego, że defekt skórny, jakimi są rozstępy, dotyczy znacznej części populacji, to istnieje niewiele badań naukowych odnośnie diety mogącej zmniejszyć ryzyko ich powstawania. Prawdopodobnie jest to związane z tym, że rozstępy nie są zagrożeniem dla zdrowia ani życia, a zatem istnieje wiele innych problemów medycznych, których zbadanie jest dużo bardziej znaczące i warte inwestycji w badania naukowe.
Aktualnie wiemy, że niedobory żywieniowe sprzyjają rozstępom z uwagi na gorszy stan skóry i mniejszą zdolność do elastyczności oraz rozciągania. Jakie składniki żywieniowe mogą nam pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstania rozstępów?
Pamiętaj o źródłach białka
Tkanka skórna jest budowana z aminokwasów, które dostarczane są do naszego organizmu poprzez odpowiednie spożycie białka. Jego najbogatszymi źródłami są jajka, chude mięso, ryby, owoce morza, produkty mleczne oraz rośliny strączkowe. Rekomendacje dziennego spożycia białka dla osób dorosłych wynoszą min. 0,9 g białka na każdy kilogram masy ciała.
Jedz produkty bogate w witaminę C
Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, czyli białka odpowiadającego za elastyczność skóry. Z uwagi na ten fakt, warto unikać jej niedoborów jeśli zależy nam na zapobieżeniu rozstępom. Znajdziemy ją w dużej ilości w papryce czerwonej, natce pietruszki, kiwi, truskawkach oraz owocach cytrusowych. Witamina C ulega w znacznym stopniu rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego najlepiej spożywać jej źródła na surowo, bez obróbki termicznej.
Unikaj niedoborów witaminy D
W jednym z badań naukowych zauważono, że osoby z niedoborem witaminy D miały większe ryzyko rozwoju rozstępów. W związku z tym warto zadbać o jej prawidłowe stężenie we krwi. W czasie wiosny i lata wystarczy eksponować swoją skórę na promienie słoneczne. Z kolei między październikiem a końcem marca zaleca się suplementację witaminy D w dawce 800 – 4000 IU dziennie w zależności od masy ciała.
Dbaj o nawodnienie
Sucha skóra, która może być objawem nieprawidłowego nawodnienia, jest bardziej podatna na powstanie rozstępów niż skóra nawilżona. Z tego powodu warto jest zwracać uwagę na ilość przyjmowanych płynów i dążyć do osiągania min. 2 litrów (kobiety) lub 2,5 litra (mężczyźni).
Wprowadź źródła omega-3
Spożywanie kwasów tłuszczowych omega- 3 pomaga w zachowaniu elastyczności błon komórkowych w tkance skórnej. Dzięki wysokiej elastyczności, ryzyko pojawienia się rozstępów będzie nieco niższe. Z tego powodu zachęcamy do wprowadzania do diety źródeł kwasów omega-3 takich jak tłuste ryby morskie (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela), olej rzepakowy, olej lniany, orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia.
Czego nie jeść podczas walki z rozstępami?
Podczas walki z rozstępami należy zmniejszyć spożycie produktów powszechnie uważanych za niezdrowe. Słodkie i gazowane napoje warto zamienić na wodę i różnego rodzaju herbaty. Słodycze i produkty piekarnicze na owoce. Warto zmienić sposób obróbki kulinarnej i tradycyjne smażenie zamienić na duszenie, gotowanie lub pieczenie. Tłuste gatunki mięs i przetwory mięsne należy zamienić na chude mięso i ryby, a tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, słonina) na tłuszcze roślinne (olej roślinny, oliwa z oliwek). Idealna dieta to dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy i ryby oraz chudy nabiał.
Sport na rozstępy
Regularna aktywność fizyczna sprzyja utrzymaniu stałej masy ciała oraz pozytywnie wpływa na stan skóry. Rodzaj aktywności warto dobrać do swoich osobistych preferencji, może to być spacer, bieganie, fitness czy pływanie. Istnieje wiele rodzajów sportu, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo warto zwiększyć ilość spontanicznej aktywności fizycznej – zamiast windy używać schodów, a do pobliskiego sklepu wybrać się pieszo. Należy unikać aktywności fizycznej, która spowoduje nagły wzrost masy mięśniowej, gdyż takie sytuacje sprzyjają powstawaniu rozstępom.
Popularne wpisy na blogu:
Dlaczego jestem głodny? Jak opanować nadmierny apetyt i co jest jego przyczyną?
Jak dbać o odporność w czasie pandemii koronawirusa?
Pomysł na drugie śniadanie – z czego powinno się składać?
Dlaczego kobiety różnią się od mężczyzn… także w kwestii diety? Przyczyny zmiennego apetytu i innych damsko-męskich różnic
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. II
Dieta a depresja – czy istnieje między nimi związek?
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?
Badaj się i ciesz się zdrowiem! O tym, dlaczego badania kontrolne pomagają nam żyć dłużej
Flora bakteryjna – jaki wpływ ma na nią dieta, pora roku i miejsce zamieszkania?
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część II
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część I
Witamina D3 – suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne
Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?
Czy na diecie liczą się tylko kalorie? Czym jest IIFYM?