Blog

    Potas w organizmie – funkcje, rola, wpływ na zdrowie

    Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależne jest od wielu czynników. Ogromny wpływ na wszystkie procesy zachodzące w ciele człowieka mają nie tylko składniki odżywcze, do których zaliczamy białka, tłuszcze i węglowodany, ale i witaminy czy składniki mineralne. Do tych ostatnich należą różne pierwiastki, których obecność w organizmie jest kluczowa do pracy poszczególnych układów i organów. Zapotrzebowanie człowieka na składniki mineralne zależne jest od czynników takich jak wiek, płeć, stan fizjologiczny.

    Spis treści:

    Składniki mineralne występujące w ciele człowieka dzieli się na makro i mikroelementy.

    Podział ten wynika z dobowego zapotrzebowania organizmu człowieka na poszczególne składniki. Makroelementami nazywamy składniki, których dobowe zapotrzebowanie przekracza 100 g, mikroelementami z kolei te, których dobowe zapotrzebowanie jest mniejsze niż 100 mg. Mikroelementy, zwane są inaczej pierwiastkami śladowymi, a zaliczyć do nich możemy żelazo, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, selen, fluor i chrom. Do grupy makroelementów z kolei zaliczamy wapń, magnez, chlor, fosfor, sód i potas.

    W tym artykule skupimy swoją uwagę właśnie na potasie, który jest jednym z ważniejszych makroelementów. Dowiecie się jaka jest jego rola w organizmie, jakie pełni w nim funkcje oraz w których produktach spożywczych można go znaleźć.

    Zainteresowani? Czytajcie dalej!

    Co to jest potas?

    Potas to jeden z najważniejszych makroelementów występujących w organizmie ludzkim. Jest rozpuszczalny w wodzie oraz ma zdolność przenoszenia ładunków elektrycznych. Większość jego całkowitej ilości (ponad 90%) znajduje się w przestrzeni wewnątrz komórkowej. Pozostałe 10% znajduje się w przestrzeni zewnątrzkomórkowej, w kościach i płynie zewnątrzkomórkowym. Przyjmuje się, że średnia zawartość potasu w ciele dorosłego człowieka wynosi ok. 150 g (3,5 mol). Największe ilości potasu w organizmie znajdują się tkankach, które do swojego prawidłowego funkcjonowania wymagają dużej ilości energii – między innymi w mięśniach, wątrobie oraz krwinkach czerwonych.

    Funkcje potasu

    Potas pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, spośród których najważniejsze to:

    • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
    • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni
    • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

    Odpowiednia ilość potasu w organizmie człowieka odgrywa ważną rolę w wielu przemianach w nim zachodzących.

    Rola potasu w organizmie

    Za co odpowiada potas w organizmie człowieka? Potas uczestniczy w syntezie białek w rybosomach, bierze udział w procesach enzymatycznych. Ma wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i bierze udział w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia osmotycznego komórek. Jest składnikiem pompy sodowo-potasowej, która odpowiada za potencjał spoczynkowy i czynnościowy komórek nerwowych. Można zatem śmiało stwierdzić, że bez potasu nas układ nerwowy nie mógłby przewodzić informacji w postaci impulsów nerwowych, a co za tym idzie nie moglibyśmy odbierać żadnych bodźców docierających do nas z organizmu i z otoczenia. Skoro już jasne jest na co jest potas, to pojawia się pytanie w czym jest potas i jakie mamy na zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek.

    Zapotrzebowanie potasu w organizmie człowieka

    Zapotrzebowanie na potas zostało ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI). Jest różne w poszczególnych grupach i zależne jest to od wspomnianego wyżej wieku, płci i stanu fizjologicznego. Zapotrzebowanie na potas przedstawia tabela poniżej:

    Grupa Potas mg / dzień
    Niemowlęta 400-700
    Dzieci od 1 do 9 roku życia 2400 – 3700
    Chłopcy od 10 do 18 roku życia 4100 – 4700
    Dziewczęta od 10 do 18 roku życia 4100 – 4700
    Mężczyźni 4700
    Kobiety 4700
    Kobiety w ciąży 4700
    Matki karmiące 5100

    Opracowano na podstawie: Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, 2012, 148-150.

    Potas norma we krwi

    Prawidłowe ilość pierwiastka w organizmie można sprawdzić, wykonując badanie stężenia potasu w płynie pozakomórkowym (osoczu). Norma na potas w surowicy dorosłego człowieka mieści się w granicach 3,5 – 5,5 mmol / l. Jeśli wynik wykonanego badania nie mieści się w normach – zarówno w jedną jak i drugą stronę, warto skontaktować się z lekarzem i zaczerpnąć fachowej pomocy.

    Skutki niedoboru potasu w organizmie

    Co oznacza, gdy w wynikach badań widać potas za niski w stosunku do normy? Gdy stężenie potasu w płynie pozakomórkowym spada poniżej 3,5 mmol / l, mówimy o hipokaliemii. Stan, jakim jest za niski potas we krwi nie jest rzadkością. Potas niedobór – najczęstsze przyczyny:

    • Niedostateczna podaż potasu z diety:
      • Zbyt mało źródeł pokarmowych potasu w diecie
      • Występowanie niedożywienia
      • Niedostateczne uzupełnianie strat potasu, który wydalany jest przez nerki, układ pokarmowy i skórę
    • Zwiększony napływ potasu do komórek:
      • Przy intensywnej insulinoterapii
      • Podczas zbyt intensywnej pracy układu nerwowego
      • Przy stosowaniu nadmiernych ilości kofeiny i teofiliny
    • Nadmierna utrata potasu przez nerki:
      • Nadużywanie leków i preparatów moczopędnych
      • Przy hiperaldosteronizmie (pierwotnym i wtórnym)
      • W wielu chorobach nerek i nadnerczy
      • W zespole Cushinga
    • Nadmierna utrata potasu przez układ pokarmowy:
      • Nadmierne stosowanie leków przeczyszczających
      • Podczas wymiotów
      • Przy biegunkach różnego pochodzenia
      • Podczas stosowania przetok
    • Nadmierna utrata potasu przez skórę:
      • Oparzenia skóry zajmujące dużą powierzchnię
      • Nadmierna potliwość

    Głównymi objawami zbyt małej ilości potasu w organizmie jest ogólne osłabienie. Intensywność objawów hipokaliemii zależna jest nie tylko od nasilenia, ale i czasu trwania niedoboru potasu we krwi. Krótkotrwałe są zwykle niegroźne dla zdrowia, ale długotrwałe mogą przyczynić się do pojawienia się objawów takich jak: zaburzenia rytmu serca, zaparcia, upośledzenie funkcji nerek, nadpobudliwość nerwowa, zaburzenia koncentracji, nietolerancja zimna czy nadmierna senność.

    Dieta bogata w potas i uboga w sód zalecana jest szczególnie przy chorobach sercowo-naczyniowych. Właśnie dlatego mówi się niekiedy, że dobrze jest jeść potas na serce i że wysoki potas na nadciśnienie pomoże.

    Skutki nadmiaru potasu w organizmie

    Za wysoki potas we krwi diagnozuje się wtedy, gdy jego stężenie przekracza 5,5 mmol / l – potas za wysoki nazywany jest hiperkaliemią. Nadmierne stężenie jonów potasu ma szczególne znaczenie w przypadku osób z zaburzeniami rytmu serca, tych które przeszły zawał mięśnia sercowego lub cierpią z powodu choroby niedokrwiennej serca. Za wysoki potas w organizmie może być powiązane z nagłym zatrzymaniem krążenia.

    Za wysoki potas odpowiada najczęściej:

    • Stosowanie leków na nadciśnienie, należących do grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (leki ACE)
    • Stosowanie leków moczopędnych, które oszczędzają wydalanie potasu przez nerki.
    • Niewydolność nerek (mowa o wysokim lub skrajnym stopniu choroby)
    • Kwasica metaboliczna
    • Rozległe oparzenia

    Objawami hiperkaliemii są niespecyficzne, dlatego też ciężko jednoznacznie skojarzyć je z nadmiernym stężeniem potasu w organizmie. Za wysoki potas we krwi najczęściej objawia się bólem i lekkim mrowieniem mięśni, mogą towarzyszyć im zawroty głowy, kłopoty z koordynacją ruchową i utrzymaniem równowagi, a także nieregularna praca serca. Ciężka hiperkaliemia jest niebezpieczna dla zdrowia i życia, gdyż niesie ze sobą ryzyko nagłego zatrzymania akcji serca.

    Leczenie nadmiaru potasu powinno być prowadzone pod nadzorem specjalisty i powinno polegać zarówno na stosowaniu odpowiedniej farmakoterapii jak i usunięciu potencjalnych przyczyn występowania zaburzeń.

    Źródła potasu w produktach spożywczych

    Potas w diecie występuje powszechnie niemalże we wszystkich produktach spożywczych. Warto pamiętać o tym, by nasz jadłospis stanowiły różnorodne produkty – warzywa, owoce, nasiona, produkty pochodzenia zwierzęcego: oprócz tego, że dostarczą do organizmu potasu będą także świetnym źródłem witamin i innych cennych składników mineralnych. Sprawdź, w czym jest potas i jak zwiększyć jego spożycie w codziennym jadłospisie.

    Przykładowe produkty spożywcze o wysokiej zawartości potasu

    Produkt spożywczyZawartość potasu w 100 g
    Nasiona soi (suche)2100 mg
    Kakao1900 mg
    Morele suszone1700 mg
    Nasiona fasoli (suche)1200 mg
    Orzechy pistacjowe1100 mg
    Koncentrat pomidorowy1070 mg
    Mak960 mg
    Nasiona soczewicy (suche)940 mg
    Pestki dyni810 mg
    Nasiona słonecznika800 mg
    Awokado 600 mg
    Orzechy włoskie500 mg
    Płatki pełnoziarniste (owsiane, żytnie, jęczmienne)380 – 400 mg
    Chude mięso 300 – 400 mg
    Ryby300 – 400 mg
    Chleb pełnoziarnisty300 – 400 mg
    Banan 360 mg
    Kasze pełnoziarniste200-300 mg
    Pozostałe owoce100 – 350 mg
    Sok pomidorowy260 mg

    W jakich warzywach jest potas? Znajdziemy go w burakach, ziemniakach, bakłażanie, cukinii, pomidorach, fasoli, szpinaku i wielu innych produktach.

    W jakich owocach jest potas? Duże ilości znajdziemy w bananach, awokado, kiwi, cytrusach, morelach, agreście, winogronach i ananasie.

    Potas w organizmie – od czego zależy wchłanianie?

    Potas w produktach spożywczych wchłaniany jest w górnej części jelita cienkiego. Jego stężenie w organizmie regulowane jest niemalże w 90% przez nerki. Jako że jest to elektrolit dobrze rozpuszczalny w wodzie jego nadmiary, których organizm nie wykorzystuje danego dnia wydalane są wraz z moczem. Pozostała część potasu wydalana jest z organizmu z kałem, niewielkie ilości potasu mogą zostać wydalone także z potem. Autoregulacja stężenia potasu prowadzona przez poszczególne układy pozwala utrzymać jego fizjologiczne stężenie na stałym poziomie.

    Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje warzyw i owoców – taka, w której uwzględnione są źródła białka zwierzęcego jak i roślinnego dostarcza odpowiednich źródeł potasu i nie powoduje powstawania jego niedoborów.

    Zamawiając catering dietetyczny na Dietly.pl zyskujecie pewność, że w waszej diecie nie zabraknie potasu.

    Potas na zatrucie alkoholem

    Spożycie alkoholu nasila wydalanie moczu i może prowadzić do usuwania z organizmu nadmiernej ilości elektrolitów, w konsekwencji skutkując objawami zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. Duże zmęczenie, kurcze mięśni, drąca powieka to tylko kilka z najczęstszych objawów poimprezowych. Właśnie dlatego warto ograniczać spożycie alkoholu, a podczas imprezy i następnego ranka zadbać o źródła potasu, magnezu i sodu. Wysokozmineralizowana woda, owoce i warzywa będą idealnym towarzyszem, jeśli chcemy zmniejszyć nasilenie kaca nazajutrz.

    Czy należy suplementować potas?

    Przed wprowadzeniem suplementacji potasu warto wykonać jonogram, czyli badanie oceniające stężenie elektrolitów, w tym potasu, w organizmie. Jeśli stwierdzony zostanie niedobór potasu, to lekarz najpewniej przepisze suplementację potasem. Warto ostrożnie podchodzić do przyjmowania potasu regularnie w dużych ilościach, jeśli nie mamy stwierdzonego zbyt niskiego poziomu, ponieważ w efekcie możemy doprowadzić do nadmiaru potasu w organizmie.

    Okazjonalne spożywanie suplementów jak np. potas do picia, potas do rozpiszczenia, czy potas w tabletach może być pomocne w sytuacjach, gdy wydalamy za dużo elektrolitów i są możliwe niedobory – np. po spożyciu alkoholu, w czasie biegunki, zatrucia pokarmowego. A o jakiej porze dnia brać potas? Najlepiej nie na czczo, tylko do posiłku. Dokładna pora przyjmowania potasu nie ma znaczenia, chyba że lekarz zaleci inaczej np. z uwagi na inne przyjmowane leki.

    Źródła:

    1. Chemia organizmów żywych. Praca zbiorowa pod redakcją Jacka Kurzepy, Radomskie Towarzystwo Naukowe, Radom, 2014, 7-10.
    2. Uruski P., Tykarski A.: Znaczenie i zasady kontroli gospodarki potasowej w chorobach sercowo-naczyniowych. Forum Medycyny Rodzinnej, 2009, tom 3, nr 1, 49-60.
    3. Suliburska J.: Rola składników mineralnych w rozwoju i prewencji nadciśnienia tętniczego. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2010, tom 1, nr 4, 230-235.
    4. Wyskida K., Chudek J.: Suplementacja doustna potasu – wskazania, przeciwwskazania, sytuacje niejednoznaczne. Medycyna po Dyplomie, maj 2015, 12-17.
    5. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, 2012, 148-150.
    6. Korzeniowska K., Cieślewicz A., Jabłecka A.: Zaburzenia gospodarki potasowej (cz.1). Farmacja Współczesna, 2011, 4, 66-72.
    7. Rybakowski M., Witt M., Jusowiak K. i inni: Hiperkaliemia jako bezpośredni stan zagrożenia życia. Wczesne postępowanie lecznicze w oparciu o wytyczne europejskiej i polskiej rady resuscytacji 2010. Nowiny Lekarskie, 2012, 81, 658-663.

    Popularne wpisy na blogu:

    Bób – właściwości odżywcze i lecznicze bobu
    Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni
    Biegunka – przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?
    Dieta na trądzik – co jeść a czego unikać przy trądziku?
    Jak zdrowo schudnąć 5 kg? Porady, dieta, jadłospis
    Dieta na płaski brzuch — co należy wiedzieć?
    Komosa ryżowa przepis z kuchni Dietly – Komosa po meksykańsku z fasolą, awokado i kukurydzą
    Czym tak naprawdę są zakwasy? Przyczyny, objawy, sposoby na zakwasy
    Dieta wątrobowa – co jeść przy chorobie wątroby?
    Dieta trzustkowa – zasady i produkty dozwolone
    Kiszonki – zimowe superfoods? Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw
    Jak oszczędzić na diecie? Czy warto dopłacać za produkty ekologiczne?
    Grupa krwi a dieta. Czy dieta zgodna z grupą krwi działa?
    Jak zrobić domowy izotonik? Proste przepisy na napój izotoniczny
    Przepisy na słone przekąski na imprezę