Blog

Orzechy nerkowca – właściwości, wartości odżywcze, na co są dobre?

Orzechy nerkowca to jedne z najbardziej wartościowych orzechów, które warto włączyć do swojej diety. Są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, a także zdrowych tłuszczów. Poznaj właściwości i wartości odżywcze orzechów nerkowca oraz dowiedz się, na co są dobre.

Wartości odżywcze orzechów nerkowca

Pochodzące z Ameryki Południowe orzechy nerkowca (znane również jako nerkowce) są niezwykle bogate w składniki odżywcze. W 100 g tych orzechów znajduje się między innymi:

Orzechy nerkowca zawierają również znaczne ilości selenu, witaminy K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego i linolowego.

Orzechy pod lupą – właściwości orzechów włoskich, makadamia, laskowych i nerkowca

Kaloryczność orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca są dość kaloryczne – 100 g dostarcza aż 553 kcal. Wynika to z dużej zawartości tłuszczu, który stanowi prawie 44% masy orzechów. Jednak są to głównie zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdrowotne właściwości orzechów nerkowca

Nerkowce mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Regularne spożywanie orzechów nerkowca może:

  • wspomagać pracę układu nerwowego dzięki witaminie B6;
  • wzmacniać układ odpornościowy za sprawą wysokiej zawartości cynku;
  • zapobiegać anemii dzięki żelazu niezbędnemu do produkcji czerwonych krwinek;
  • obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
  • wspomagać pracę mięśni i układu nerwowego dzięki potasowi i magnezowi;
  • zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez poprawę wrażliwości na insulinę.
  • wzmacniać kości i zęby dzięki zawartości wapnia, fosforu i magnezu.

Ponadto orzechy nerkowca, bogate w błonnik, mogą wspomagać pracę układu pokarmowego i zapobiegać zaparciom. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów dają też na dłużej uczucie sytości.

Orzechy nerkowca w ciąży

Kobiety w ciąży powinny jeść orzechy nerkowca ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Wspomaga on prawidłowy rozwój płodu i zapobiega wadom cewy nerwowej. Nerkowce są też cennym źródłem żelaza, cynku i wapnia, które są niezbędne dla zdrowia przyszłej mamy i dziecka.

Co jeść w ciąży - porady dietetyka

Jak jeść orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca można spożywać na wiele sposobów. Najczęściej je się je jako samodzielną przekąskę, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do sałatek, deserów, musli czy owsianki. Można z nich przygotować domowe masło orzechowe lub mleko roślinne.

Warto spożywać nerkowce niesolone i nieprażone, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Garść orzechów nerkowca (ok. 30 g) dziennie w zupełności wystarczy, by czerpać z nich korzyści zdrowotne. Trudno się zatem dziwić, że orzechy nerkowca znajdują zastosowanie w dietach pudełkowych. Oferty znajdziesz i porównasz na Dietly.

Przeciwwskazania do spożywania orzechów nerkowca

Osoby uczulone na orzechy powinny unikać spożywania orzechów nerkowca ze względu na ryzyko reakcji alergicznej. Nerkowce zawierają też dość dużo tłuszczu i kalorii, więc osoby z nadwagą lub otyłością powinny ograniczyć ich ilość w diecie.

Orzechy pod lupą – właściwości orzechów włoskich, makadamia, laskowych i nerkowca

Pochodzenie i uprawa orzechów nerkowca

Orzech nerkowca to w rzeczywistości nasiono, które znajduje się na spodzie owocu drzewa nerkowca, zwanego nanerczem zachodnim. Pochodzi on z północno-wschodniej Brazylii, ale obecnie uprawiany jest w wielu rejonach tropikalnych, głównie w Afryce i Azji. Owoce zbiera się ręcznie, a następnie oddziela się od nich nasiona. Surowe nasiona mają grubą łupinę, która zawiera toksyczny olej. Dlatego przed spożyciem poddaje się je obróbce termicznej -–gotowaniu lub prażeniu, co pozwala usunąć szkodliwe substancje.

Co warto wiedzieć o właściwościach orzechów nerkowca?

Orzechy nerkowca to niezwykle wartościowy składnik diety, bogaty w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Regularne spożywanie nerkowców może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, m.in. wzmocnić układ nerwowy i odpornościowy, obniżyć poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca, zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz wzmacniać kości. Warto włączyć te pyszne orzechy do swojego jadłospisu, pamiętając jednak o umiarze ze względu na ich dość wysoką kaloryczność.