Dieta pudełkowa
Wegetariańska z rybą
Ten wariant charakteryzuje się tym, że z jadłospisu jest eliminowane mięso, tak jak w standardowej diecie wegetariańskiej, ale dozwolone są ryby. To rozwiązanie cieszy się dużą popularnością z uwagi na to, że częste spożywanie ryb, szczególnie tłustych, morskich wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. W pudełkach z cateringu dietetycznego przy tej opcji znajdziemy przede wszystkim bardzo urozmaicone posiłki, oparte na różnorodnych źródła białka (jajka, nabiał, ryby, rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oleje roślinne, orzechy, nasiona, tłuste ryby morskie). Jeśli decydujemy się na dietę pudełkową w celu poprawy swojego zdrowia, redukcji masy ciała, czy zdobycia pomysłów na ciekawe potrawy, to ten wariant z pewnością sprosta naszym oczekiwaniom.
Czym jest dieta Wegetariańska z rybą
Dla kogo polecany?
Ten wariant jest bardzo zbliżony do diety standardowej – jedyną różnicą jest eliminacja mięsa i jego przetworów. Nie znajdziemy w niej drobiu, wieprzowiny, czy wołowych kotletów, a w zamian na naszych talerzach pojawią się smakowicie przygotowane ryby i rośliny strączkowe. Niektórzy decydują się na eliminację mięsa ze względu na preferencje smakowe, a inni z powodów zdrowotnych lub indywidualnych przekonań. Niezależnie od motywacji do wykluczenia tej grupy produktów, zamówienie tego wariantu zdecydowanie ułatwi nam życie codzienne i pomoże w zaoszczędzeniu dużej ilości czasu, który spędzaliśmy na zakupach i gotowaniu przed dietą pudełkową. Na wariant wegetariański z rybą decydują się nierzadko osoby, które jako jedyne w gospodarstwie domowym nie jadają mięsa i praktyczniejszym rozwiązaniem jest dla nich zamawianie posiłków indywidualnych. W zależności od tego, czy zamierzamy zredukować, utrzymać, czy zwiększyć naszą masę ciała, powinniśmy odpowiednio wybrać kaloryczność naszego jadłospisu. Niezależnie bowiem od tego, czy w naszej diecie jest mięso, czy nie, na masę ciała wpływa przede wszystkim liczba kilokalorii, dlatego jej prawidłowe dobranie jest niezbędne na drodze do osiągnięcia celu.
Wegetariańska, ale nie w 100%?
Niektórzy zastanawiają się, dlaczego cateringi dietetyczne oferują możliwość zamawiania diety nie w pełni wegetariańskiej, czyli takiej, która obejmuje również ryby. Jednak jeśli przyjrzymy się temu, jakimi cennymi właściwościami charakteryzuje się ta grupa produktów, to łatwo jest zauważyć mnogość korzyści płynących z tego rozwiązania. Przede wszystkim, tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, czy halibut cechują się bardzo wysoką zawartością długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega 3. Znajdziemy w nich kwas EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które są wykazują silne działanie biologiczne. Są one niezbędne dla organizmu od naszych pierwszych dni życia, ponieważ są wykorzystywane w procesach rozwoju mózgu i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie tego narządu. Osoby zmagające się z zaburzeniami pamięci i koncentracji mogą odczuć znaczną poprawę dzięki zapobieganiu niedoborom kwasów omega-3 w diecie. Co więcej, dzięki wysokiej płynności tych kwasów tłuszczowych, pomagają one w utrzymaniu elastyczności błon komórkowych w komórkach budujących wiele istotnych narządów. Wpływają również korzystnie na nasz profil lipidowy, dlatego osoby zmagające się z nadmiernym poziomem cholesterolu całkowitego lub frakcji LDL we krwi powinny dbać o ich wysokie spożycie.
Zalety tego wariantu
Ten wariant może być formą edukacji żywieniowej dla osób, które zwykle wszystkie swoje potrawy opierają na mięsie, ponieważ pomoże im w rozszerzeniu pomysłów na dania z innymi źródłami białka. Nadmierne spożywanie niektórych rodzajów mięsa, w szczególności tłustej wieprzowiny, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów, dlatego warto je znacznie ograniczyć w swojej diecie. Niekiedy cel związany ze zmniejszeniem spożycia tej grupy produktów nie jest osiągany z powodu braku inspiracji na inne dania. Dzięki temu wariantowi oferowanemu przez cateringi dietetyczne będziemy mieć pewność, że każdego dnia otrzymamy ciekawe, smaczne i pożywne posiłki, które zapewnią nam odpowiednią kaloryczność, ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. W przypadku, gdy zamierzamy zrezygnować także z ryb, to warto zamówić dietę w pełni wegetariańską, a w sytuacji, w której chcemy wykluczyć wszystkie produkty odzwierzęce (także mleko i przetwory mleczne, jajka), to doskonałym wyborem będzie wariant wegański.
O czym należy pamiętać?
Podejmując się diety z cateringu dietetycznego powinniśmy na początku zaplanować sobie godziny spożywania posiłków i starać się być w tym regularnym. Taka dyscyplina będzie pomocna w kontrolowaniu apetytu i w utrzymaniu koncentracji przez cały dzień. Ponadto nie zapominajmy o aktywności fizycznej – warto skorzystać z zaoszczędzonego czasu, który na co dzień spędzaliśmy na przygotowywaniu zakupów i gotowaniu i wykorzystać go na lubiany przez nas sport. Kolejnym cennym nawykiem jest wypijanie odpowiedniej ilości wody każdego dnia. Kobiety powinny wypijać około 2 litry płynów, a mężczyźni 2,5 litra – natomiast ta ilość powinna być większa, jeśli danego dnia mieliśmy trening.