Burger Drwala – przepis w zdrow(sz)ej wersji
Autorka przepisu: Katarzyna Koćwin – Diet By Kate – z zawodu dietetyczka kliniczna, od niedawna DBT practicioner trainer, psychodietetyczka.
Sprawdź, jak przygotować w domu Burgera Drwala w nieco zdrowszej i tańszej wersji. Aż 300 kcal mniej w 1 burgerze, w porównaniu do klasycznej wersji. Chrupiący ser w panierce, świeże warzywa i pełnoziarniste pieczywo – poznaj przepis na burgera drwala i ciesz się smakiem w swoim domu!
Burger Drwala przepis w wersji (trochę bardziej) fit
Burger Drwala z tego przepisu ma 620 kcal, a w standardowej kupionej wersji ponad 900 kcal! Burger Drwala w naszej wersji dostarczy Ci sporo białka, bo aż 42 g, a także węglowodany o niskim indeksie glikemicznym w ilości 49 g. Kasia użyła do przepisu wersję light majonezu i camembertu, ale dla smakoszy zostawiła boczek – m.in. te źródła tłuszczu sprawiają, że burger drwala w tej wersji ma 28 g tłuszczu, czyli o ponad 20 g mniej niż standardowa, kupna wersja.
Przepis na burgera drwala – składniki na 1 kanapkę:
- 1 pełnoziarnista grahamka lub bułka żytnia
- mięso mielone z indyka – 80 g
- boczek – 20 g
- camembert light – 60 g
- sałata lodowa – 40g
- cebula czerwona – 20 g
- jajko – 1 sztuka
- płatki kukurydziane – 20 g
- skyr naturalny – 5 g
- majonez light – 5 g
- ketchup – 5 g
Sposób przygotowania – burger drwala przepis:
- Przygotuj sos, wymieszaj skyr, majonez i ketchup.
- Płatki kukurydziane zmiel na proszek. Sałatę lodową i cebulę pokrój.
- Camemberta przekrój na pół w poprzek, następnie obtocz w jajku i płatkach kukurydzianych.
- Mięso dopraw i uformuj kotlet.
- Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku.
- Na tej samej patelni (nie musisz jej myć) usmaż mięso oraz camemberta.
- Bułkę przekrój na pół (możesz ją podgrzać w piekarniku), posmaruj sosem, dodaj pozostałe składniki i zjedz ze smakiem i bez wyrzutów sumienia! 🙂