Blog

    Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety?

    Dieta śródziemnomorska zajmuje pierwsze miejsce w rankingu najlepszych i najzdrowszych diet. Dieta śródziemnomorska jest bardzo urozmaicona i mało restrykcyjna, dlatego nie powinna sprawiać trudności w stosowaniu.

    Spis treści:

    Czym jest dieta śródziemnomorska?

    Termin „dieta śródziemnomorska” oznacza zwyczaje żywieniowe typowe dla mieszkańców większości regionów Grecji (szczególnie Krety), Hiszpanii oraz południowych Włoch w latach 60. Obecnie jednak, w związku z globalizacją rynków żywnościowych, wielu mieszkańców tych części świata nie opiera swojego sposobu odżywiania na podstawie zasad diety śródziemnomorskiej. 

    W badaniach naukowych udowodniono, że stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej przekłada się na wiele pozytywnych aspektów zdrowotnych. Dieta śródziemnomorska ma charakter przeciwzapalny. 

    Wiele badań naukowych potwierdza pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na organizm człowieka, zapobiegając wielu chorobom i zaburzeniom. Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą odchudzającą, natomiast można na tej diecie schudnąć, jeśli stosujemy ujemny bilans kaloryczny. Jakie są zasady diety śródziemnomorskiej? Szukasz przykładowego jadłospisu? Czytaj dalej!

    dieta planetarna

    Dieta śródziemnomorska — przykładowy jadłospis na tydzień

    Jeśli nie wiesz jak komponować posiłki w diecie śródziemnomorskiej – skorzystaj z przykładowego jadłospisu!

    Dzień 1 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie – Kanapki z pastą z oliwek

    II śniadanie – Musli z jogurtem naturalnym i malinami

    Obiad – Zupa krem z cukinii i pieczarek z pełnoziarnistymi grzankami

    Kolacja – Omlet z brokułami i pomidorkami

    Dzień 2 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie – Owsianka cukiniowa z orzechami

    II śniadanie – Koktajl jagodowy

    Obiad – Sałatka z kurczakiem i granatem

    Kolacja – Pasta z suszonych pomidorów, słupki warzyw

    Dzień 3 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie — Hummus z pełnoziarnistym pieczywem

    II śniadanie – Jogurt naturalny z kakao, śliwkami i orzechami włoskimi

    Obiad – Pełnoziarniste penne z krewetkami i natką pietruszki

    Kolacja – Sałatka z fetą i burakiem

    Dzień 4 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie – Pieczywo z pastą tuńczykową

    II śniadanie – Smoothie szpinakowe

    Obiad – Kurczak z pesto bazyliowym, komosa ryżowa, surówka z białej kapusty

    Kolacja – Faszerowana papryka

    Dzień 5 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie — Owsianka z migdałami i cynamonem

    II śniadanie – Wytrawna kasza bulgur z warzywami

    Obiad – Pełnoziarniste spaghetti z oliwkami, mini mozzarellą i pomidorkami cherry

    Kolacja – Kanapki z awokado i jajkiem

    Dzień 6 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie – Gryczanka z truskawkami i nasionami chia

    II śniadanie – Shake brzoskwiniowy

    Obiad – Ziołowe pałki z kurczaka z grillowanymi warzywami

    Kolacja – Sałatka z łososiem i pomarańczą

    Dzień 7 – dieta śródziemnomorska przepisy

    I śniadanie – Pasta z białej fasoli z żytnim pieczywem

    II śniadanie – Pieczony dorsz z marchewką i papryką

    Obiad – Malinowy twarożek

    Kolacja – Sałatka z kiełkami i pestkami dyni

    Piramida diety śródziemnomorskiej

    Specjalnie dla diety śródziemnomorskiej została opracowana piramida żywienia, która przedstawia produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej, ich ilości oraz inne założenia związane ze stylem życia. 

    Podstawę piramidy żywieniowej stanowi aktywność fizyczna, ale również relacje społeczne, które powinny być pozytywne.

    Kolejną część piramidy żywieniowej stanowią graficznie przedstawione produkty, które powinny znaleźć się w diecie śródziemnomorskiej. Są to warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, zioła, orzechy, nasiona, pestki, oliwa z oliwek, chude mięso, nabiał, ryby, owoce morza oraz jajka.

    Desery, słodycze, dania na bazie czerwonego mięsa mogą znaleźć się w diecie śródziemnomorskiej okazjonalnie. Podstawowym napojem w diecie powinna być woda.

    Zasady diety śródziemnomorskiej

    Dieta śródziemnomorska ma swoje zasady i wbrew pozorom nie wszystkie odnoszą się stricte do jedzenia. Oto one:

    • ogranicz w diecie spożycie czerwonego mięsa,
    • spożywaj niskoprzetworzone, lokalne produkty,
    • zwiększ w diecie udział ryb i owoców morza,
    • spożywaj czerwone wino, bogate w resweratrol w umiarkowanych ilościach,
    • spożywaj świeże owoce i warzywa do każdego posiłku,
    • wzbogać swoją kuchnię w zioła i naturalne przyprawy,
    • tłuszcze zamień na oliwę z oliwek,
    • celebruj posiłki w spokoju każdego dnia.

    Zalecane wypijanie 1-2 lampek czerwonego wina dziennie, jednak nie jest to niezbędny element diety śródziemnomorskiej. Istnieje tutaj wiele przeciwwskazań, np. karmienie piersią, ciąża, choroba alkoholowa czy choroby przewodu pokarmowego;

    Menu diety śródziemnomorskiej

    Komponując jadłospis na diecie śródziemnomorskiej, opieraj się o poniższe zalecenia.

    ProduktyCzęstotliwość spożycia
    Produkty zbożowe (pełnoziarniste)3-4 porcje dziennie
    Warzywa4 porcje dziennie
    Owoce2-3 porcje dziennie
    Oliwa z oliwek4 łyżki dziennie
    Nasiona roślin strączkowych min. 2 razy w tygodniu
    Produkty mleczne kilka porcji w tygodniu
    Jajka3-4 sztuki w tygodniu
    Mięso drobiowe1-2 porcje w tygodniu
    Orzechy, pestki, nasiona3-5 porcji w tygodniu
    Ryby i owoce morza2-3 porcje w tygodniu

    Efekty diety śródziemnomorskiej

    Efekty diety śródziemnomorskiej są niezliczone. Dzięki dużemu udziałowi niskoprzetworzonych produktów dieta bogata jest w błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Obfituje także w antyoksydanty i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Na diecie śródziemnomorskiej można schudnąć, pod warunkiem ujemnego bilansu kalorycznego. Można również znacznie poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie. Dieta wpływa na normalizację glikemii, obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL, czyli tak zwanego „złego” oraz cholesterolu całkowitego. Z kolei podwyższa stężenie cholesterolu HDL, tzw. dobrego. W badaniach naukowych wykazano, że stosowanie diety śródziemnomorskiej przez osoby z grupy wysokiego ryzyka zmniejsza o około 40% częstość występowania incydentów sercowo-naczyniowych.

    Dieta śródziemnomorska wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne. Pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na organizm człowieka zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory (o około 30%) oraz na cukrzycę (nawet o około 80%).

    Dla kogo jest dieta śródziemnomorska?

    Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania wywodzący się z basenu Morza Śródziemnego. Stanowi jednocześnie styl życia wielu mieszkańców Hiszpanii, Włoch czy Grecji. Dla kogo jest ta dieta? Otóż polecana jest każdemu! A w szczególności osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycą.

    Liczne zalety diety śródziemnomorskiej i jej zbilansowanie sprawiają, że jest to dieta odpowiednia dla większości zdrowych osób.

    Popularne wpisy na blogu:

    Zamienniki cukru okiem dietetyka
    Stres przy cukrzycy – jak z nim wygrać? Wskazówki dla diabetyków
    5 rzeczy, które warto wiedzieć rozpoczynając treningi
    Jak ułożyć prosty program treningowy? 9 kroków do stworzenia indywidualnego planu
    12 ćwiczeń, których trzeba się nauczyć i dlaczego warto
    Rozgrzewające śniadanie na ciepło – przepisy 450 kcal
    Catering dietetyczny – jaka opcja będzie dla Ciebie najlepsza?
    Postanowienia noworoczne – jak je robić, by utrzymać motywację?
    Mity treningu siłowego – Czy kolana mogą wychodzić poza palce w przysiadzie?
    Mity treningu siłowego. Czy martwy ciąg to niebezpieczne ćwiczenie?
    Przepis na brownie z fasoli i bananów – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
    Przekąski na Sylwestra – 5 zdrowych przepisów
    Rozgrzewająca zupa na jesień przepisy – 5 zdrowych propozycji
    Jak urozmaicić trening siłowy? 5 sposobów od trenera
    Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów węglowodanach złożonych i obiadowych dodatkach skrobiowych.