Blog

    Sałatka z brokuła, czerwonej fasoli i halloumi – przepis z kuchni Dietly

    W kuchni Dietly przygotowaliśmy dla Was ciekawą i oryginalną propozycję na zdrową sałatkę. Do jej przygotowania użyliśmy lekko zblanszowanego brokuła, czerwoną fasolę z puszki i zarumienionego na patelni sera halloumi, a całość połączył sos winegret z dodatkiem musztardy i czosnku. Sałatka z brokuła sprawdzi się zarówno jako posiłek na kolację, np. z dodatkiem chrupiących grzanek, jak i lunch na wynos.  

    Spis treści:

    Wartość odżywcza sałatki z brokuła, czerwonej fasoli i halloum

    Przepis na sałatkę z brokuła i dodatkami to bogactwo:

    • wapnia,
    • potasu,
    • witaminy C, 
    • kwasu foliowego,
    • magnezu,
    • nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki dodatkowi oliwy,
    • błonnika.

    Nasz przepis na sałatkę z brokuła idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood. 

    Przepis na sałatkę z brokuła, czerwonej fasoli i halloumi

    Składniki:

    Składniki na 2 porcje, w 1 porcji: 370 kcal, 18 g białka, 24 g tłuszczu, 15 g węglowodanów 

    • 200 g ugotowanych brokułów,
    • 80 g sera halloumi,
    • 120 g fasoli czerwonej, 
    • 1,5 łyżki słonecznika,
    • 1,5 łyżeczki miodu,
    • 1,5 łyżeczki musztardy,
    • 1,5 łyżki oliwy,
    • pół pęczka natki pietruszki,
    • niecały ząbek czosnku,
    • oregano.

    Sposób przygotowania

    1. Brokuły gotować 2-3 minuty we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Odcedzić i lekko ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć ser halloumi pokrojony w kostkę (1-2 minuty). 
    2. W dużej misce wymieszać brokuły, ser halloumi, posiekaną natkę pietruszki i odsączoną z zalewy fasolę. Polać sosem: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z miodem, oliwą, musztardą i oregano. Posypać słonecznikiem. 

    Popularne wpisy na blogu:

    Szybki fit deser – 5 prostych przepisów na lato
    Kilka faktów i ciekawostek na temat sposobu żywienia matki karmiącej – cz.1
    Jaka żywność jest najbogatsza w antyoksydanty? Czym są wolne rodniki?
    Zdrowe przepisy na Święta – pyszne i proste w przygotowaniu
    Potas w organizmie – funkcje, rola, wpływ na zdrowie
    Częste zaburzenia odżywiania w świecie fit – czym jest ortoreksja i bigoreksja?
    Jaka jest najlepsza herbata? Przegląd herbat, ich właściwości i wpływ na zdrowie
    Pasta warzywna – 5 sprawdzonych, pysznych i szybkich przepisów
    Top 10 – Dieta sportowa w cateringu dietetycznym
    Jak zamówić catering dietetyczny na Dietly.pl?
    Czy koronawirus rozprzestrzenia się przez jedzenie?
    Witamina A – właściwości, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe
    Zapotrzebowanie kaloryczne – od czego zależy?
    Czy zdrowa dieta to zawsze 5 posiłków dziennie?
    Kilka faktów i ciekawostek na temat sposobu żywienia matki karmiącej – cz.2