Blog

green-2607334_1280

Zielone koktajle – 200 kcal – przepisy

Zielone koktajle to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na zjedzenie innego posiłku. W dodatku można je skomponować z różnorodnych składników o działaniu prozdrowotnym. Przygotowaliśmy przepisy, które mają dodatek zielonego składnika – natki pietruszki, awokado, szpinaku i jarmużu. Dla ułatwienia Wam trzymania diety, każdy z nich zawiera dokładnie 200 kcal! Wykorzystane w nich warzywa dostarczą Wam sporą dawkę kwasu foliowego, potasu, witaminy C, beta-karotenu i żelaza. Ponadto będą dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Połączenie tych warzyw ze smakowitymi owocami sprawia, że będziemy po nie sięgać z dużym apetytem. Jest to także wspaniała propozycja na przekąskę dla dzieci, które zwykle niełatwo jest przekonać do niektórych produktów. Dla osób, które szukają pomysłów na potrawy w dni bez cateringu dietetycznego, albo samodzielnie przygotowują jeden z posiłków w ciągu dnia, opisaliśmy kaloryczność i zawartość makroskładników każdego z koktajli. Zapraszamy do spróbowania!

Temat koktajlu rozwinęliśmy także w tym artykule: Koktajle w diecie– dla kogo są dobrym rozwiązaniem?

Zielony koktajl z mango, ananasem, szpinakiem i cytryną

Photo by Jan Sedivy on Unsplash

200 kcal, 2,5 g białka, 1 g tłuszczu, 42,5 g węglowodanów

  • 0,5 mango (ok. 140 g)
  • 2 plastry ananasa (ok. 160 g)
  • 2 garście szpinaku (ok. 50 g)
  • sok z połowy cytryny

Mango i ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować, opcjonalnie – dodać wodę dla rozrzedzenia konsystencji.

Koktajl z bananem, ananasem, natką pietruszki i awokado

200 kcal, 3 g białka, 7 g tłuszczu, 30 g węglowodanów

  • 0,5 banana
  • 1 plaster ananasa (ok. 80 g)
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 awokado
  • 1 garść truskawek (ok. 70 g)   

Banana i awokado obrać, wszystkie składniki poza truskawkami wsypać do kielicha blendera i zblendować. Opcjonalnie – dodać wodę do rozrzedzenia. Podawać z truskawkami.

Orzeźwiający koktajl z limonką, bananem, gruszką i szpinakiem

Photo by Alina Karpenko on Unsplash

200 kcal, 3,5 g białka, 1 g tłuszczu, 45 g węglowodanów

  • 1 banan
  • sok z połowy limonki
  • 2 garście szpinaku
  • 1 gruszka

Owoce obrać i pokroić, wszystkie składniki zblendować, opcjonalnie – dodać wodę dla rozrzedzenia konsystencji.

Bomba witaminy C: pomarańcza, kiwi i natka pietruszki

Photo by Alexander Mils on Unsplash

200 kcal, 4,5 g białka, 1,5 g tłuszczu, 38 g węglowodanów

  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka płatków owsianych

Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować, opcjonalnie – dodać wodę dla rozrzedzenia konsystencji.

Imbirowo-jabłkowe smoothie z jarmużem

200 kcal, 3 g białka, 1 g tłuszczu, 43 g węglowodanów

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 garście jarmużu (ok. 40 g)
  • 1 plaster imbiru (ok. 5 g)

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować z dodatkiem wody (ok. 100-150 ml).

Zapraszamy do wypróbowania naszych pomysłów na zdrowe śniadania: Zdrowe śniadania – 400 kcal – proste przepisy

www.dietly.pl

Podobne artykuły