Blog

    Dieta ketogeniczna – jadłospis i przepisy keto

    Jadłospis w diecie ketogenicznej to klucz do skutecznej przemiany na keto! Poznaj przykładowy plan posiłków, dowiedz się, jak komponować smaczne i sycące dania oraz odkryj praktyczne wskazówki, które ułatwią Ci start i utrzymanie diety ketogenicznej.

    Przykładowy jadłospis – dieta ketogeniczna

    Podstawą diety ketogenicznej jest mięso, jaja, ryby i owoce morza oraz tłuszcze. W posiłkach diety niskowęglowodanowej bezwzględnie zabrania się spożywania produktów zbożowych, większości owoców, warzyw korzeniowych oraz strączków, cukru i produktów z dodatkiem cukru. Listę dozwolonych produktów na diecie keto znajdziesz TUTAJ. Sprawdź poniższy przykładowy jadłospis dla diety ketogenicznej. Zasady diety keto pozwalają na komponowanie posiłków w następujący sposób:

    DIETA KETOGENICZNA DZIEŃ I

    I Śniadanie: Omlet z oliwkami i fetą, kawa kuloodporna

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 507,8 kcal, 24,9 g białka, 41,9 g tłuszczu, 7,8 g węglowodanów, 2,9 g błonnika

    Omlet z oliwkami i fetą:

    • jaja kurze 2 sztuki
    • ser typu feta 50 g
    • oliwki czarne 1 łyżka
    • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
    • olej kokosowy ½ łyżki 

    Sposób przygotowania: Jaja rozbełtaj z przyprawami. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, dodaj pokrojone oliwki i pokruszony ser. Smaż do ścięcia się jajek. Omlet zjedz z pomidorkami.

    Kawa kuloodporna:

    • kawa, napar bez cukru 1 szklanka
    • masło 1 łyżeczka
    • olej MCT 1 łyżeczka

    Sposób przygotowania: Zaparz kawę, dodaj olej oraz masło. Wymieszaj. 

    II śniadanie: Keto koktajl truskawkowy

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 327,2 kcal, 3,2 g białka, 28,6 g tłuszczu, 11,5 g węglowodanów, 6,7 g błonnika

    • napój kokosowy bez cukru 1 szklanka
    • truskawki 1 garść
    • nasiona chia 3 łyżeczki
    • olej MCT 1 łyżka

    Sposób przygotowania: Zalej nasiona chia mlekiem kokosowym i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zblenduj koktajl z truskawkami.

    Obiad: Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 571,1 kcal, 41,8 g białka, 33 g tłuszczu, 20,6 g węglowodanów, 13,3 g błonnika

    • łosoś 150 g
    • brokuły ½ sztuki
    • pomidorki koktajlowe 5 sztuk
    • papryka czerwona ½ sztuki
    • szpinak 2 garście
    • cytryna ½ sztuki
    • czosnek 2 ząbki
    • oliwa z oliwek 1 łyżka
    • przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz

    Sposób przygotowania: Łososia umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, skrop cytryną i odstaw. Do żaroodpornego naczynia włóż szpinak, dodaj posiekany czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Na szpinaku ułóż skórą do dołu łososia, a obok różyczki brokuła, pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz wszystko około 15-20 minut.

    Kolacja: Chrupiąca sałatka z fetą i prażonym słonecznikiem

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 355,9 kcal, 19,1 g białka, 28 g tłuszczu, 6,5 g węglowodanów, 2,4 g błonnika

    • ser feta 100 g
    • pomidory koktajlowe 5 sztuk
    • ogórek 2 sztuki
    • rukola 1 garść
    • oliwki czarne 1 łyżka
    • nasiona słonecznika 1 łyżka
    • olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka

    Sposób przygotowania: Warzywa pokrój, połącz z fetą i polej olejem. Nasiona upraż na suchej patelni. Sałatkę posyp nasionami.

    Czy kawa jest niezdrowa? Obalamy mity!

    DIETA KETOGENICZNA DZIEŃ II

    I Śniadanie: Awokado z ostrym tuńczykiem

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 573,6 kcal, 31,1 g białka, 44,9 g tłuszczu, 10 g węglowodanów, 6,8 g błonnika

    • awokado 1 sztuka
    • tuńczyk w oleju ½ puszki
    • papryka czerwona ½ sztuki
    • cebula czerwona ⅓ sztuki 
    • olej MCT 1 łyżka
    • przyprawy: chili, sól, pieprz

    Sposób przygotowania: Przetnij awokado na pół, a następnie wydrąż połowę miąższu. Potnij czerwoną cebulę i czerwoną paprykę w małe kosteczki. W dużej misce wymieszaj miąższ z awokado, tuńczyka, cebulę, olej oraz paprykę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Następnie przełóż do łódeczek z awokado.

    II Śniadanie: Keto pudding z malinami

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 366 kcal, 6,7 g białka, 27,9 g tłuszczu, 11,8 g węglowodanów, 15,4 g błonnika

    • mleczko kokosowe 150 g
    • napój kokosowy 50 ml
    • nasiona chia 5 łyżeczek
    • maliny 1 garść

    Sposób przygotowania: Chia wymieszaj z napojem i mleczkiem kokosowym, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na pudding wyłóż maliny.

    Obiad: Leczo z wędzonym boczkiem 

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 527,5 kcal, 27,9 g białka, 35 g tłuszczu, 20,9 g węglowodanów, 9,7 g błonnika

    • boczek wędzony 150 g
    • pomidory z puszki 200 g
    • papryka żółta ½ sztuki
    • papryka czerwona ½ sztuki
    • cebula czerwona 1 sztuka
    • czosnek 1 ząbek
    • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz

    Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmaż kawałki boczku, aż lekko się zarumienią. Dodaj cebulę, następnie wrzuć czosnek. Po kilku minutach dodaj paprykę. Smaż przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, przykryj i gotuj przez około 15 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

    Kolacja: Pasta z makreli z musztardą

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 332,2 kcal, 27,6 g białka, 20,4 g tłuszczu, 6,7 g węglowodanów, 3 g błonnika

    • makrela 1 sztuka
    • cebula czerwona 1 sztuka
    • musztarda 1 łyżeczka
    • olej kokosowy ½ łyżki
    • ogórki kiszone 2 sztuki
    • przyprawy: pieprz

    Sposób przygotowania: Makrelę obierz ze skóry i usuń wszystkie ości. Dodaj musztardę oraz przyprawy. Całość zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj do rozdrobnionej makreli. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw ziołami, jeśli zachodzi taka konieczność. Pastę zjedz z ogórkami.

    łosoś ze szparagami

    DIETA KETOGENICZNA DZIEŃ III

    I Śniadanie: Keto syrniki

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 584,3 kcal, 35,4 g białka, 43,5 g tłuszczu, 8,2 g węglowodanów, 9,2 g błonnika

    • ser twarogowy tłusty ½ kostki
    • jaja 2 sztuki
    • mąka kokosowa 1 i ½ łyżki
    • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
    • erytrol 4 łyżeczki
    • olej kokosowy 1 łyżka

    Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i erytrolem. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Syrniki smaż na rozgrzanym oleju.

    II Śniadanie: Keto ryż z sosem z awokado 

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 334,9 kcal, 10,6 g białka, 22,2 g tłuszczu, 16,1 g węglowodanów, 13,4 g błonnika

    • kalafior ½ sztuki
    • awokado 1 sztuka
    • rzodkiewka 4 sztuki
    • koper 4 łyżki
    • cytryna ½ sztuki
    • czosnek 1 ząbek
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sposób przygotowania: Zmiksuj surowego kalafiora na sypko, tak aby konsystencją przypominał ryż. Zmiksuj oddzielnie awokado, ząbek czosnku i sok z cytryny. Pokrój rzodkiewkę i koperek. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.

    Obiad: Keto placki z cukinii

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 513,9 kcal, 27,8 g białka, 36,7 g tłuszczu, 14,4 g węglowodanów, 6 g błonnika

    • cukinia 500 g
    • jaja 3 sztuki
    • koper 1 łyżka
    • czosnek 1 ząbek
    • olej kokosowy 1 łyżka
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sposób przygotowania: Cukinię zetrzyj na tarce, posól, wymieszaj i zostaw na durszlaku. Po 20 minutach odciśnij cukinię w rękach. Odciśniętą cukinię wymieszaj z przyprawami, przyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkami. Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

    Kolacja: Sałatka z boczkiem

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 388,4 kcal, 16,4 g białka, 32,4 g tłuszczu, 6,4 g węglowodanów, 3 g błonnika

    • boczek 50 g
    • ser feta 50 g
    • ogórki kiszone 2 sztuki
    • pomidory koktajlowe 5 sztuk
    • rukola 1 garść
    • oliwa z oliwek 1 łyżka

    Sposób przygotowania: Boczek pokrój i usmaż na patelni. Warzywa pokrój, połącz z boczkiem, serem i oliwą.

    Czy można jeść po 18 - artykuł

    Produkty, które warto mieć zawsze pod ręką na diecie ketogenicznej

    Aby ułatwić komponowanie posiłków w jadłospisie na diecie ketogenicznej, warto zawsze mieć pod ręką takie produkty jak:

    • jajka, 
    • sery (np. feta, mozzarella, pleśniowe), 
    • tłuste ryby (łosoś, makrela, tuńczyk), 
    • dobrej jakości mięso i wędliny, 
    • awokado, 
    • oliwki,
    • orzechy (włoskie, migdały, makadamia), 
    • nasiona chia i siemię lniane, 
    • tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej MCT), 
    • mleczko kokosowe, jogurt grecki, masło,
    • warzywa niskowęglowodanowe (brokuły, cukinia, kalafior, szpinak, rukola, ogórki, papryka, pomidorki koktajlowe) oraz kiszonki.

    Szybkie keto przekąski i snacki na wynos

    Jako szybkie keto przekąski na wynos świetnie się sprawdzą: 

    • kabanosy,
    • jajka na twardo
    • kawałki sera,
    • orzechy, oliwki,
    • chipsy z parmezanu, 
    • mini sałatki z awokado,
    • ogórki z hummusem, 
    • keto batony,
    • gotowe keto koktajle lub smoothie na bazie mleka kokosowego i nasion chia.

    Jeśli brakuje Ci czasu na sporządzanie własnego jadłospisu diety ketogenicznej, możesz oddać zadanie dostawcy diet pudełkowych Dietly. Platforma wskaże który catering dla diety keto będzie dla Ciebie najlepszy.

    Jadłospis diety keto dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej

    Jaki można stworzyć jadłospis na diecie ketogenicznej dla osób, które są wegetarianami lub muszą unikać glutenu? Poniżej znajduje się tabela z przykładowymi propozycjami:

    Typ dietyŚniadanieObiadPrzekąska/PodwieczorekKolacja
    Keto wegetariańskaKeto owsianka z mlekiem kokosowym i chiaTofu w sosie kokosowym z cukinią lub makaron z cukinii z pesto orzechowymGarść migdałów, smoothie z orzechówSałatka z awokado, suszonymi pomidorami i serem feta
    Keto bezglutenowaJajka z awokado i szpinakiemPieczony łosoś z brokułami i oliwąKabanosy bezglutenowe, chipsy z parmezanuSałatka z rukolą, ogórkiem i serem pleśniowym

    W diecie ketogenicznej dla wegetarian można wykorzystać m.in. tofu, sery, jajka, orzechy, nasiona, mleczko kokosowe, warzywa niskowęglowodanowe i awokado. Dla osób na diecie bezglutenowej dostępne są bezglutenowe wersje pieczywa, makaronu czy przekąsek, ale zawsze należy wybierać produkty o niskiej zawartości węglowodanów, np. pieczywo z mąki kokosowej, migdałowej, makaron z cukinii czy chipsy z parmezanu. 

    Dzięki takiej bazie produktów i przekąsek jadłospis diety ketogenicznej może być zróżnicowany, wygodny i dopasowany do różnych potrzeb żywieniowych.

    makaron penne

    Zakazane produkty w jadłospisie diety ketogenicznej

    KategoriaProdukty zakazane, których należy unikać na diecie ketogenicznej
    Mięso i rybyMięso przetworzone (parówki, pasztety, konserwy, fast food), mięso smażone w klasycznej panierce, ryby i owoce morza smażone w panierce
    TłuszczeTłuszcze trans (margaryny starego typu, dania instant, fast food, wyroby cukiernicze), oleje rafinowane, przetworzone tłuszcze roślinne, nerkowce, pistacje
    NabiałMleko, jogurty i serki smakowe, jogurty pitne, produkty mleczne z dodatkiem cukru
    Napoje roślinneNapój owsiany, napój ryżowy, napój z orzechów nerkowca
    WarzywaWarzywa korzeniowe (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, burak, bataty), dynia, kukurydza, nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, bób, soja)
    OwoceWszystkie poza jagodowymi (banany, winogrona, jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, arbuzy, melony, suszone owoce)
    NapojeSoki owocowe, napoje gazowane, napoje energetyczne, napoje izotoniczne, kompoty, napoje z dodatkiem cukru, alkohol (piwo, słodkie wina, likiery, koktajle), herbata owocowa
    Produkty zbożoweChleb, bułki, makarony, ryż, kasze, płatki owsiane, płatki śniadaniowe, musli, otręby, popcorn, pizza, krakersy, wafle ryżowe, mąka pszenna, żytnia, gryczana, quinoa, sorgo
    SłodzikiCukier, miód, syropy (klonowy, z agawy, kukurydziany), słodzone kremy, dżemy, słodzone sosy
    Słodycze i przekąskiCzekolada mleczna, ciasta, ciastka, lody, batony, chipsy, krakersy, paluszki, budynie, tarty
    Przetworzone produktyGotowe sosy, dressingi, ketchup, majonez z cukrem, dania gotowe, żywność wysoko przetworzona

    Keto jadłospis: o tym pamiętaj!

    Jadłospis w diecie ketogenicznej jest nieco odmienny od codziennej diety, dlatego wymaga adaptacji organizmu. Na diecie niskowęglowodanowej konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości tłuszczów i białek, które są kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym między innymi wątroby i nerek. Warto jednak zadbać, aby w diecie były również obecne produkty wysokiej jakości, takie jak pełnotłusty jogurt naturalny czy niskocukrowe warzywa, które dostarczą niezbędnych witamin i składników mineralnych. 

    W diecie ketogenicznej często obserwuje się spadek energii w początkowej fazie, dlatego ważne jest odpowiednie odżywianie i dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych. Każdą czasową zmianę diety warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Przeczytaj również nasz artykuł o tym dla kogo dieta ketogeniczna będzie najlepsza.

    dietly catering dietetyczny