Blog

    Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis

    Autorka artykułu: dietetyczka kliniczna Agata Cyran

    Biegunka to częsta dolegliwość, której towarzyszy oddawanie stolca o zmienionej, bardziej płynnej konsystencji powyżej trzech razy na dobę. Biegunce może towarzyszyć ból brzucha, gorączka, dreszcze, a także ogólne osłabienie.  Z powodu utraty dużej ilości wody istnieje duże ryzyko odwodnienia i utraty cennych składników mineralnych i witamin. Dopasowane leczenie razem z odpowiednią podażą płynów i dietą ma kluczowe znaczenie dla poprawy samopoczucia i powrotu do zdrowia.

    dieta latwostrawna jadlospis

    O czym należy pamiętać przed zastosowaniem jadłospisu ?

    Ważne! Poniższy jadłospis jest odpowiedni w przypadku biegunki przewlekłej lub biegunki ostrej, po zakończeniu fazy intensywnego nawadniania. Opiera się na zasadach diety łatwostrawnej, o działaniu zapierającym. Poniższe posiłki będą wspierać organizm w walce z biegunką i uzupełniać witaminy i składniki mineralne. Należy jednak pamiętać, że tolerancja na dane produkty u każdego może być trochę inna, z tego powodu należy obserwować reakcję swojego organizmu na zaproponowane potrawy. 

    Podstawą wspomagania leczenia biegunki jest nawodnienie, ponieważ podczas jej trwania tracimy znaczne ilości wody. Z tego powodu, przed przystąpieniem do włączenia naszego przykładowego jadłospisu, potrzebne jest zapoznanie się z zasadami nawadniania w biegunce. Minimum płynów które należy przyjmować to 2 litry, powinna to być głównie woda – przegotowana lub mineralna.

    dieta łatwostrawna

    Zachęcamy do zapoznania się naszym artykułem o zasadach diety w biegunce. Biegunka – wskazówki co jeść i jak zapobiec odwodnieniu.

    1 dniowy przykładowy jadłospis do zastosowania w biegunce 

    Śniadanie – Kleik ryżowy z duszonym jabłkiem i cynamonem podany z jogurtem

    Składniki:

    • ½ woreczka ryżu
    • ½ dużego jabłka
    • 2 czubate łyżki jogurtu zwykłego lub bez laktozy
    • Szczypta cynamonu

    Sposób przygotowania:

    Ryż ugotować na wodzie w proporcjach 100 g ryżu na 1 litr wody. Po 10 minutach gotowania zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze godzinę, aby powstał kleik. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dusić w rondelku na wodzie do miękkości, przyprawić cynamonem. Podawać z ryżem. Całość polać jogurtem zwykłym lub bez laktozy. 

    II śniadanie – Pieczywo pszenne z sałatą, jajkiem i pomidorem, czarna herbata

    Składniki:

    • 2 kromki chleba pszennego
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 liście sałaty
    • 1 jajko
    • Kilka plasterków pomidora
    • herbata czarna

    Sposób przygotowania:

    Pieczywo posmarować cienko masłem, obłożyć sałatą, jajkiem ugotowanym na półmiękko i kilkoma plasterkami pomidora obranego ze skórki i pozbawionego pestek.

    Obiad – Gotowany kurczak w bulionie warzywnym, ziemniaki puree, marchewka 

    Składniki:

    • Włoszczyzna do przygotowania bulionu
    • 2 listki liścia laurowego
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • Szczypta soli
    • 1 pierś z kurczaka
    • 2 nieduże ziemniaki
    • 1 łyżka mleka 1,5% zwykłego lub bez laktozy
    • 1 łyżeczka masła

    Sposób przygotowania:

    Przygotować bulion na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pierś umyć, podzielić na 2 części i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować aż mięso nie będzie surowe. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i rozgnieść z dodatkiem mleka. Marchewkę wyciągnąć z przygotowanego bulionu, pokroić na mniejsze kawałki i polać łyżeczką masła.

    Photo by Micheile Henderson on Unsplash

    Podwieczorek – Domowy kisiel jagodowy

    Składniki:

    • ½ szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
    • 200 ml zimnej wody
    • 2 łyżeczki miodu
    • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:

    Jagody przełożyć do garnka, zalać ⅔ porcji wody i zagotować z dodatkiem miodu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą porcją wody i dodać do jagód. Gotować na małym ogniu, aż kisiel odpowiednio się zagęści. Jeśli kisiel będzie niewystarczająco gęsty, można dodać kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

    https://dietly.pl/blog/flora-bakteryjna-wplyw-srodowiska

    Kolacja – Kanapki z sałatą i szynką, mus bananowy

    Składniki:

    • 2 kromki chleba pszennego
    • 2 liście sałaty
    • 2 plasterki szynki z kurczaka (pow. 90% mięsa)
    • 1 nieduży banan
    • 3 łyżki jogurtu zwykłego lub bez laktozy

    Sposób przygotowania:

    Pieczywo obłożyć sałatą i szynką. Banana zmiksować blenderem z dodatkiem jogurtu. Spożyć łyżeczką. 

    https://dietly.pl/

    Popularne wpisy na blogu:

    Bób – właściwości odżywcze i lecznicze bobu
    Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni
    Biegunka – przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?
    Dieta na trądzik – co jeść a czego unikać przy trądziku?
    Jak zdrowo schudnąć 5 kg? Porady, dieta, jadłospis
    Dieta na płaski brzuch — co należy wiedzieć?
    Komosa ryżowa przepis z kuchni Dietly – Komosa po meksykańsku z fasolą, awokado i kukurydzą
    Czym tak naprawdę są zakwasy? Przyczyny, objawy, sposoby na zakwasy
    Dieta wątrobowa – co jeść przy chorobie wątroby?
    Dieta trzustkowa – zasady i produkty dozwolone
    Kiszonki – zimowe superfoods? Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw
    Jak oszczędzić na diecie? Czy warto dopłacać za produkty ekologiczne?
    Grupa krwi a dieta. Czy dieta zgodna z grupą krwi działa?
    Jak zrobić domowy izotonik? Proste przepisy na napój izotoniczny
    Przepisy na słone przekąski na imprezę