5 prostych przepisów na lato
W upalne dni, gdy lodówka ledwo wyrabia, a termin „temperatura pokojowa” nabiera nowego znaczenia, to chęci do gotowania mogą sięgnąć zera. Każda minuta włączonego piekarnika lub gotującej się wody, wydaje się z każdą sekundą zwiększać dyskomfort i nasilać marzenia o domowej klimie. Jeśli znasz to uczucie, a 3 minutowy spacer ze sklepu do auta sprawia, że po powrocie do domu nie masz mocy na spędzanie czasu w kuchni, to możesz zrobić 2 rzeczy. Pierwszą jest zajrzenie do tych 5 prostych przepisów na lato, które są proste, lekkie i pyszne. A w międzyczasie zajmij się drugim krokiem – zajrzyj na Dietly, żeby poszukać cateringu dietetycznego i odpocząć od gotowania na kilka dni, albo kilka tygodni. Sprawdź, które diety pudełkowe są najwyżej oceniane, a które mają akurat promocję!
Spis treści:
- Deser z rabarbarem i truskawkami
- Kulki a’la Rafaello
- Spaghetti z sosem z pieczonych papryk i nerkowców
- Wegańska owsianka kawowa
- Spaghetti z wędzonym tofu, jarmużem i chili
Deser z rabarbarem i truskawkami – prosty przepis na lato
Przepis na 1 porcję zawierającą: 265.9 kcal, 22 g białka, 6 g tłuszczu, 29 g węglowodanów, 4.8 g błonnika
- Jogurt typu islandzkiego Skyr – 150 g (1 x Opakowanie)
- Truskawki – 70 g (1 x Garść)
- Rabarbar – 55 g (0.5 x Sztuka)
- Ksylitol – 14 g (2 x Łyżeczka)
- Biszkopty – 10 g (2 x Sztuka)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
- Mięta (świeża) – 1 g (1 x Łyżka)
- Ekstrakt waniliowy (bez alkoholu) – 1 g (0.3 x Łyżeczka)
- Cynamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
Ten przepis jest z naszego darmowego e-booka z 7 dniowym jadłospisem odchudzającym – pobierz dietę
Sposób przygotowania – przepis na lato:
- Rabarbar obierz i pokrój na ok. 2 cm kawałki. Przełóż do małego garnka, zasyp połową porcji ksylitolu, cynamonem i dodaj ekstrakt waniliowy. Duś z dodatkiem wody aż rabarbar zmięknie.
- Jogurt wymieszaj z ksylitolem.
- W miseczce układaj pokrojone w kostkę biszkopty, zalej ciepłym rabarbarem, na to ułóż warstwę z jogurtu, udekoruj truskawkami.
Kulki a’la Rafaello – prosty przepis na lato
Przepis na ok. 25 kulek. W 1 kulce znajdziesz 90 kcal, 1,4 g białka, 7 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów, 1,3 g błonnika
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 kostki białej czekolady
- 100 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem)
- 1/2 szklanki daktyli suszonych
- ¾ szklanki migdałów
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania – przepis na lato:
- Daktyle i migdały włożyć do osobnych szklanek i zalać wodą – pozostawić na około 30 min lub dłużej.
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać ekstrakt waniliowy i gotować do miękkości – ok. 15-20 min. Można podlewać odrobiną wody. Pod koniec dodać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła.
- Kaszę ostudzić, a następnie zblendować z ¾ szklanki wiórków kokosowych i odsączonymi z wody daktylami.
- Do masy dodać ½ szklanki odsączonych migdałów i zblendować.
- Jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać wodę z namaczania daktyli.
- Masę odstawić na 15 min, po tym czasie uformować z masy małe kuleczki, a do każdej z nich włożyć migdała odsączonego z wody.
- Tak przygotowane kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki.
Spaghetti z sosem z pieczonych papryk i nerkowców
Przepis na 2 porcje. 1 porcja zawiera: 461.5 kcal, 17 g białka, 18.4 g tłuszczu, 56.9 g węglowodanów, 5.7 g błonnika
- 2 papryki czerwone
- 40 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki parmezanu lub grana padano
- 2 garści rukoli
- sól, pieprz
- 125 g makaronu spaghetti
To przepis z darmowego e-booka z dietą planetarną – dobrą dla naszej planety! Pobierz darmową dietę teraz!
Sposób przygotowania – przepis na lato:
- Orzechy zalać wodą i odstawić na min. godzinę.
- Naczynie żaroodporne skropić oliwą, wyłożyć pokrojone na połówki papryki z wydrążonym środkiem.
- Papryki piec ok. 40-60 min. w temp. 200 st.C co jakiś czas obracając warzywa.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Po upieczeniu papryk wyjąć je z piekarnika i po lekkim wystudzeniu obrać ze skóry.
- Papryki zblendować z odcedzonymi z wody orzechami, czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
- Makaron podać z sosem z papryk, posypać parmezanem i rukolą.
Wegańska owsianka kawowa – prosty przepis na lato
Przepis na 1 porcję zawierającą: 358 kcal, 12,9 g białka, 7,5 g tłuszczu, 54,1 g węglowodanów
- napój sojowy bez cukru 200 ml
- banan 1 sztuka
- maliny 1 mała garść
- kawa, napar bez cukru 100 ml
- płatki owsiane 4 łyżki
- kakao ½ łyżki
- erytrol 2 łyżeczki
Sposób przygotowania – prosty przepis na lato:
- Mleko i kawę przelej do garnka.
- Wsyp płatki owsiane, dodaj erytrol i gotuj przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy płatki zmiękną pokrój banana na plastry i wrzuć do owsianki.
- Gotową owsiankę udekoruj malinami i posyp kakao.
Spaghetti z wędzonym tofu, jarmużem i chili – prosty przepis
Przepis na 1 porcję zawierającą: 545 kcal, 25,1 g białka, 24,7 g tłuszczu, 47,4 g węglowodanów
- pomidory koktajlowe 10 sztuk
- tofu wędzone ½ opakowania
- jarmuż 4 garście
- makaron spaghetti pełnoziarnisty 50g
- cytryna ½ sztuki
- pesto zielone 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- papryczka ostra chili ½ sztuki
- oliwa z oliwek ½ łyżki
To przepis z darmowego jadłospisu na 21 dni diety Sirtfood. Pobierz cały jadłospis!
Sposób przygotowania – prosty przepis na lato:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem na dnie cedzaka ułóż jarmuż. Przelej go wodą z makaronu, żeby zmiękł.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i pokrojone chili. Dodaj tofu, pomidory i pesto. Wymieszaj.
- Na koniec dołóż makaron z jarmużem, smaż całość przez chwilę.
- Całość skrop sokiem z cytryny.