Produkty bogate w białko – tabela. Gdzie znajdziesz najwięcej białka?
Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie produkty są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka? Podpowiadamy, po jakie produkty bogate w białko sięgać i jak zbilansować dietę.
Najlepsze produkty wysokobiałkowe – co ma dużo białka?
Jeśli zastanawiasz się nad tym, co ma najwięcej białka i na której półce sklepowej znajdziesz najlepsze produkty zawierające białko, to poniższe listy pomogą ci znaleźć odpowiedź. Sprawdź, co zawiera najwięcej białka i dzięki którym produktom prawidłowo zbilansujesz dietę.
Produkty wysokobiałkowe – mięso i ryby
Białko w produktach – mięso (ilość białka w 100 g produktu)
- pierś z kurczaka – 21,5 g
- szynka wieprzowa – 21,5 g
- polędwica wieprzowa – 20,5 g
- polędwica wołowa – 20 g
- pierś z indyka – 19 g
Spośród mięs najlepiej jest wybierać takie gatunki, które mają niską zawartość tłuszczu – dzięki temu ograniczymy podaż nasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie dostarczając sobie dobrze przyswajalne białko.
Białko w pożywieniu – ryby (ilość białka w 100 g produktu)
- łosoś wędzony – 21,5 g
- tuńczyk w sosie własnym – 21 g
- łosoś świeży – 20 g
- pstrąg tęczowy świeży – 18,5 g
- dorsz świeży – 17,5 g
- mintaj świeży – 16,5 g
Przetworzone ryby, takie jak wędzony łosoś, tuńczyk w sosie własnym i wędzona makrela to produkty wysokobiałkowe, ale jednocześnie charakteryzują się większą ilością soli, której nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego. Z tego powodu warto wprowadzać do diety wysokobiałkowej także świeże ryby, które są również bogate w białko.
Produkty wysokobiałkowe – nabiał
Ilość białka w 100 g produktu:
- ser mozzarella – 24,3 g – 250 kcal
- twaróg chudy – 20 g – 98 kcal
- jajka kurze – 12,5 g – 140 kcal
- jogurt naturalny – 3,6 g – 60 kcal
- mleko spożywcze 1,5% – 3,5 g – 47 kcal
Produkty mleczne oraz jajka to kolejna grupa produktów bogatych w białko. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nabiał jest niekiedy wysokokaloryczny – przykładowo ser mozzarella zawiera dużą ilość białka, ale ma 2,5 razy więcej kalorii niż chudy twaróg.
Produkty wysokobiałkowe – warzywa strączkowe
Ilość białka w 100 g produktu:
- tempeh – 20 g
- parówki sojowe/ kiełbaski sojowe – 18 g
- tofu – 12 g
- soczewica czerwona (ugotowana) – 9 g
- ciecierzyca (ugotowana) – 9 g
- fasola biała (ugotowana) – 7 g
- groszek zielony (ugotowany) – 6 g
- mleko sojowe naturalne – 3 g
- jogurt sojowy naturalny – 2,5 g
Osoby, które wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego, często zastanawiają się, w czym jest najwięcej białka roślinnego. Mogą z powodzeniem korzystać z wegańskich źródeł białka takich jak rośliny strączkowe, przetwory sojowe i tempeh. Warto jednak zwracać uwagę na składy sojowych produktów wysokobiałkowych, ponieważ niekiedy pomimo wysokiej zawartości białka, mogą charakteryzować się dużą zawartością dodatków wysokokalorycznych (np. oleje, tłuszcze).
Produkty wysokobiałkowe – orzechy
Ilość białka w 100 g produktu:
- orzechy arachidowe – 25,5 g
- masło orzechowe – 22 g
- migdały – 20 g
- orzechy nerkowca – 18 g
- orzechy włoskie – 16 g
- orzechy laskowe – 14,5 g
- orzechy brazylijskie – 14 g
Orzechy to kolejna grupa produktów bogatych w białko charakteryzująca się wysoką zawartością białka. Ze względu na dużą ilość tłuszczu, optymalna porcja orzechów powinna wynosić około 30 g dziennie. Możemy je jadać w formie przekąski, dodatki do owsianki, sałatek i dań głównych – chrupiący, bogaty w białko dodatek urozmaici nasze potrawy.
Źródła białka roślinnego – przykłady
Choć ze źródłami białka nie kojarzą nam się produkty zbożowe, to jednak okazuje się, że mogą one pełnić taką funkcję. Najwyższą zawartością białka cechuje się komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty i kasza gryczana – możemy opierać na ich bazie swoje dania główne oraz dodawać do sałatek. O innych produktach zawierających białko roślinne napisaliśmy tutaj: Dieta wegańska – na co zwrócić uwagę zamawiając dietę wegańską w cateringu dietetycznym?
Ilość białka w 100 g produktu:
- quinoa – komosa ryżowa – 14 g
- makaron pełnoziarnisty – 13,5 g
- kasza gryczana – 13 g
- kasza bulgur – 12 g
- kasza jęczmienna pęczak – 8,5 g
- ryż basmati – 7 g
Produkty bogate w białko – lista najlepszych źródeł
Produkty z białkiem warto uwzględniać w codziennej diecie, pomocna zatem może się okazać poniższa lista przedstawiająca, w czym jest białko. Można zawiesić ją na lodówce, tak aby łatwiej było skomponować zdrową listę zakupów zawierającą produkty bogate w białko.
Ilość białka w 100 g produktu:
Produkt | Białko |
soja (nasiona suche) | 36,0 |
serek wiejski | 24,0–26,0 |
groch (nasiona suche) | 21,0–25,0 |
ser gouda | 24,0–26,0 |
jaja kurze całe | 12,0–13,0 |
jogurt typu skyr | 10,0–11,0 |
nasiona słonecznika | 20,0–22,0 |
makrela wędzona | 18,0–22,0 |
Zapotrzebowanie na białko u sportowców
Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe powinny spożywać 0,9 g białka na każdy kilogram masy ciała dziennie. Osoby aktywne fizycznie powinny natomiast spożywać 1,4–2,0 g białka na każdy kg masy ciała dziennie. Dzięki takiej zawartości białka w jadłospisie łatwiej będzie o budowanie masy mięśniowej i osiąganie lepszych wyników sportowych. Osoby trenujące często chętnie sięgają po produkty z dużą ilością białka, takie jak odżywki białkowe, twarogi, mięso, czy jaja. Aby zadbać o urozmaicenie diety, warto wiedzieć, jakie są jeszcze inne produkty bogate w białko.
Zapotrzebowanie na białko u osób starszych
Wśród osób starszych zalecenia odnośnie podaży białka są takie same jak u pozostałych osób dorosłych, czyli 0,9 g na każdy kilogram masy ciała. Może się to zmienić w przypadku niektórych chorób i niewydolności nerek lub wątroby. Wśród osób starszych problemem może być zbyt niska podaż białka – warto zwracać uwagę na to, czy produkty bogate w białko pojawiają się w ich diecie na co dzień.
Zapotrzebowanie na białko w okresie dojrzewania i u dzieci
Dzieci i młodzież w okresie dojrzewania mają większe potrzeby w kwestii spożycia białka niż dorośli z uwagi na proces wzrostu organizmu. Zalecane dzienne spożycie białka przedstawione są w poniższej tabeli:
Wiek | Zalecane spożycie białka (g/kg masy ciała/dzień) |
1-3 lata | 1,17 |
4-15 lat | 1,10 |
15-18 lat | 0,95 |
Zapotrzebowanie na białko w czasie ciąży i karmienia piersią
W czasie ciąży i laktacji kobiety mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, co ma swoje podłoże w konieczności dostarczania tego składnika dziecku. Właśnie dlatego wysokobiałkowe produkty dla przyszłych i świeżo upieczonych mam są bardzo ważne w diecie.
Grupa | Zalecane spożycie białka (g/kg masy ciała/dzień) |
Kobiety w ciąży | 1,20 |
Kobiety karmiące piersią | 1,45 |
Kto powinien unikać produktów wysokobiałkowych?
Osoby z niektórymi chorobami przewlekłymi powinny unikać produktów bogatych w białko. Do takich chorób należą zaburzenia pracy nerek, wątroby i fenyloketonuria. W przypadku celiakii należy wykluczyć tylko jedną grupę białek, czyli gluten. O konieczności unikania produktów wysokobiałkowych powinien poinformować nas lekarz przy diagnozowaniu danej jednostki chorobowej.