Blog

5 prostych przepisów na lato

W upalne dni, gdy lodówka ledwo wyrabia, a termin „temperatura pokojowa” nabiera nowego znaczenia, to chęci do gotowania mogą sięgnąć zera. Każda minuta włączonego piekarnika lub gotującej się wody, wydaje się z każdą sekundą zwiększać dyskomfort i nasilać marzenia o domowej klimie. Jeśli znasz to uczucie, a 3 minutowy spacer ze sklepu do auta sprawia, że po powrocie do domu nie masz mocy na spędzanie czasu w kuchni, to możesz zrobić 2 rzeczy. Pierwszą jest zajrzenie do tych 5 prostych przepisów na lato, które są proste, lekkie i pyszne. A w międzyczasie zajmij się drugim krokiem – zajrzyj na Dietly, żeby poszukać cateringu dietetycznego i odpocząć od gotowania na kilka dni, albo kilka tygodni. Sprawdź, które diety pudełkowe są najwyżej oceniane, a które mają akurat promocję!

Spis treści:

Deser z rabarbarem i truskawkami – prosty przepis na lato

deser-z-rabarbarem-

Przepis na 1 porcję zawierającą: 265.9 kcal, 22 g białka, 6 g tłuszczu, 29 g węglowodanów, 4.8 g błonnika

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr – 150 g (1 x Opakowanie)
  • Truskawki – 70 g (1 x Garść)
  • Rabarbar – 55 g (0.5 x Sztuka)
  • Ksylitol – 14 g (2 x Łyżeczka)
  • Biszkopty – 10 g (2 x Sztuka)
  • Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
  • Mięta (świeża) – 1 g (1 x Łyżka)
  • Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 1 g (0.3 x Łyżeczka)
  • Cynamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)

Ten przepis jest z naszego darmowego e-booka z 7 dniowym jadłospisem odchudzającym – pobierz dietę

Sposób przygotowania – przepis na lato:

  1. Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2 cm kawałki. Przełóż do małego garnka, zasyp połową porcji ksylitolu, cynamonem i dodaj ekstrakt waniliowy. Duś z dodatkiem wody aż rabarbar zmięknie.
  2. Jogurt wymieszaj z ksylitolem.
  3. W miseczce układaj pokrojone w kostkę biszkopty, zalej ciepłym rabarbarem, na to ułóż warstwę z jogurtu, udekoruj truskawkami.

Kulki a’la Rafaello – prosty przepis na lato

Zdrowe i pyszne potrawy na Wielkanoc - przepisy

Przepis na ok. 25 kulek. W 1 kulce znajdziesz 90 kcal, 1,4 g białka, 7 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów, 1,3 g błonnika

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 kostki białej czekolady
  • 100 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem)
  • 1/2 szklanki daktyli suszonych
  • ¾ szklanki migdałów
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania – przepis na lato:

  1. Daktyle i migdały włożyć do osobnych szklanek i zalać wodą – pozostawić na około 30 min lub dłużej.
  2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać ekstrakt waniliowy i gotować do miękkości – ok. 15-20 min. Można podlewać odrobiną wody. Pod koniec dodać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła.
  3. Kaszę ostudzić, a następnie zblendować z ¾ szklanki wiórków kokosowych i odsączonymi z wody daktylami. 
  4. Do masy dodać ½ szklanki odsączonych migdałów i zblendować.
  5. Jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać wodę z namaczania daktyli.
  6. Masę odstawić na 15 min, po tym czasie uformować z masy małe kuleczki, a do każdej z nich włożyć migdała odsączonego z wody. 
  7. Tak przygotowane kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki.

Spaghetti z sosem z pieczonych papryk i nerkowców

spaghetti z papryk

Przepis na 2 porcje. 1 porcja zawiera: 461.5 kcal, 17 g białka, 18.4 g tłuszczu, 56.9 g węglowodanów, 5.7 g błonnika

  • 2 papryki czerwone
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki parmezanu lub grana padano
  • 2 garści rukoli 
  • sól, pieprz
  • 125 g makaronu spaghetti

To przepis z darmowego e-booka z dietą planetarną – dobrą dla naszej planety! Pobierz darmową dietę teraz!

dieta planetarna

Sposób przygotowania – przepis na lato:

  1. Orzechy zalać wodą i odstawić na min. godzinę.
  2. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, wyłożyć pokrojone na połówki papryki z wydrążonym środkiem. 
  3. Papryki piec ok. 40-60 min. w temp. 200 st.C co jakiś czas obracając warzywa. 
  4. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
  5. Po upieczeniu papryk wyjąć je z piekarnika i po lekkim wystudzeniu obrać ze skóry.
  6. Papryki zblendować z odcedzonymi z wody orzechami, czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. 
  7. Makaron podać z sosem z papryk, posypać parmezanem i rukolą. 

Wegańska owsianka kawowa – prosty przepis na lato

owsianka kawowa

Przepis na 1 porcję zawierającą: 358 kcal, 12,9 g białka, 7,5 g tłuszczu, 54,1 g węglowodanów

  • napój sojowy bez cukru 200 ml⁣⁣
  • banan 1 sztuka⁣⁣
  • maliny 1 mała garść⁣⁣
  • kawa, napar bez cukru 100 ml⁣⁣
  • płatki owsiane 4 łyżki⁣⁣
  • kakao ½ łyżki⁣⁣
  • erytrol 2 łyżeczki⁣⁣

Sposób przygotowania – prosty przepis na lato:

  1. Mleko i kawę przelej do garnka.
  2. Wsyp płatki owsiane, dodaj erytrol i gotuj przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Kiedy płatki zmiękną pokrój banana na plastry i wrzuć do owsianki.
  4. Gotową owsiankę udekoruj malinami i posyp kakao.

Spaghetti z wędzonym tofu, jarmużem i chili – prosty przepis

spaghetti z jarmużem

Przepis na 1 porcję zawierającą: 545 kcal, 25,1 g białka, 24,7 g tłuszczu, 47,4 g węglowodanów⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

  • pomidory koktajlowe 10 sztuk
  • tofu wędzone ½ opakowania
  • jarmuż 4 garście
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty 50g
  • cytryna ½ sztuki
  • pesto zielone 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka ostra chili ½ sztuki
  • oliwa z oliwek ½ łyżki

To przepis z darmowego jadłospisu na 21 dni diety Sirtfood. Pobierz cały jadłospis!

dieta sirtfood

Sposób przygotowania – prosty przepis na lato:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem na dnie cedzaka ułóż jarmuż. Przelej go wodą z makaronu, żeby zmiękł.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i pokrojone chili. Dodaj tofu, pomidory i pesto. Wymieszaj. 
  3. Na koniec dołóż makaron z jarmużem, smaż całość przez chwilę.
  4. Całość skrop sokiem z cytryny.
dietly catering dietetyczny