Blog

    Makaron z krewetkami po azjatycku – przepis z kuchni Dietly

    W kuchni Dietly przygotowaliśmy przepis na makaron z krewetkami po azjatycku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron ryżowy świetnie pasuje do azjatyckiej kuchni, a krewetki jako najpopularniejsze skorupiaki wykorzystywane w różnych daniach wzbogacają naszą potrawę w pełnowartościowe białko. W przepisie na makaron z krewetkami po azjatycku postawiliśmy na oryginalny dobór warzyw, czyli brokuły, marchewka i seler naciowy. Wzbogaciły one makaron z krewetkami o ciekawe kolory, a także witaminy i składniki mineralne. Do azjatyckich dań jednogarnkowych używa się sporo oleju, my jednak wpadliśmy na inny pomysł. Do naszej potrawy, na 3 porcje użyliśmy tylko 1,5 łyżki oliwy, ale dzięki duszeniu w bulionie warzywnym z aromatycznymi przyprawami powstał intensywny w smaku sos. 

    Spis treści:

    Składniki odżywcze w przepisie

    Makaron z krewetkami po azjatycku to bogactwo:

    • pełnowartościowego białka,
    • potasu,
    • witaminy C,
    • witamin z grupy B,
    • selenu,
    • magnezu,
    • korzystnych kwasów tłuszczowych,
    • błonnika.

    Nasz przepis na makaron z krewetkami po azjatycku idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood. 

    Makaron z krewetkami po azjatycku przepis

    W 1 porcji: 480 kcal, 20 g białka, 16,6 g tłuszczu, 5 g węglowodanów

    Składniki na 3 porcje

    • 200 g krewetek,
    • 200 g makaronu ryżowego,
    • 1/3 cebuli czerwonej,
    • 1 łodyga selera naciowego,
    • 1 marchew,
    • 150 g brokułów,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 1,5 łyżki oliwy,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka startego imbiru,
    • 1 szklanka bulionu warzywnego,
    • 2 łyżeczki masła orzechowego,
    • przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kurkuma,
    • pęczek szczypiorku,
    • 2 łyżki orzeszków ziemnych.

    Sposób przygotowania

    1. Przygotuj bulion warzywny.
    2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulę, a po 2 minutach posiekaną marchewkę i seler naciowy. Po pięciu minutach dodaj podzielone na mniejsze różyczki brokuły, przyprawy i sos sojowy. Zalej bulionem.
    3. Po 5 minutach dodaj oczyszczone krewetki i masło orzechowe.
    4. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.
    5. Makaron z krewetkami posyp szczypiorkiem i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. 

    Popularne wpisy na blogu:

    Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?
    Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta
    Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna kolacja na redukcji
    Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
    Najlepsze fit desery – proste przepisy na zdrowe słodycze
    Witamina D dla dzieci – jaka będzie najlepsza?
    5 zasad zdroworozsądkowego podejścia do słodyczy w diecie dziecka
    Najlepsza dieta odchudzająca w Krakowie – TOP 10 cateringów dietetycznych
    Co to jest mgła mózgowa? Część I – definicja, objawy i przyczyny
    Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach
    Dieta w chorobie Hashimoto – czego nie jeść, a co warto wprowadzić?
    Fit przekąski na imprezę – przepisy
    Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę
    Napój roślinny – który najlepiej wybrać?
    Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy