Blog

7 właściwości zdrowotnych soku z buraka, które przekonają Cię do włączenia go do diety

Burak – powszechne i smaczne warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługuje jednak sok z buraka. To naturalna skarbnica wielu witamin i składników mineralnych. Przeczytaj artykuł i poznaj top 7 właściwości zdrowotnych, które przekonają Cię, żeby zacząć pić sok z buraka!

Wykorzystywany do zup, sałatek czy nawet w wersji na słodko do ciast. Sok wyciska się z surowej bulwy buraka ćwikłowego. W czasie gotowania czy pieczenia buraków dochodzi do częściowej utraty drogocennych składników mineralnych i witamin w nich zawartych. Wypijając świeżo wyciśnięty sok z surowych buraków, korzystamy z nich w pełni.

Spis treści:

Właściwości lecznicze soku z buraka – dlaczego warto go pić?

Właściwości zdrowotne soku z buraka są niezliczone. Wpływa na funkcjonowanie wielu układów i narządów w naszym organizmie. Oto top 7 najważniejszych właściwości i efektów wypijania soku z buraka:

1. Sok z buraka bogaty jest w przeciwutleniacze, głównie betainę, która odpowiada m.in. za czerwony kolor tego warzywa. Składniki te chronią nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia.

2. Sok z buraka polecany jest osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka. Składniki zawarte w soku z buraka przywracają równowagę kwasowo-zasadową w żołądku. Efektem włączenia do diety soku z buraka będzie również złagodzenie objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak na przykład zgaga.

3. Azotyny zawarte w soku z buraków czerwonych powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Buraki zawierają ponadto potas. Stąd też wypijanie soku z buraków polecane jest osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki takim właściwościom soku z czerwonych buraków możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości incydentów sercowo-naczyniowych.

4. Sok z buraka dzięki swoim właściwościom leczniczym i bogactwie kwasu foliowego w szczególności polecany jest kobietom w ciąży. Nie dość, że burak wspomaga procesy krwiotwórcze, to dostarcza sporej dawki kwasu foliowego, składnika wpływającego na prawidłowy rozwój układu nerwowego nowo rozwijającego się organizmu.

5. Efektem regularnego wypijania soku z buraka będzie wzmocnienie naszej odporności. To bogactwo witaminy C, która wpływa na lepsze wchłanianie żelaza z posiłku, ale także przyspiesza proces gojenia się ran.

6. Sok z buraka polecany jest również sportowcom. Z zawartych w nim azotanów powstaje tlenek azotu. Efektem wypijania soku z buraka przed treningiem jest poprawa zdolności wysiłkowych w czasie treningu np. biegu na 5 czy 10 km.

7. Sok z buraka wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, który wiążąc się z cząsteczkami cholesterolu, zwiększa jego wydalanie z organizmu. Ponadto składnik ten wpływa na prawidłową perystaltykę jelit oraz wpływa na uczucie sytości.

Przeciwskazania do picia soku z buraka

Sok z buraka zawiera kwas szczawiowy, który nie jest zalecany w diecie osób zmagających się ze szczawianową kamicą nerkową. Ponadto u osób z tendencją do niskiego ciśnienia regularne wypijanie soku z buraka może doprowadzić do nadmiernego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi (niedociśnienia).

Zastosowanie w kuchni soku z buraka

Sok ze świeżo wyciśniętego buraka może charakteryzować się ziemistym smakiem. Dobrym sposobem na pozbycie się go będzie połączenie surowego buraka z innym warzywem lub owocem, na przykład jabłkiem. Można również wzbogacić jego smak, dodając szczyptę przypraw ziołowych lub świeżych ziół, np. natkę pietruszki. Burak w połączeniu z innymi owocami lub warzywami, np. sok z buraka i jabłka, to jeszcze większa bomba naturalnych witamin i składników odżywczych. Sok z buraka i jabłka będzie łagodniejszy w smaku aniżeli sam sok z buraka.

Sok z buraka i jabłka – przepis na domowy sok

·   1 średniej wielkości czerwonego buraka;

·   2 średniej wielkości jabłek (najlepiej ze skórką);

·   kawałka cytryny.

Z podanych składników przy pomocy wyciskarki lub sokowirówki przygotuj sok. Możesz go schłodzić przed wypiciem. Na rynku dostępne są również gotowe soki z buraka i jabłka. To świetna opcja, zwłaszcza jeśli nie masz możliwości lub czasu na zrobienie domowego soku.

Sok z buraka – jakie są jego wartości odżywcze?

100 ml soku z buraka dostarcza około 40-45 kcal, więc bez obaw może być elementem diety odchudzającej. Buraki zawierają witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza B9 (kwas foliowy). Dostarczają nam żelaza, magnezu, wapnia, molibdenu, fosforu i potasu. To źródło błonnika pokarmowego. 

Sok z buraka zawiera również kwasy organiczne – jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, winowy. Bogaty jest w liczne antyoksydanty, głównie betainę.

Sok z kiszonych buraków – coraz popularniejsza wersja zdrowego napoju

Coraz popularniejszy i dostępny na polskim rynku jest sok z kiszonych buraków. Powstaje on w wyniku fermentacji. Zawiera probiotyczne bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwłaszcza jelit, oraz wzmacnia odporność naszego organizmu. Dodatkowo sok z kiszonych buraków charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym.

artykuł superfood

Podsumowując, dzięki swoim licznym zdrowotnym właściwościom sok z buraka polecany jest większości osób. Wpływa nie tylko na pracę przewodu pokarmowego, ale również działa przeciwzapalnie, chroniąc nasz organizm przed niektórymi infekcjami i chorobami. Wystarczy, że codziennie będziesz wypijać od kilku łyżek do maksymalnie 1 szklanki soku z buraka. Korzystnych efektów włączenia go do diety jest naprawdę wiele! Pamiętaj jednak, że oprócz regularnego picia soku z buraka istotne jest wdrożenie zdrowego odżywiania i innych elementów zdrowego stylu życia.