Blog

fasolki-1

Gdzie jest białko roślinne? Najlepsze źródła w diecie

Białko roślinne powinno znaleźć się nie tylko w diecie wegan i wegetarian, ale również u osób, które nie eliminują mięsa, ryb, czy nabiału. Wszystko za sprawą korzystnych właściwości produktów, które są bogate w białko roślinne. Wiele badań wskazuje na to, że zwiększenie spożycia białka roślinnego kosztem białka zwierzęcego wiąże się z pozytywnym wpływem na zdrowie.

O tym jaki wpływ na zdrowie ma dieta roślinna napisaliśmy tutaj: Wpływ diety wegańskiej na zdrowie

Białko roślinne pomocne w odchudzaniu

Osoby dążące do redukcji masy ciała mogą zadbać o kontrolę apetytu poprzez zwiększenie spożycia białka roślinnego. Wykazano bowiem, że wprowadzenie 1 porcji białka roślinnego dziennie, w postaci fasoli, ciecierzycy, soczewicy lub grochu, wiązało się z mniejszym uczuciem głodu i lepszymi postępami w odchudzaniu. Wprowadzenie nawyku komponowania co najmniej jednego posiłku z obfitą porcją białka roślinnego może okazać się bardzo smakowite w praktyce. Możemy przygotowywać pasty warzywne (np. hummus), sosy do makaronów, potrawki z warzywami, sałatki i zupy z dodatkiem bogatych w białko roślinne strączków.

Białko roślinne jako pogromca chorób cywilizacyjnych

Zauważono, że osoby chorujące na cukrzycę typu II po zastąpieniu 2 porcji mięsa warzywami strączkowymi, które są bogate w białko roślinne osiągnęły znaczącą poprawę wiążącą się z obniżeniem stężenia cholesterolu LDL (tzw. „złego”) oraz poziomu glukozy we krwi. Wyniki innego badania wskazują na korzyści płynące ze spożycia białka roślinnego w zakresie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano bowiem, że osoby stosujące dietę, w której co najmniej połowa białka była białkiem roślinnym, miały niższe ciśnienie tętnicze oraz mniejsze stężenie cholesterolu we krwi w porównaniu do osób z mniejszą zawartością białka roślinnego.

Sprawdź także: Dieta wegańska – na co zwrócić uwagę zamawiając dietę wegańską w cateringu dietetycznym?

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Gdzie jest białko roślinne?

Białko roślinne znajdziemy w warzywach strączkowych i ich przetworach oraz orzechach, produktach zbożowych. Jeśli nasze zapotrzebowanie na ten składnik jest bardzo wysokie, to możemy sięgnąć po odżywki białkowe, które będą opierały się na białku roślinnym – np. konopnym, z grochu, z soi, z fasoli.

Zawartość białka roślinnego w warzywach strączkowych i ich przetworach

Nazwa produktu Zawartość białka roślinnego w 100 g
Tempeh 20 g
Soja (ugotowane nasiona) 15,8 g
Tofu 14 g
Soczewica (ugotowane nasiona) 10 g
Fasola (ugotowane nasiona) 7,1 g
Bób 7,1 g
Ciecierzyca (ugotowane nasiona) 7 g
Mleko sojowe 6 g
Jogurt sojowy 4,7 g

Zawartość białka roślinnego w orzechach i ziarnach

Nazwa produktu Zawartość białka roślinnego w 100 g
Orzechy ziemne 26,6 g
Pestki dyni 24,5 g
Sezam 23 g
Migdały 20 g
Orzechy nerkowca 18,2 g
Orzechy włoskie 18 g
Orzechy laskowe 14 g

Zawartość białka roślinnego w produktach zbożowych

Nazwa produktu Zawartość białka roślinnego w 100 g
Komosa ryżowa 14 g
Kasza gryczana 14 g
Kasza jaglana 11 g
Makaron pełnoziarnisty 15
Kasza jęczmienna pęczak 9 g
Chleb pełnoziarnisty z żyta 6,8 g
Pumpernikiel 6 g
www.dietly.pl

Podobne artykuły