
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – co jeść, a czego nie jeść?
Autorka: Natalia Szwed-Kisielewicz
Zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego (woreczka żółciowego) jest jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów chirurgicznych. Niezależnie od tego, czy wykonuje się go metodą laparoskopową, czy klasyczną, wiąże się to z koniecznością utrzymania odpowiedniej diety przez pewien czas po zabiegu. Dieta stanowi jeden z kluczowych czynników szybkiego powrotu do zdrowia. W tym artykule odpowiadam na pytanie, jak powinna wyglądać dieta po usunięciu woreczka żółciowego.
Spis treści:
- Co robi pęcherzyk żółciowy?
- Podstawowe zasady diety po usunięciu woreczka żółciowego
- Dieta po operacji woreczka żółciowego
- Produkty zalecane po usunięciu woreczka żółciowego
- Produkty niewskazane po usunięciu woreczka żółciowego
- Przykładowy jadłospis po usunięciu woreczka żółciowego
Co robi pęcherzyk żółciowy?
Pęcherzyk żółciowy jest rodzajem woreczka, w którym wyprodukowana w wątrobie żółć jest przechowywana, zanim zostanie wydalona do dwunastnicy. Impulsem do jej wydzielania jest pojawienie się w dwunastnicy treści pokarmowej bogatej w tłuszcz. Trawienie tłuszczu jest najważniejszą funkcją żółci. Dzięki niej możliwe jest także wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ponadto żółć wpływa na prawidłową motorykę jelit.
Podstawowe zasady diety po usunięciu woreczka żółciowego
Po usunięciu pęcherzyka żółciowego należy stosować dietę łatwostrawną przez 3-4 miesiące. W miarę upływu czasu warto stopniowo rozszerzać dietę, powracając powoli do normalnego żywienia. Warto podkreślić, że usunięcie woreczka żółciowego to jedynie likwidacja skutków, a nie przyczyny tworzenia się kamieni żółciowych. Dlatego warto zmienić swój sposób żywienia na całe życie.
Jakie są podstawowe zasady diety po usunięciu woreczka żółciowego?
Regularne posiłki
Posiłki należy spożywać minimum 3 razy dziennie. Zaleca się jednak zwiększenie ilości spożywanych posiłków do 4, a nawet 5 w ciągu dnia. Warto ustalić konkretne godziny spożywania posiłków i przestrzegać tej zasady. Nieregularne i obfite posiłki wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy. Kolację należy spożywać na 2 godziny przed snem.

Spożywanie posiłków powoli
Posiłki powinno się spożywać w spokoju i w dobrej atmosferze. Należy jeść wolno i dokładnie przeżuwać każdy kęs. Przydatne może okazać się usunięcie rozpraszaczy np. wyłączenie telewizji czy odłożenie telefonu na czas spożywania posiłku.
Unikanie posiłków nasilających objawy
Dieta powinna być przede wszystkim niskotłuszczowa. Z diety należy wykluczyć tłuste mięso i przetwory mięsne oraz tłuste mleko i przetwory mleczne. Ilość tłuszczu przeznaczoną do spożycia w ciągu dnia należy rozplanować proporcjonalnie na wszystkie posiłki. Tłuszcz i produkty go zawierające należy wprowadzać do diety ostrożnie. W razie wystąpienia nietolerancji objawiającej się biegunkami tłuszczowymi, należy je w dalszym ciągu ograniczać, jednocześnie zwiększając spożycie pozostałych składników (tj. białka i węglowodanów). Dodatkowo należy unikać potraw wzdymających takich jak: kapusta, strączki, cebula, por, gruszki, śliwki czy czereśnie.

Właściwa obróbka produktów żywnościowych
Tuż po usunięciu woreczka żółciowego potrawy należy sporządzać metodą gotowania. W miarę rozszerzania diety można włączyć potrawy duszone i pieczone w rękawie foliowym lub naczyniu żaroodpornym. Do potraw można dodawać łagodne przyprawy takie jak: koperek, natka pietruszki, majeranek, bazylia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, wanilia czy cynamon. W pierwszych dniach należy spożywać gotowane i rozdrobnione warzywa, owoce natomiast w postaci przecierów lub surowych soków.
Dieta po operacji woreczka żółciowego

Dieta po operacji woreczka żółciowego powinna być łatwostrawna. Poniżej przedstawiam podstawowe zasady diety łatwostrawnej:
- warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Aby błonnik mniej drażnił przewód pokarmowy, można dobrać młode, delikatne warzywa, dobrze dojrzałe owoce, usunąć pestki z pomidorów, kabaczków oraz gotować, a nawet przecierać wszystko przez sito,
- należy spożywać chude mleko i przetwory mleczne (w miarę tolerancji), warto spożywać fermentowane produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, kwaśne mleko,
- dobrym źródłem białka jest chude mięso drobiowe lub cielęce a także chude ryby. Ryby należy spożywać 2-3 razy w tygodniu, a jaja maksymalnie 3 sztuki na tydzień,
- należy ograniczyć spożycie tłustych mięs i przetworów mięsnych oraz tłustych produktów mlecznych,
- tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi,
- należy ograniczyć smażenie potraw na tłuszczu, a do smażenia beztłuszczowego należy używać odpowiednich naczyń, do pieczenia natomiast – folii aluminiowej i woreczków żaroodpornych,
- wskazane jest ograniczenie spożycia cukru i słodyczy,
- z diety należy wykluczyć alkohol.

Produkty zalecane po usunięciu woreczka żółciowego
Produkty i potrawy | Zalecane |
zboża i produkty zbożowe | pieczywo pszenne, sucharki, biszkopty, kasza manna, ryż biały, kasza kukurydziana, kasza jęczmienna drobna, kasza jaglana, kasza kus-kus, makaron pszenny, makaron ryżowy, wafle ryżowe |
mleko i przetwory mleczne | świeże (zależnie od tolerancji), kefir, jogurt, mleko zsiadłe, sery twarogowe, serek wiejski |
jaja | na miękko, jajecznica i omlety na parze, jaja w szklance |
mięso i przetwory mięsne | chude: cielęcina, schab, kurczak, indyk, chuda szynka drobiowa, polędwica |
ryby | chude: sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, karaś, lin, leszcz |
tłuszcze | w niewielkiej ilości: masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany |
warzywa | wszystkie z wyjątkiem niezalecanych |
owoce | wszystkie z wyjątkiem niezalecanych |
przyprawy | przyprawy ziołowe, ziele angielskie, liść laurowy, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, koperek, natka pietruszki, majeranek, bazylia, kminek |
napoje | herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary z ziół, herbata owocowa, soki i moszcze owocowe i warzywne |
zupy | na wywarach warzywnych, z chudego mięsa, warzywne |
desery | kompoty z owoców, galaretki owocowe, kisiele, budynie, jabłka pieczone |

Produkty niewskazane po usunięciu woreczka żółciowego
Produkty i potrawy | Niewskazane |
zboża i produkty zbożowe | pieczywo żytnie, razowe, kasze gruboziarniste: pęczak, gryczana |
mleko i przetwory mleczne | sery żółte, topione, dojrzewające |
jaja | na twardo, faszerowane, jajecznica |
mięso i przetwory mięsne | tłuste: baranina, wieprzowina, podroby, pasztety, kiełbasy, wyroby wędliniarskie |
ryby | tłuste: węgorz, halibut, śledź, ryby marynowane, wędzone, konserwy |
tłuszcze | smalec, słonina, boczek, duże ilości masła, olejów, orzechy, pestki, nasiona |
warzywa | nasiona roślin strączkowych (groch, bób, fasola, soczewica, ciecierzyca), kapusta, cebula, por, czosnek, grzyby |
owoce | gruszki, śliwki, czereśnie |
przyprawy | ocet, pieprz, musztarda, wszystkie ostre przyprawy |
napoje | wody gazowane, kawa prawdziwa, alkohol |
zupy | na wywarach z kości, grzybów, tłuste, zasmażane |
desery | tłuste ciasta, torty, kremy, lody, bita śmietana, słodycze |
Przykładowy jadłospis po usunięciu woreczka żółciowego
I Śniadanie – dieta po usunięciu woreczka żółciowego
Szpinakowa jajecznica na parze ( 1 porcja zawiera: 391,4 kcal; 18,5g białka; 7,6g łuszczu; 59,1g węglowodanów)
Składniki:
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Mleko spożywcze, 0,5 % tłuszczu – 20 g (0.1 x Szklanka)
- Chleb pszenny – 90 g (3 x Kromka)
- Szpinak – 25 g (1 x Garść)
- Sok wielowarzywny – 250g (1x Szklanka)
Sposób przygotowania:
Roztrzep jajka z mlekiem w miseczce. Zagotuj wodę w małym garnku. Umieść miseczkę w parze nad garnkiem i mieszaj do ścięcia jajek. Wymieszaj jajecznicę ze szpinakiem, podgrzewaj jeszcze chwilę, aż szpinak zwiędnie. Jajecznicę zjedz z pieczywem i sokiem.
II Śniadanie – woreczek żółciowy dieta
Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem (1 porcja zawiera: 485,0 kcal; 34,7g białka; 4,5g tłuszczu; 73,1g węglowodanów)
Składniki:
- Kasza jaglana – 75 g (5.8 x Łyżka)
- Ser twarogowy chudy – 125 g (0.6 x Opakowanie)
- Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Cynamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. Podduś na wodzie, wymieszaj z cynamonem. Wymieszaj kaszę, twaróg, jogurt i jabłko.

Obiad – dieta po wycięciu woreczka żółciowego
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem (1 porcja zawiera: 569,2 kcal; 48,9g białka; 5,4g tłuszczu; 75,0g węglowodanów)
Składniki:
- Makaron penne – 100 g (1.4 x Szklanka)
- Szpinak – 75 g (3 x Garść)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 150 g (1.5 x Kawałek)
- Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
- Mielona gałka muszkatołowa – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
- Tymianek – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron. Mięso przygotuj na parze i podziel na kawałki. Szpinak podduś z odrobiną wody na patelni aż straci objętość. Wymieszaj z przyprawami. Dodaj makaron. Na wierzch ułóż kawałki mięsa i jogurt.
Kolacja – dieta po usunięciu woreczka żółciowego
Pieczone jabłko z cynamonem i twarogiem (1 porcja zawiera: 335,7 kcal; 28,6g białka; 3,3 g tłuszczu; 45,3g węglowodanów)
Składniki:
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Cynamon – 3 g (0.6 x Łyżeczka)
- Ser twarogowy chudy – 125 g (0.6 x Opakowanie)
- Jogurt naturalny – 20 g (1 x Łyżka)
- Wafle ryżowe musli – 30 g (3 x Sztuka)
Sposób przygotowania:
Odkrój górę jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Natrzyj środek cynamonem. Ser wymieszaj z jogurtem, nałóż do jabłka i przykryj odkrojoną górą. Ułóż na blaszce i piecz ok. 30 minut w temp. 180 stopni (lub krócej, w zależności od jabłka i piekarnika). Pozostały twarożek, który nie zmieścił się do jabłka, zjedz z waflami.
