Blog

Dieta zupowa – jadłospis na tydzień

Dużym zainteresowaniem cieszy się w ostatnim czasie dieta zupowa. Jadłospis na tydzień opiera się na płynnych posiłkach bogatych w warzywa i zioła. Czy taka dieta jest zdrowa i polecana? Sprawdź to!

Na czym polega dieta zupowa?

Rodzaj diety niskokalorycznej, która opiera się na spożywaniu przede wszystkim zup warzywnych to właśnie dieta zupowa. Jadłospis na tydzień nie wyklucza całkowicie stałych posiłków, jedną stanowią one znaczną mniejszość. 

Zazwyczaj jest to dieta krótkoterminowa. Stosuje się ją przez okres od kilku dni do najwyżej tygodnia. Najważniejszym celem jej stosowania jest zazwyczaj pragnienie szybkiego zmniejszenia masy ciała i utraty zbędnych kilogramów. 

Zupy, które spożywa się na tej diecie, powinny cechować się niską kalorycznością oraz dużą zawartością błonnika. W jadłospisie zazwyczaj znajdują się przede wszystkim zupy warzywne z dodatkiem cebuli, czosnku świeżych ziół i małej ilości zdrowych tłuszczy, takich jak oliwa z oliwek. 

Ponadto warto pamiętać, że dieta zupowa jest dietą odchudzającą. Właśnie dlatego w trakcie jej trwania należy unikać spożywania wysokokalorycznych potraw. Z jadłospisu znika także alkohol oraz dania wysokoprzetworzone. 

zupa
Photo by Ella Olsson on Unsplash

Jakie są zalety diety zupowej?

Dieta zupowa ma swoich gorących zwolenników i zażartych przeciwników. Nawet ci ostatni przyznają jadłospis przygotowywany zgodnie z zasadami diety zupowej ma kilka istotnych zalet. Oprócz nich można wymienić przede wszystkim:

  • Bogactwo witamin i błonnika 
  • Możliwość dopasowania jadłospisu do zapotrzebowania energetycznego konkretnej osoby.
  • Niska kaloryczność. 
  • Szeroki wachlarz dostępnych na diecie produktów. 

W przeciwieństwie do innych płynnych diet, takich jak na przykład dieta sokowa, tę konkretną można uzupełniać stałymi pokarmami. W jadłospisie tygodniowym znalazły się świeże warzywa, hummus, a także przygotowywane bez tłuszczu piersi z kurczaka, czy tofu, czyli cenne źródła białka. 

Czy dieta zupowa ma jakieś wady?

Zanim podamy przykładowy dla diety zupowej jadłospis na tydzień, nie można jednak nie wspomnieć o wadach tego planu żywienia, które są stale podkreślane przez przeciwników. Są to:

  • Ryzyko niedoboru energii – dieta zupowa jest bardzo niskokaloryczna. Właśnie dlatego w przypadku nieprawidłowo sformułowanego jadłospisu może prowadzić do ogólnego osłabienia, spadku energii i trudności w skupianiu się na konkretnych zadaniach. 
  • Ryzyko efektu jo-jo – podobnie jak inne restrykcyjne diety, zupowa również często kończy się nieutrzymaniem uzyskanej wagi. Niektóre osoby po porzuceniu diety wręcz przybierają na wadze. 
  • Monotonia posiłków – chociaż zupy można wykonywać na różne sposoby i z różnych składników, to dla wielu osób po jakimś czasie spożywanie ich kilka razy dziennie staje się problematyczne. 
  • Nieduża elastyczność – do zup, które stanowią centrum jadłospisu nie można dodawać smacznych, ale wysokokalorycznych dodatków, takich jak żółty ser, śmietana, czy makaron jajeczny. 
  • Brak zrównoważenia składników odżywczych – nieumiejętnie przygotowany jadłospis diety zupowej może doprowadzić do powstania niedoborów. To bardzo niebezpieczne, szczególnie w momencie, kiedy na diecie pozostajemy przez dłuższy czas.
Ile posiłków dziennie jeść? Jak ustalić godziny posiłków?
Photo by Janine Meuche on Unsplash

Dieta zupowa – jadłospis na tydzień

Poniedziałek

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną
  • Drugie śniadanie: Zupa warzywna bogata w pora, marchew, fasolkę szparagową, pomidory i paprykę z dodatkiem czosnku.
  • Obiad: Sałatka z kurczakiem i warzywami
  • Podwieczorek: Surowe warzywa z hummusem.
  • Kolacja: Francuska zupa cebulowa.

Wtorek

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną.
  • Drugie śniadanie: Zupa pomidorowa z dodatkiem świeżej bazylii.
  • Obiad: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. 
  • Podwieczorek: Zupa krem z kalafiora.
  • Kolacja: Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem i kurkumą.
Produkty light – żywieniowe pułapki, czy zdrowe rozwiązania?
Photo by Ikhsan Sugiarto on Unsplash

Środa

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną.
  • Drugie śniadanie: Zupa krem z brokułów z dodatkiem mleczka kokosowego.
  • Obiad: Pieczona piersi z kurczaka z ziemniakami pieczonymi z odrobiną oliwy z oliwek i wędzoną papryką.
  • Podwieczorek: surowe warzywa z guacamole
  • Kolacja: Rosół z kury.

Czwartek 

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną.
  • Drugie śniadanie: Zupa krem z pomidorów z dodatkiem mozzarelli.
  • Obiad: Sałatka z grillowanym kurczakiem, pomidorem i rukolą z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. 
  • Podwieczorek: Słupki marchewki z hummusem. 
  • Kolacja: Zupa krem z pora i ziemniaków. 

Piątek

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną.
  • Drugie śniadanie: Zupa fasolowa z wędzonym tofu.
  • Obiad: Grillowane krewetki z sałatką z ogórków i rukoli.
  • Podwieczorek: Rosół z makaronem.
  • Kolacja: Krem z pieczonej papryki z dodatkiem świeżej bazylii.
Marnowanie żywności. Jak ograniczyć ilości jedzenia, które lądują w Twoim koszu! - 7 skutecznych tricków
Photo by Jez Timms on Unsplash

Sobota

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną.
  • Drugie śniadanie: Sałatka owocowa.
  • Obiad: Zupa krem z pieczonych warzyw. 
  • Podwieczorek: Koktajl z awokado, bananem i mlekiem kokosowym
  • Kolacja: Zupa brokułowa z mozzarellą i pieczonymi grzankami. 

Niedziela

  • Śniadanie: Szklanka wody z cytryną.
  • Drugie śniadanie: Owsianka z mlekiem migdałowym i owocami sezonowymi.
  • Obiad: Zupa krem z zielonego groszku
  • Podwieczorek: Chudy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. 
  • Kolacja: Zupa z czerwonej soczewicy. 
art artykuł artykul uniwersalna lista zakupow

O czym pamiętać stosując dietę zupową?

Wiesz już, jakie są wady i zalety diety zupowej. Jadłospis na tydzień również jest ci znany. Teraz warto zastanowić się, o czym nie można zapomnieć, planując przejść na taką dietę. Przede wszystkim kluczowe jest odpowiednie zbilansowanie wszystkich posiłków. Jeżeli nie czujesz się pewnie w komponowaniu posiłków pod kątem równowagi składników odżywczych, koniecznie skonsultuj się z profesjonalistą lub na początku skorzystaj z cateringu!

Istotne jest również zachowanie odpowiedniej kaloryczności posiłków. Żeby stracić na wadze, należy pozostawać w deficycie kalorycznym przez jakiś czas. Deficyt ten nie może być jednak zbyt niski, ponieważ organizm nie otrzyma odpowiedniej porcji energii do codziennego funkcjonowania. 

Na koniec warto pamiętać o tym, aby dopasować jadłospis do swojego gustu. Zupy to szeroka grupa posiłków. Nie warto na diecie skazywać się na jedzenie składników, których bardzo nie lubimy. 

Czy warto stosować dietę zupową? 

Dieta zupowa nie jest pozbawiona zalet. Jadłospis oparty na płynnych posiłkach, których podstawę stanowią warzywa i świeże zioła może zapewnić nam podaż wielu składników odżywczych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że na tego typu diecie bardzo szybko się chudnie. 

Jednak dieta zupowa, która nie będzie odpowiednio zbilansowana, może doprowadzić do niedoborów. Szczególnie niebezpieczne jest przebywanie na takim jadłospisie przez dłuższy czas bez nadzoru specjalisty. 

Jeżeli zastanawiasz się nad przejściem na dietę zupową, dobrym pomysłem może okazać się konsultacja z dietetykiem. Tylko profesjonalista pozwoli stwierdzić, czy taka dieta pasuje do twojego stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb. 

zupa meksykańska

Dieta zupowa – catering dietetyczny 

Podczas stosowania każdej diety, w tym tej zupowej, na początku możesz mieć wątpliwości, czy dasz sobie radę z przygotowaniem posiłków. Na szczęście w większości miast dostępne są usługi cateringowe, dzięki którym nie trzeba martwić się o codzienne przygotowywanie posiłków. 

Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly, aby znaleźć usługę w swojej okolicy, np.: 

  • catering dietetyczny Poznań;
  • catering dietetyczny Wrocław;
  • catering dietetyczny Łódź.

Dieta zupowa – jadłospis na tydzień. Podsumowanie 

Dieta zupowa może okazać się skuteczna w szybkim zrzuceniu dodatkowych kilogramów. Nie powinna jednak trwać dłużej niż tydzień. Najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z cateringu lub skomponowanie jadłospisu indywidualnie pod okiem specjalisty od żywienia. 

dietly catering dietetyczny