Blog

cukrzyca-glukometr_easy-resize-com

Cukrzyca – objawy i powikłania. Czego nie jeść przy cukrzycy?

Co 11 osoba dorosła na Świecie ma zdiagnozowaną cukrzycę – ta choroba jest szerzącym się problemem, której jednak w wielu przypadkach można zapobiec. Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunizacyjną, czyli efektem niszczenia komórek trzustki, które wydzielają insulinę, przez komórki odpornościowe naszego organizmu. Za jej główną przyczynę uważa się czynnik genetyczny i aktualnie nie wiemy jeszcze w jaki sposób się uchronić przed cukrzycą typu I. Natomiast cukrzyca typu II ma inne podłoże – na wiele z jej przyczyn mamy wpływ i dzięki temu możemy zmniejszać jej ryzyko. Przewlekła nadwaga i otyłość, stres, nieprawidłowa dieta to tylko niektóre z przyczyn cukrzycy typu II. Niekiedy inne choroby prowadzą do rozwoju cukrzycy typu II, np. nadciśnienie tętnicze, nowotwór trzustki, nadczynność tarczycy.

Jakie są oznaki cukrzycy typu II?

Cukrzyca typu II może rozwijać się powoli, przez długi czas nie dając żadnych charakterystycznych objawów. Z tego względu niezwykle ważne jest pamiętanie o corocznych badaniach stężenia glukozy na czczo we krwi, ponieważ jego wynik może nam pomóc w szybszym wykryciu cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego.

Badanie moczu jest również przydatne w zakresie diagnostyki cukrzycy, bowiem przy tej chorobie występuje tzw. cukromocz i jeśli lekarz zauważy ten objaw na naszym wyniku, to podejmie kolejne kroki w kierunku diagnozy cukrzycy.

Cukrzyca może także objawiać się poprzez wzmożone pragnienie, znaczne zwiększenie ilości przyjmowanych płynów i częste oddawanie moczu. Niezamierzona utrata masy ciała, częste zmęczenie i osłabienie oraz obniżona odporność organizmu to symptomy mogące sygnalizować występowanie cukrzycy. U osób starszych oznaki cukrzycy mogą być związane z zaburzeniami ukrwienia, skurczami łydek podczas chodzenia i zmienionym czuciem powierzchniowym w kończynach dolnych.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Jakie są powikłania cukrzycy?

Powikłania cukrzycy mogą być ostre lub przewlekłe, w zależności od szybkości ich rozwoju. Ostre powikłania cukrzycy obejmują skutki nagłego wzrostu, albo spadku glukozy: hipoglikemię, hiperglikemię, kwasicę ketonową, kwasicę mleczanową, a nawet śpiączkę cukrzycową, która jest stanem zagrożenia życia. Z kolei przewlekłe powikłania cukrzycy rozwijają się przez długi czas, a w szczególności zagrożonymi osobami są te, których cukrzyca nie jest uregulowana i często występują znaczne wahania glukozy we krwi. Najczęstsze powikłania cukrzycy to choroba niedokrwienna serca, z powodu której umiera około 50% osób chorujących na cukrzycę. Innymi powikłaniami cukrzycy jest nefropatia cukrzycowa, czyli uszkodzenie nerek oraz neuropatia cukrzycowa – uszkodzenie nerwów. Powikłania cukrzycy mogą wiązać się także z osłabieniem wzroku w przypadku wystąpienia retinopatii cukrzycowej oraz z obniżeniem odporności i większym narażeniem na infekcje.

Czego nie jeść przy cukrzycy?

Osoby cierpiące na tę chorobę powinny tuż po jej diagnozie dowiedzieć się czego nie jeść przy cukrzycy. Przede wszystkim należy znacznie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować alkohol przy cukrzycy, ponieważ połączenie go z doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi lub insuliną może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia hipoglikemii.

https://dietly.pl/blog/jak-ograniczyc-slodycze-cz-1/

Ponadto pamiętajmy o tym, że powikłania cukrzycy są zwykle konsekwencją niewyrównanej cukrzycy, czyli takiej, przy której są częste znaczne zmiany poziomu glukozy we krwi. Aby temu zapobiec warto nie jeść przy cukrzycy produktów sprzyjających szybkim wzrostom cukru we krwi, czyli: żywności z dużym dodatkiem cukru, napojów, słodzonych, słodyczy. Dobrze jest także nie jeść przy cukrzycy lub znacznie ograniczyć spożycie suszonych owoców i soków owocowych. W zamian lepiej wybrać świeże owoce, które spowodują wolniejszy wzrost glukozy we krwi po spożyciu. Ze względu na to, że cukrzyca wiąże się z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, to należy dbać o to, aby dieta była korzystna dla naszego lipidogramu. Z tego powodu warto nie jeść przy cukrzycy żywności typu fast-food, głęboko smażonych potraw, dużych ilości tłustego mięsa wieprzowego i tłustego nabiału.

Wśród ofert cateringów dietetycznych z łatwością znajdziemy takie warianty diet, które możemy zamówić jeśli chorujemy na cukrzycę. Wystarczy wejść na stronę główną naszej porównywarki, wpisać swoje miasto i następnie w bocznym panelu w filtrach zaznaczyć przy “Rodzaj diety” opcję “Cukrzycowa

Tutaj znajdziecie firmy oferujące dietę cukrzycową oraz jej dokładny opis: Dieta Cukrzycowa

www.dietly.pl

Podobne artykuły