Blog

    Przepisy na słone przekąski na imprezę

    Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska

    Szukasz pomysłu na słone przekąski na imprezę domową? W tym artykule znajdziesz kilka prostych i ciekawych potraw, które bez problemu przygotujesz nawet w dniu planowanej imprezy. Quesadilla z kuchni meksykańskiej, bruschetty z kuchni włoskiej i wiele innych smakowitych dań, które Twoi goście z pewnością polubią.

    Jeśli lubisz przystawki na imprezę, które są różnorodne, ciekawe i pyszne, to jesteś w dobrym miejscu. Przekąski na raz również znajdziesz w naszych propozycjach. Po minikanapeczki, rollsy, paluchy, czy bruschetty Twoi goście będą mogli sięgnąć w każdej chwili, nawet bez użycia sztućców. Wygoda i smak to podstawa, jeśli chcesz przyrządzić praktyczne w jedzeniu, słone przekąski na imprezę. 

    Spis treści:

    Jak zaplanować menu z przekąskami na domową imprezę?

    W planowaniu menu na imprezę domową warto wziąć pod uwagę to, czy Twoi goście unikają jakichś składników z diety. Gluten, mięso, produkty mleczne — bez nich również przygotujesz pyszne przystawki na imprezę. Z kolei, jeśli wolisz oszczędzić na potrawach, to wypróbuj nasze tanie przekąski na imprezę — pieczone ziemniaczki, chrupiącą ciecierzycę, albo paluchy serowe. 

    Nasze wytrawne przekąski możesz serwować na stole obok świeżych owoców i innych dań na słodko. Większość naszych propozycji na przekąski na przyjęcie zawiera warzywa — np. pomidory, paprykę, cebulę, cieciorkę. Dzięki temu będą one świetnym pomysłem zamiast mniej zdrowych opcji na przekąski na słono, takich jak chipsy, hot dogi, czy smażone frytki. 

    Przepisy na słone przekąski w zdrowym wydaniu

    Szukasz pomysłu na przekąski na imprezę? Sprawdź nasze przepisy na przystawki na domową imprezę!

    Pieczona chrupiąca ciecierzyca

    Przepis na 4 porcje

    W 1 porcji: 135 kcal, 4,5 g białka, 7 g tłuszczu, 10,5 g węglowodanów, 5 g błonnika

    Składniki:

    • 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu),
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
    • szczypta papryki ostrej i pieprzu czarnego,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 0,5 łyżeczki oregano.

    Przygotowanie:

    1. Ciecierzycę odcedzić, następnie wysypać na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (grzałka dolna) na 15 min.
    2. Oliwę wymieszać z przyprawami.
    3. Ciecierzycę wysypać do miski i wymieszać z oliwą z przyprawami, następnie ponownie włożyć do piekarnika (najlepiej na nowy papier do pieczenia) i piecz ok. 15-20 min. W połowie czasu wymieszaj ciecierzycę na blaszce. 
    4. Tak przygotowaną ciecierzycę można przechowywać ok. 3 dni. 

    Szaszłyki z mozzarellą

    Przepis na 10 szaszłyków polanych sosem

    W 1 szaszłyku: 85 kcal, 3,5 g białka, 7,5 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 0,2 g błonnika

    Składniki:

    • 10 małych kulek mozzarelli,
    • 10 pomidorków koktajlowych,
    • 5 plastrów salami (ok. 75 g),
    • liście bazylii.

    Składniki na sos:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 0.5 łyżeczki miodu,
    • 1 łyżeczka musztardy,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 0,5 ząbka czosnku,
    • szczypta soli i papryki słodkiej.

    Przygotowanie:

    1. Czosnek rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami na sos.
    2. Na długie wykałaczki nabić po 1 kulce mozzarelli, połowie plastra salami, 1 pomidorku i kilku liściach bazylii.
    3. Gotowe szaszłyki polać lub maczać w sosie. 

    Rollsy z łososiem i philadelphią

    Przepis na 4 porcje

    W 1 porcji: 200 kcal, 12 g białka, 8 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 1,5 g błonnika

    Składniki:

    • 3 placki tortilli,
    • 100 g łososia wędzonego,
    • 180 – 200 g serka białego do smarowania Philadelphia,
    • kilka liści sałaty,
    • 0,5 szt. papryki czerwonej, 
    • koperek lub szczypiorek do ozdoby.

    Przygotowanie:

    1. Paprykę pokroić w cienkie paski.
    2. Placki tortilli posmarować serkiem, ułożyć sałatę, paprykę i łososia. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki.
    3. Ozdobić koperkiem lub szczypiorkiem. 

    Quesadille z kurczakiem

    Przepis na 4 porcje

    W 1 porcji: 280 kcal, 14 g białka, 12 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 4 g błonnika

    Składniki:

    • 4 placki tortilli, 
    • 100 g mięsa z piersi kurczaka, 
    • 120 g fasoli czerwonej z puszki, 
    • 150 g pomidorów krojonych,
    • 150 g jogurtu greckiego light,
    • 0,5 szt. cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 30 g sera cheddar,
    • kawałek papryczki chili, 
    • limonka,
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, papryka ostra, cynamon.

    Przygotowanie:

    1. Mięso skroić w kostkę, cebulę w piórka. 
    2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę. Po 5 min dodać mięso i przyprawy.
    3. Po kilku minutach dodać czosnek i posiekaną papryczkę – smażyć 3 min. 
    4. Następnie dodać pomidory i fasolę – gotować kilka minut. Ostudzić.
    5. Na 2 placki tortilli rozłożyć masę z patelni, posypać startym serem i przykryć kolejnymi 2 plackami z wierzchu.
    6. Tak przygotowane tortille usmażyć na patelni z obu stron z wykorzystaniem 0,5 łyżki oliwy / 1 quesadillę. 
    7. Podawać z jogurtem greckim i limonką.

    Paluchy serowe

    Przepis na 12 paluchów

    W 1 paluchu: 155 kcal, 4 g białka, 11 g tłuszczu, 10 g węglowodanów

    Składniki:

    • 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g),
    • 80 g sera cheddar,
    • 0,5 jajka, 
    • przyprawy wg uznania (np. papryka słodka lub ostra, oregano).

    Przygotowanie:

    1. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z ulubionymi przyprawami.
    2. Arkusz ciasta przekroić na pół. Jedną połowę posmarować jajkiem, posypać połową sera. 
    3. Nałożyć drugą połowę i ponownie posmarować jajkiem, posypać serem. 
    4. Tak przygotowany arkusz pokroić na paseczki o szerokości ok. 1,5 cm i każdy z paseczków skręcić na świderki.
    5. Powstałe paluchy ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 min w temp. 200ºC.

    Pieczone ziemniaki

    Przepis na 4 porcje

    W 1 porcji: 300 kcal, 6 g białka, 11 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

    Składniki:

    • 1 kg ziemniaków,
    • 4 łyżki oliwy z oliwek,
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka tymianku i rozmarynu, 
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    • opcjonalnie: jedna łyżeczka ostrej papryki.

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki obrać i 3-krotnie wypłukać poprzez zalanie ich zimną wodą i odcedzenie.
    2. Zagotować garnek wody, dodać sól i ziemniaki – gotować 5 min.
    3. Ziemniaki odcedzić i osuszyć, następnie wymieszać z oliwą i przyprawami, ułożyć na papierze do pieczenia.
    4. Piec ok. 45 min w temp. 200ºC (góra- dół). Podawać z własnym sosem lub keczupem.

    Bruschetta z ricottą i pomidorami suszonymi

    Przepis na 5 porcji

    W 1 porcji: 300 kcal, 9,5 g białka, 13 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 2,5 g błonnika

    Składniki:

    • 2 bagietki francuskie,
    • 150 g sera ricotta,
    • 6 pomidorów suszonych odsączonych z oleju,
    • 3 garście rukoli,
    • 3 łyżki oliwy z oliwek.

    Przygotowanie:

    1. Bagietkę przekroić na mniejsze kromki o grubości ok. 2 cm.
    2. Wyłożyć na papierze do pieczenia i skropić oliwą. Piec ok. 10 min w temp. 180ºC.
    3. Wyjąć z piekarnika, posmarować ricottą i posypać posiekanymi pomidorami, Z wierzchu posypać rukolą.

    Mini-kanapki z guacamole z pomidorami

    Przepis na 4 porcje

    W 1 porcji: 300 kcal, 8 g białka, 11 g tłuszczu, 37,5 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

    Składniki:

    • 1 szt. awokado,
    • 1 pomidor malinowy,
    • 4 bułeczki pełnoziarniste lub 2 bagietki (ok. 320 g pieczywa),
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 0,5 ząbka czosnku,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • sól, pieprz,
    • kilka pomidorków koktajlowych.

    Przygotowanie:

    1. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki – następnie posiekać na małe kawałki.
    2. Awokado obrać i posiekać w małą kostkę.
    3. Czosnek rozdrobnić. Wymieszać z awokado, pomidorem, oliwą, sokiem z cytryny  i przyprawami.
    4. Powstałą pastą posmarować bułki pokrojone na małe kromki, udekorować pomidorkami koktajlowymi. 

    Popularne wpisy na blogu:

    Dieta na jesień – jak zmniejszyć jesienną senność, zmęczenie i brak energii?
    Żelazo – jego właściwości, działanie i źródła pokarmowe
    Czysta micha – czym jest i jakie korzyści zdrowotne przynosi to żywieniowe rozwiązanie?
    Czym są nowotwory? Sposoby na to jak zmniejszyć ryzyko raka
    Pasta z tuńczyka z chili i kaparami – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
    Pomysły na przepisy z kaszą – zdrowe dania 400 kcal
    Czy istnieje jedna idealna technika ćwiczeń dla każdego?
    Witaminy na odporność – które z nich pomogą nam utrzymać zdrowie?
    Flora jelitowa – jakie jest jej znaczenie dla naszego organizmu?
    Lunchboxy do pracy – 500 kcal – przepisy
    Najlepsze produkty superfood na zimę
    Wpływ diety na skórę – sucha skóra, czyli problem zimową porą
    Pomysł na kurczaka – przepisy – Kuchnia Dietly
    Ile kalorii jeść na diecie pudełkowej?
    Jak rozmawiać z dzieckiem o nadwadze i otyłości?