Czy kisiel jest zdrowy?
Kisiel jest popularnym deserem, który ma półpłynną, żelową formę. Można go przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotową wersję błyskawiczną, którą wystarczy zalać wrzątkiem. Można go traktować jako alternatywę dla słodyczy, takich jak ciastka czy czekoladki. Przeczytaj, czy kisiel jest zdrowy!
Czym jest kisiel?
Zanim dowiesz się, czy kisiel jest zdrowy, przeczytaj, czym jest ten rodzaj przekąski. Kisiel to lubiany przez Polaków deser, który ma kwaskowaty, owocowy smak. Można spożywać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kisiel można kupić w sklepie lub samodzielnie przygotować go jako deser z wywaru owocowego i mąki ziemniaczanej do zagęszczenia.
Korzyści zdrowotne kisielu
Kisiel domowej roboty jest zdecydowanie bardziej wartościowym deserem niż produkt instant kupiony w sklepie. Można przygotować go ze świeżych, ulubionych owoców, użyć zamiennika cukru (miodu lub ksylitolu). Owoce są bogatym źródłem enzymów, soli mineralnych, błonnika, witamin (witamina A, E, C) i flawonoidów wykazujących działanie antyoksydacyjne – zwalczających wolne rodniki w organizmie. Mąka ziemniaczana natomiast zawiera witaminę C, witaminę B6 i minerały (fosfor, wapń, magnez, potas i sód).
Kalorie i wartości odżywcze kisielu
Kalorie | 68 kcal/100 g kisielu |
Węglowodany | 17 g/100 g kisielu |
Tłuszcze | 0 g |
Białko | 0 g |
Kiedy należy unikać kisielu?
Kisiel w proszku, który jest dostępny w sklepach, zawiera duże ilości cukru i konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, które mogą być szkodliwe, jeśli są spożywane w nadmiarze. Negatywny wpływ na zdrowie może mieć też syrop glukozowo-fruktozowy używany do słodzenia deseru oraz koncentrat, który zastępuje świeże owoce.
Czy kisiel jest zdrowy? Podsumowanie
Wiesz już, czy kisiel jest zdrowy. Kisiel może być dobrym zamiennikiem dla słodyczy i może być zdrową przekąską dla osób, które nie mają alergii pokarmowych. Polecany jest zwłaszcza kisiel domowy, wykonany z naturalnych, świeżych i sprawdzonych produktów. Kisiel instant zawiera natomiast dużą ilość cukru i konserwantów, które nie mają korzystnego wpływu na zdrowie. To właśnie dlatego należy spożywać go z umiarem. Pamiętaj, że w naszym serwisie możesz przeczytać też o innych produktach spożywczych (np. czy budyń jest zdrowy?).