Blog

    Pomysły na potrawy z dynią – zdrowe przepisy

    Wraz z rozpoczynającą się jesienią, zaczyna się sezon na różnorodne potrawy z dynią. Sprawdź nasze zdrowe przepisy na potrawy z dyni!

    Spis treści:

    Dlaczego dynia jest tak zdrowa?

    Dynia zawdzięcza swój intensywny, pomarańczowy kolor wysokiej zawartości beta-karotenu, czyli roślinnej formie witaminy A. Dzięki tej właściwości, dynia charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym. Wykazano bowiem, że wysokie spożycie beta-karotenu z żywnością zmniejsza ryzyko nowotworu żołądka, trzustki i raka piersi. Co więcej, znajdziemy w niej sporą dawkę potasu, która pomoże nam w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zwiększenie podaży tego pierwiastka jest szczególnie zalecane osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Kolejną zaletą dyni jest jej niska kaloryczność. 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 33 kcal, dlatego warto je stosować jako składnik wielu potraw i korzystać z jego wartości odżywczych przy jednoczesnym dbaniu o prawidłowy bilans kilokalorii.

    Dynia — zdrowe przepisy na co dzień

    Dynia to uniwersalne warzywo wykorzystywane w kuchni. Z dyni przygotujecie posiłki zarówno słodkie, jak i wytrawne. Dynia to składnik wielu dań: placków, zup, makaronów, a nawet koktajli! Z pulpy dyniowej przygotujecie sernik, babeczki, kotlety, racuchy, czy farsz do naleśników. Pestki dodacie do sałatki, a z oleju przygotujecie dressing do sałatki.

    Dynię znajdziecie także w niektórych potrawach dostarczanych przez catering dietetyczny. Aby wyszukać dietę pudełkową, warto skorzystać z porównywarki cateringów dietetycznych.

    Placki z dynią i gruszką

    Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash

    Przepis na 2 porcje (w 1 porcji: 350 kcal, 10,5 g białka, 13 g tłuszczu, 45 g węglowodanów, 4,5 g błonnika)

    • 100 g upieczonej dyni
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki masła
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1-2 łyżeczki ksylitolu
    • 7 łyżek mąki ryżowej
    • 1 łyżka migdałów
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 upieczona gruszka
    • szczypta cynamonu
    1. Upieczoną dynię zblendować z migdałami, następnie wymieszać z roztopionym masłem, 1 łyżką jogurtu ksylitolem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, jajkiem i mąką.
    2. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wylewać po 1 łyżce masy naleśnikowej. Smażyć z obu stron.
    3. 4 łyżki jogurtu wymieszać z miodem. Gotowe placki udekorować jogurtem i pokrojoną gruszką.

    Zupa krem z dyni i soczewicy po indyjsku

    Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

    Przepis na 1 porcję (w 1 porcji 400 kcal, 14 g białka, 23 g tłuszczu, 31 g węglowodanów, 9,5 g błonnika)

    • 200 g dyni
    • ¼ cebuli
    • ½ czosnku
    • szczypta startego imbiru
    • 0,5 szklanki mleka kokosowego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 łyżka orzeszków ziemnych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soczewicy (suchej)
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
    1. Dynię pokroić w kostkę i upiec w piekarniku (ok. 40 min/180°C).
    2. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodać starty imbir.
    3. Następnie dodać upieczoną dynię, soczewicę i mleko kokosowe oraz około ½ szklanki wody. Gotować do miękkości soczewicy (można podlewać wodą).
    4. Pod koniec dodać sos sojowy i przyprawy, całość zblendować na zupę krem. Przed podaniem posypać podprażonymi orzeszkami i posiekaną natką pietruszki.

    Makaron z sosem dyniowym

    Photo by Nicolas Cuestas on Unsplash

    Przepis na 1 porcję (w 1 porcji: 400 kcal, 11 g białka, 12 g tłuszczu, 57 g węglowodanów, 8 g błonnika)

    • 100 g upieczonej dyni
    • 2 suszone pomidory odsączone z oleju
    • 60 g makaronu z semoliny
    • ¼ szklanki bulionu warzywnego
    • 0,5 łyżki parmezanu
    • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
    1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć czosnek.
    3. Usmażony czosnek zblendować z dynią, pomidorami, parmezanem, bulionem i przyprawami.
    4. Podawać z makaronem.

    Risotto z kurczakiem i dynią

    Photo by Toa Heftiba on Unsplash

    Przepis na 1 porcję (w 1 porcji: 550 kcal, 32 g białka, 19 g tłuszczu, 54 g węglowodanów, 6,5 g błonnika)

    • 100 g mięsa z piersi kurczaka
    • 150 g dyni
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 100 g mleka kokosowego
    • 0,5 cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka startego parmezanu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 50 g ryżu do risotto
    • 1 pomidor
    • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, kmin rzymski
    1. Kurczaka i dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę, po chwili dodać starty czosnek, przyprawy i kurczaka. 
    3. Następnie dodać dynię i po 1 min – suchy ryż. 
    4. Po 2 min dodać mleko i ½ szklanki bulionu. Po kilku minutach wlać resztę bulionu ciągle mieszając. 
    5. Po około 15 min ryż powinien być już ugotowany (jeśli jeszcze nie jest – należy gotować dłużej).
    6. Risotto przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać parmezanem, a na wierzch ułożyć całego lub pokrojonego pomidora i piec ok. 5 min w temp 180 st.C.

    Smoothie z dynią i mlekiem kokosowym

    Photo by Alexander Mils on Unsplash

    Przepis na 1 porcję (w 1 porcji: 250 kcal, 5,5 g białka, 9 g tłuszczu, 37,5 g węglowodanów, 6 g błonnika)

    • 100 g upieczonej dyni 
    • 100 ml soku pomarańczowego
    • ½ banana
    • 100 g mleka kokosowego
    • 1 łyżka płatków owsianych
    • 0,5 łyżeczki masła orzechowego
    • szczypta cynamonu
    1. Wszystkie składniki zblendować, można dodać odrobinę wody dla rozrzedzenia. 
    Najlepsze źródła magnezu - 30 najbogatszych produktów i przepis na koktajl magnezowy
    www.dietly.pl

    Popularne wpisy na blogu:

    Jak przestać się przejadać i odzyskać przyjemność z jedzenia?
    Dieta pescowegetariańska
    Dieta wegetariańska – zasady i darmowy jadłospis
    Gdzie jest białko roślinne? Najlepsze źródła w diecie
    Jak obniżyć poziom cholesterolu LDL poprzez dietę?
    Rośliny strączkowe – dlaczego warto je włączyć do diety? Przegląd i porównanie
    Wapń – właściwości, zapotrzebowanie, suplementacja i produkty bogate w wapń
    Witamina C – źródła – objawy niedoboru, rola w organizmie i dzienne zapotrzebowanie
    Dieta zupowa – na czym polega?
    Jak segregować pudełka z cateringu dietetycznego? Czym się różnią opakowania EKO od plastikowych?
    Wspólne jedzenie – dlaczego warto jeść posiłki całą rodziną
    Najlepsze ćwiczenia na odchudzanie – jakie treningi odchudzające działają?
    Dieta ketogeniczna – darmowy jadłospis. Przepisy keto
    TOP 10 diet ketogenicznych w Polsce
    Dieta ketogeniczna – zasady, wpływ na zdrowie i odchudzanie keto diety