Dieta po wycięciu woreczka żółciowego – co można, a czego nie można jeść?
Woreczek żółciowy odgrywa ważną rolę w trawieniu, szczególnie w metabolizowaniu tłuszczów, dlatego po jego usunięciu organizm musi się przystosować do nowych warunków. Przeczytaj, jak powinna wyglądać dieta po wycięciu woreczka żółciowego i czego nie można jeść po operacji.
Podstawowe zasady diety po wycięciu woreczka żółciowego
Po wycięciu pęcherzyka żółciowego należy stosować dietę łatwostrawną przez 3–4 miesiące. W miarę upływu czasu warto stopniowo rozszerzać dietę, powracając powoli do normalnego żywienia. Warto podkreślić, że usunięcie woreczka żółciowego to jedynie likwidacja skutków, a nie przyczyny tworzenia się kamieni żółciowych. Dlatego warto zmienić swój sposób żywienia na całe życie. Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu woreczka żółciowego?
Regularne posiłki
Posiłki należy spożywać minimum 3 razy dziennie. Zaleca się jednak zwiększenie ilości spożywanych posiłków do 4, a nawet 5 w ciągu dnia. Warto ustalić konkretne godziny spożywania posiłków i przestrzegać tej zasady. Nieregularne i obfite posiłki wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy. Kolację należy spożywać na 2 godziny przed snem.
Dla osób, które mogą mieć trudności z planowaniem i przygotowywaniem takich regularnych, zbilansowanych posiłków, korzystnym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa. Catering dietetyczny dostarcza zdrowe, odpowiednio zbilansowane posiłki, dostosowane do potrzeb diety po usunięciu woreczka żółciowego. Ta opcja ułatwia przestrzeganie zasad diety i pomaga w utrzymaniu zdrowego rytmu posiłków, zapewniając jednocześnie różnorodność i wygodę.
Spożywanie posiłków powoli
Posiłki powinno się spożywać w spokoju i w dobrej atmosferze. Należy jeść wolno i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Przydatne może okazać się usunięcie rozpraszaczy np. wyłączenie telewizji czy odłożenie telefonu na czas spożywania posiłku.
Unikanie posiłków nasilających objawy
Dieta po wycięciu woreczka żółciowego powinna być przede wszystkim niskotłuszczowa. Z diety należy wykluczyć tłuste mięso i przetwory mięsne oraz tłuste mleko i przetwory mleczne. Ilość tłuszczu przeznaczoną do spożycia w ciągu dnia należy rozplanować proporcjonalnie na wszystkie posiłki. Tłuszcz i produkty go zawierające należy wprowadzać do diety ostrożnie.
W razie wystąpienia nietolerancji objawiającej się biegunkami tłuszczowymi należy je w dalszym ciągu ograniczać, jednocześnie zwiększając spożycie pozostałych składników (tj. białka i węglowodanów). Dodatkowo należy unikać potraw wzdymających takich jak:
- kapusta;
- strączki;
- cebula;
- por;
- gruszki;
- śliwki;
- czereśnie.
Właściwa obróbka produktów żywnościowych
Tuż po usunięciu woreczka żółciowego potrawy należy sporządzać metodą gotowania. W miarę rozszerzania diety można włączyć potrawy duszone i pieczone w rękawie foliowym lub naczyniu żaroodpornym.
Do potraw można dodawać łagodne przyprawy takie jak: koperek, natka pietruszki, majeranek, bazylia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, wanilia czy cynamon. W pierwszych dniach należy spożywać gotowane i rozdrobnione warzywa, owoce natomiast w postaci przecierów lub surowych soków.
Jaka powinna być dieta po wycięciu woreczka żółciowego?
Dieta po wycięciu woreczka żółciowego powinna być łatwostrawna. Poniżej przedstawiamy podstawowe zasady diety łatwostrawnej:
- warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Aby błonnik mniej drażnił przewód pokarmowy, można dobrać młode, delikatne warzywa, dobrze dojrzałe owoce, usunąć pestki z pomidorów, kabaczków oraz gotować, a nawet przecierać wszystko przez sito;
- należy spożywać chude mleko i przetwory mleczne (w miarę tolerancji), warto spożywać fermentowane produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, kwaśne mleko,
- dobrym źródłem białka jest chude mięso drobiowe lub cielęce, a także chude ryby. Ryby należy spożywać 2–3 razy w tygodniu, a jaja maksymalnie 3 sztuki na tydzień;
- należy ograniczyć spożycie tłustych mięs i przetworów mięsnych oraz tłustych produktów mlecznych;
- tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi;
- należy ograniczyć smażenie potraw na tłuszczu, a do smażenia beztłuszczowego należy używać odpowiednich naczyń, do pieczenia natomiast – folii aluminiowej i woreczków żaroodpornych;
- wskazane jest ograniczenie spożycia cukru i słodyczy;
- z diety należy wykluczyć alkohol.
Produkty zalecane po wycięciu woreczka żółciowego
Produkty i potrawy | Zalecane |
zboża i produkty zbożowe | pieczywo pszenne, sucharki, biszkopty, kasza manna, ryż biały, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna drobna, kasza jaglana, kasza kuskus, makaron pszenny, makaron ryżowy, wafle ryżowe |
mleko i przetwory mleczne | świeże (zależnie od tolerancji), kefir, jogurt, mleko zsiadłe, sery twarogowe, serek wiejski |
jaja | na miękko, jajecznica i omlety na parze, jaja w szklance |
mięso i przetwory mięsne | chude: cielęcina, schab, kurczak, indyk, chuda szynka drobiowa, polędwica |
ryby | chude: sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, karaś, lin, leszcz |
tłuszcze | w niewielkiej ilości: masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany |
warzywa | wszystkie z wyjątkiem niezalecanych |
owoce | wszystkie z wyjątkiem niezalecanych |
przyprawy | przyprawy ziołowe, ziele angielskie, liść laurowy, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, koperek, natka pietruszki, majeranek, bazylia, kminek |
napoje | herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary z ziół, herbata owocowa, soki i moszcze owocowe i warzywne |
zupy | na wywarach warzywnych, z chudego mięsa, warzywne |
desery | kompoty z owoców, galaretki owocowe, kisiele, budynie, jabłka pieczone |
Produkty niewskazane po usunięciu woreczka żółciowego
Po operacji należy unikać ciężkostrawnych potraw bogatych w tłuszcze, takich jak fast food, tłuste mięsa czy pełnotłuste produkty mleczne. Ponadto warto ograniczyć spożycie ostrej i pikantnej żywności oraz napojów gazowanych. Oto czego jeszcze nie powinno się jeść:
Produkty i potrawy | Niewskazane |
zboża i produkty zbożowe | pieczywo żytnie, razowe, kasze gruboziarniste: pęczak, gryczana |
mleko i przetwory mleczne | sery żółte, topione, dojrzewające |
jaja | na twardo, faszerowane, jajecznica |
mięso i przetwory mięsne | tłuste: baranina, wieprzowina, podroby, pasztety, kiełbasy, wyroby wędliniarskie |
ryby | tłuste: węgorz, halibut, śledź, ryby marynowane, wędzone, konserwy |
tłuszcze | smalec, słonina, boczek, duże ilości masła, olejów, orzechy, pestki, nasiona |
warzywa | nasiona roślin strączkowych (groch, bób, fasola, soczewica, ciecierzyca), kapusta, cebula, por, czosnek, grzyby |
owoce | gruszki, śliwki, czereśnie |
przyprawy | ocet, pieprz, musztarda, wszystkie ostre przyprawy |
napoje | wody gazowane, kawa prawdziwa, alkohol |
zupy | na wywarach z kości, grzybów, tłuste, zasmażane |
desery | tłuste ciasta, torty, kremy, lody, bita śmietana, słodycze |
Przykładowy jadłospis po wycięciu woreczka żółciowego
I śniadanie
Szpinakowa jajecznica na parze (1 porcja zawiera: 391,4 kcal; 18,5 g białka; 7,6 g tłuszczu; 59,1 g węglowodanów)
Składniki:
Jaja kurze całe – 56 g (1 x sztuka)
Mleko spożywcze 0,5% – 20 g (0,1 x szklanka)
Chleb pszenny – 90 g (3 x kromka)
Szpinak – 25 g (1 x garść)
Sok wielowarzywny – 250 g (1 x szklanka)
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajka z mlekiem w miseczce. Zagotuj wodę w małym garnku. Umieść miseczkę w parze nad garnkiem i mieszaj do ścięcia jajek. Wymieszaj jajecznicę ze szpinakiem, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż szpinak zmięknie. Jajecznicę zjedz z pieczywem i sokiem.
II śniadanie
Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem (1 porcja zawiera: 485,0 kcal; 34,7 g białka; 4,5 g tłuszczu; 73,1 g węglowodanów)
Składniki:
Kasza jaglana – 75 g (5,8 x łyżka)
Ser twarogowy chudy – 125 g (0,6 x opakowanie)
Jogurt naturalny – 40 g (2 x łyżka)
Jabłko – 150 g (1 x sztuka)
Cynamon – 1 g (0,2 x łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. Podduś na wodzie, wymieszaj z cynamonem. Wymieszaj kaszę, twaróg, jogurt i jabłko.
Obiad – dieta po wycięciu woreczka żółciowego
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem (1 porcja zawiera: 569,2 kcal; 48,9 g białka; 5,4 g tłuszczu; 75,0 g węglowodanów)
Składniki:
Makaron penne – 100 g (1,4 x szklanka)
Szpinak – 75 g (3 x garść)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 150 g (1,5 x kawałek)
Jogurt naturalny – 40 g (2 x łyżka)
Mielona gałka muszkatołowa – 1 g (0,2 x łyżeczka)
Tymianek – 2 g (0,5 x łyżeczka)
Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron. Mięso przygotuj na parze i podziel na kawałki. Szpinak podduś z odrobiną wody na patelni, aż straci objętość. Wymieszaj z przyprawami. Dodaj makaron. Na wierzch ułóż kawałki mięsa i jogurt.
Kolacja
Pieczone jabłko z cynamonem i twarogiem (1 porcja zawiera: 335,7 kcal; 28,6 g białka; 3,3 g tłuszczu; 45,3 g węglowodanów)
Składniki:
Jabłko – 150 g (1 x sztuka)
Cynamon – 3 g (0,6 x łyżeczka)
Ser twarogowy chudy – 125 g (0,6 x opakowanie)
Jogurt naturalny – 20 g (1 x łyżka)
Wafle ryżowe musli – 30 g (3 x sztuka)
Sposób przygotowania:
Odkrój górę jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Natrzyj środek cynamonem. Ser wymieszaj z jogurtem, nałóż do jabłka i przykryj odkrojoną górą. Ułóż na blaszce i piecz ok. 30 minut w temp. 180 stopni (lub krócej, w zależności od jabłka i piekarnika). Pozostały twarożek, który nie zmieścił się do jabłka, zjedz z waflami.
Za co odpowiada woreczek żółciowy?
Wiesz już, jak wygląda dieta po wycięciu woreczka żółciowego, a czy wiesz, za co odpowiada ten narząd? Woreczek żółciowy (inaczej pęcherzyk żółciowy) jest rodzajem woreczka, w którym wyprodukowana w wątrobie żółć jest przechowywana, zanim zostanie wydalona do dwunastnicy.
Impulsem do jej wydzielania jest pojawienie się w dwunastnicy treści pokarmowej bogatej w tłuszcz. Trawienie tłuszczu jest najważniejszą funkcją żółci. Dzięki niej możliwe jest także wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ponadto żółć wpływa na prawidłową motorykę jelit.