Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce

Czy można jeść nabiał przy Hashimoto?

Przy chorobie Hashimoto, czyli przewlekłym zapaleniu tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym, niezwykle ważne jest wprowadzenie odpowiednich leków oraz zastosowanie diety, która pomoże w uregulowaniu hormonów i zmniejszeniu stanu zapalnego. Głównymi zasadami diety jest ograniczenie źródeł substancji goitrogennych (soja, brokuły, kalafior, warzywa kapustne), stosowanie jadłospisu o kaloryczności nie niższej niż Podstawowa Przemiana Materii (PPM), pokrywanie zalecanej podaży białka oraz innych ważnych dla tarczycy składników: jodu, selenu, żelaza, kwasów omega-3.

W ramach zalecanej suplementacji przy chorobie Hashimoto, powinniśmy sięgać po witaminę D w okresie jesienno-zimowym, ponieważ zauważono, że niedoczynność tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym zwiększa ryzyko jej niedoborów.

W obrębie zaleceń dietetycznych dla osób chorujących na Hashimoto pojawia się wiele sprzecznych informacji. Nietrudno znaleźć w Internecie artykuły zachęcające do wielu eliminacji pokarmowych i stosowania skomplikowanych modelów żywieniowych. Jednym z tego rodzaju sprzecznych tematów jest nabiał przy Hashimoto – pojawia się bowiem pytanie, czy rzeczywiście powinien być całkowicie wykluczony z diety. Istnieją hipotezy, że zarówno laktoza jak i białka mleka będą wpływały niekorzystnie na osoby chorujące na Hashimoto. Czy takie założenia mają potwierdzenie w badaniach naukowych?

Czy warto eliminować nabiał przy Hashimoto?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, powinniśmy się przyjrzeć temu, o co najczęściej obwinia się nabiał. Pierwszą kwestią są białka mleka, na które rzeczywiście pewien odsetek populacji ma alergię. Alergia na białka mleka objawia się najczęściej zmianami skórnymi, takimi jak pokrzywka, świąd, widoczny rumień oraz kichaniem, kaszlem, nudnościami, łzawieniem oczu. Przy silnej alergii może pojawić się biegunka, wymioty, świszczący oddech oraz trudności z oddychaniem

Photo by Jess Bailey on Unsplash

Warto zaznaczyć, że pojawiający się w diecie nabiał przy Hashimoto przyczyni się do objawów alergii tylko wtedy, gdy na nią cierpimy. Alergia na białka mleka to osobna choroba i jej nie będzie występowała u każdego, kto cierpi na chorobę Hashimoto. Aby przekonać się, czy musimy przy Hashimoto unikać produktów mlecznych z uwagi na występujące w nich alergeny, powinniśmy obserwować swoje samopoczucie po ich spożyciu, a jeśli występują u nas wymienione objawy – warto udać się do lekarza, który może zaproponować nam testy alergiczne. Testy na alergię na białka mleka krowiego obejmują badanie obecności swoistych przeciwciał IgE dla mleka w skórze lub we krwi.

Podsumowując – jeśli kolejny raz słyszymy lub czytamy, że nabiał przy Hashimoto powinien być całkowicie wykluczony ze względu na białka mleka, to pamiętajmy, że one zaszkodzą nam tylko wtedy, gdy chorujemy dodatkowo na alergię na białka mleka krowiego. W przypadku alergii na mleko, warto zdecydować się na catering dietetyczny, który oferuje bezmleczny wariant diety.

Sprawdź, czy powinieneś wykluczać nabiał przy Hashimoto

Czy masz objawy typowe dla alergii na białka mleka po spożyciu nabiału?  
– Jeśli tak, to udaj się do lekarza, aby zlecił Ci dalszą diagnostykę.
– Jeśli nie, to prawdopodobnie nie masz alergii i możesz jeść nabiał.
W przypadku występowania objawów alergii – czy lekarz potwierdził występowanie u Ciebie alergii na białka mleka?
– Jeśli tak, to wyeliminuj nabiał ze swojej diety.
– Jeśli nie, to poproś lekarza o dalszą diagnostykę. Objawy mogą mieć inne podłoże niż alergia na białka mleka krowiego i eliminacja nabiału prawdopodobnie ich nie zniweluje.
Photo by Louis Reed on Unsplash
Photo by Louis Reed on Unsplash

Testy IgG na nabiał przy Hashimoto

Testy na nietolerancje pokarmowe, które opierają się na badaniu przeciwciał IgG nie znalazły jak dotąd potwierdzenia swojej wartości diagnostycznej w badaniach naukowych. Według wielu organizacji alergologicznych, wykonywanie badań IgG nie jest uzasadnione, a ich wyniki nie powinny być podłożem do podejmowania eliminacji pokarmowych. Przykładowo, według Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej testy IgG nie powinny być stosowane w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowych z uwagi na brak dowodów naukowych na ich wartość diagnostyczną.

Czy przy Hashimoto należy eliminować laktozę?

Wykluczenie laktozy w diecie przy Hashimoto jest bardzo częstym zaleceniem. Przyjrzyjmy się zatem czy tego rodzaju działanie rzeczywiście jest niezbędne.

Laktoza jest dwucukrem mlecznym, a aby ją prawidłowo strawić potrzebujemy mieć zdolność do wytwarzania enzymu (laktazy) w odpowiedniej ilości. Całkowity brak lub znaczące zmniejszenie tej zdolności nazywamy nietolerancją laktozy, która objawia się tym, że po spożyciu produktu bogatego w laktozę (np. zwykłe mleko) doświadczamy wzdęć, gazów, bólu brzucha, czy nawet biegunki.

Według wyników badań prowadzonych w Polsce, na nietolerancję laktozy cierpi około 20-25% osób dorosłych. Zauważono jednak, że wśród osób chorujących na Hashimoto ten odsetek jest dużo wyższy i sięga około 76%. Oznacza to, że jeśli cierpimy na Hashimoto, to mamy 3-krotnie wyższe ryzyko wystąpienia nietolerancji laktozy.

Photo by Amanda Vick on Unsplash

Przy Hashimoto skutkiem spożywania produktów zawierających laktozę przy jej nietolerancji nie są tylko dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Okazuje się, że wpływa to również na obniżenie wchłaniania leków (lewotyroksyny)  oraz zaburza ich cyrkulację w organizmie. Jeśli wielokrotnie spożywamy laktozę mimo nietolerancji i cierpimy na chorobę Hashimoto, to tego skutkiem może być mniejsza skuteczność leczenia.

Jeśli odczuwamy wzdęcia i gazy po spożyciu produktów mlecznych, to możemy sprawdzić czy tego rodzaju objawy pojawiają się także po produktach mlecznych bez laktozy. Jeśli nie, to znaczy, że prawdopodobnie cierpimy na nietolerancję laktozy i powinniśmy jej unikać w diecie. Nie oznacza to, że musimy całkowicie zrezygnować z nabiału – w niemalże każdym sklepie znajdziemy nabiał pozbawiony laktozy, po który możemy sięgnąć bez obaw. Aby potwierdzić nietolerancję laktozy możemy wykonać badanie diagnostyczne w tym kierunku, a jest nim zazwyczaj wodorowy test oddechowy.

Dla osób z nietolerancją laktozy wiele cateringów dietetycznych oferuje specjalny wariant z wykluczeniem tego składnika z diety.

Podsumowując, eliminację nabiału lub laktozy należy podjąć przy Hashimoto wtedy, gdy mamy stwierdzoną alergię na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy.

www.dietly.pl

Bibliografia:

  1. Modrzyński M., Modrzyńska K.: Wartość diagnostyczna oznaczeń specyficznych IgG w alergii i nietolerancji pokarmowej. Alergoprofil 2013, 9, 1, 11-15.
  2. Lachowicz K., Stachoń M., Pałkowska-Goździk E. i wsp.: Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto. Kosmos – Problemy nauk biologicznych 2019, 68, 201-214.
  3. Ratajczak, Alicja Ewa & Moszak, Małgorzata & Grzymisławski, Marian. (2017). Dietary recommendations for hypothyroidism and Hashimoto’s disease. Nursing and Public Health. 7. 305-311.
  4. Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. AnnAgric Environ Med. 2020; 27(2): 184–193.
  5. Wojtas, N., Wadolowska, L., & Bandurska-Stankiewicz, E. (2019). Evaluation of Qualitative Dietary Protocol (Diet4Hashi) Application in Dietary Counseling in Hashimoto Thyroiditis: Study Protocol of a Randomized Controlled Trial. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(23), 4841.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *