Czy tuńczyk jest zdrowy? Poznaj zalety i wady konsumpcji tuńczyka
Tuńczyk uważany jest za jedno z najlepszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka i składników odżywczych, jakie można spożywać. Jakie zalety ma ta ryba? Przeczytaj i dowiedz się, czy tuńczyk jest zdrowy i czy istnieją przeciwwskazania do jego spożywania.
Kwasy tłuszczowe omega-3 z tuńczyka
Czy tuńczyk jest zdrowy? Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Tuńczyk jest jednym z najbogatszych źródeł tych kwasów tłuszczowych i dostarcza ich dużo więcej niż ryby morskie, takie jak łosoś. Spożywanie tuńczyka może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Co więcej, kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, który może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych. Przeczytaj też: czy mintaj jest zdrowy?
Witaminy i minerały w tuńczyku
Tuńczyk zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do utrzymania zdrowia. Zawiera dużo witaminy D, która wspomaga układ odpornościowy i utrzymuje kości mocne i zdrowe. Tuńczyk jest również bogaty w witaminę B12, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Tuńczyk jest również bogaty w fosfor, potas, magnez i cynk, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Tuńczyk jest jednym z najlepszych i najbardziej zrównoważonych źródeł białka i składników odżywczych, jakie możemy spożywać. Ponieważ jest wolny od hormonów i antybiotyków, jest bezpieczny dla środowiska i zdrowia.
Sprawdź też: Czy dorsz czarny jest zdrowy?
Wartości odżywcze tuńczyka
100 gramów tuńczyka świeżego zawiera:
Wartość energetyczna | 108 kcal |
Białko | 23,4 g |
Tłuszcz | 0,9 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 243 mg |
Czy wszyscy mogą jeść tuńczyka?
Jedzenie ryb może wzbudzać wiele pytań i wątpliwości (np. czy karp jest zdrowy? Czy pstrąg tęczowy jest zdrowy?). Podobnie jest z tuńczykiem. Mimo wielu zalet, które wpływają na to, czy tuńczyk jest zdrowy, trzeba pamiętać, że jest jedną z ryb o największej zawartości rtęci. Rtęć jest gromadzona w rybach w postaci metylortęci, która bardzo łatwo jest absorbowana z przewodu pokarmowego, przenika barierę krew-mózg i uszkadza układ nerwowy. Może także przedostawać się przez barierę krew-łożysko i do mleka matek karmiących i stwarzać ryzyko powstania wad rozwojowych płodu i niemowlęcia. Zbadano, że kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać tuńczyka w ilości większej niż 100 g tygodniowo.
Tuńczyk (szczególnie ten z puszki) zawiera także histaminę, która w nadmiarze u osób wrażliwych może wywołać silne reakcje alergiczne.
Czy tuńczyk jest zdrowy? Podsumowanie
Wiesz już, czy tuńczyk jest zdrowy. Jest to ryba, która zawiera wiele wartości odżywczych i witamin, więc powinna być wdrożona do diety. Na największą uwagę zasługuje jej zawartość tłuszczów omega-3 i białka. Warto jednak pamiętać o umiarze w spożywaniu tuńczyka, ponieważ zawiera on metylortęć, która może uszkadzać układ nerwowy. Z tego powodu kobiety w ciąży powinny zrezygnować z tej ryby lub spożywać ją w ograniczonych ilościach. Również osoby wrażliwe na histaminę powinny unikać tej ryby. Jeśli interesują cię inne tematy związane z rybami (np. Czy sum jest zdrowy? lub Czy halibut jest zdrowy?), przeczytaj pozostałe artykuły w naszym serwisie.