Blog

Produkty bogate w białko – tabela. Gdzie znajdziesz najwięcej białka?

Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie produkty są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka? Podpowiadamy, po jakie produkty bogate w białko sięgać i jak zbilansować dietę.

Najlepsze produkty wysokobiałkowe – co ma dużo białka?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co ma najwięcej białka i na której półce sklepowej znajdziesz najlepsze produkty zawierające białko, to poniższe listy pomogą ci znaleźć odpowiedź. Sprawdź, co zawiera najwięcej białka i dzięki którym produktom prawidłowo zbilansujesz dietę. 

Produkty wysokobiałkowe – mięso i ryby

Białko w produktach – mięso (ilość białka w 100 g produktu)

  • pierś z kurczaka – 21,5 g
  • szynka wieprzowa – 21,5 g
  • polędwica wieprzowa – 20,5 g
  • polędwica wołowa – 20 g
  • pierś z indyka – 19 g

Spośród mięs najlepiej jest wybierać takie gatunki, które mają niską zawartość tłuszczu – dzięki temu ograniczymy podaż nasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie dostarczając sobie dobrze przyswajalne białko.

produkty wysokobiałkowe lista

Białko w pożywieniu – ryby (ilość białka w 100 g produktu)

  • łosoś wędzony – 21,5 g
  • tuńczyk w sosie własnym – 21 g
  • łosoś świeży – 20 g
  • pstrąg tęczowy świeży – 18,5 g
  • dorsz świeży – 17,5 g
  • mintaj świeży – 16,5 g

Przetworzone ryby, takie jak wędzony łosoś, tuńczyk w sosie własnym i wędzona makrela to produkty wysokobiałkowe, ale jednocześnie charakteryzują się większą ilością soli, której nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego. Z tego powodu warto wprowadzać do diety wysokobiałkowej także świeże ryby, które są również bogate w białko.

Produkty wysokobiałkowe – nabiał

Ilość białka w 100 g produktu:

  • ser mozzarella – 24,3 g – 250 kcal
  • twaróg chudy – 20 g – 98 kcal
  • jajka kurze – 12,5 g – 140 kcal
  • jogurt naturalny – 3,6 g – 60 kcal
  • mleko spożywcze 1,5% – 3,5 g – 47 kcal

Produkty mleczne oraz jajka to kolejna grupa produktów bogatych w białko. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nabiał jest niekiedy wysokokaloryczny – przykładowo ser mozzarella zawiera dużą ilość białka, ale ma 2,5 razy więcej kalorii niż chudy twaróg.

Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. - Część II

Produkty wysokobiałkowe – warzywa strączkowe

Ilość białka w 100 g produktu:

  • tempeh – 20 g
  • parówki sojowe/ kiełbaski sojowe – 18 g
  • tofu – 12 g
  • soczewica czerwona (ugotowana) – 9 g
  • ciecierzyca (ugotowana) – 9 g
  • fasola biała (ugotowana) – 7 g
  • groszek zielony (ugotowany) – 6 g
  • mleko sojowe naturalne – 3 g
  • jogurt sojowy naturalny – 2,5 g

Osoby, które wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego, często zastanawiają się, w czym jest najwięcej białka roślinnego. Mogą z powodzeniem korzystać z wegańskich źródeł białka takich jak rośliny strączkowe, przetwory sojowe i tempeh. Warto jednak zwracać uwagę na składy sojowych produktów wysokobiałkowych, ponieważ niekiedy pomimo wysokiej zawartości białka, mogą charakteryzować się dużą zawartością dodatków wysokokalorycznych (np. oleje, tłuszcze).

Produkty wysokobiałkowe – orzechy

Ilość białka w 100 g produktu:

  • orzechy arachidowe – 25,5 g
  • masło orzechowe – 22 g
  • migdały – 20 g
  • orzechy nerkowca – 18 g
  • orzechy włoskie – 16 g
  • orzechy laskowe – 14,5 g
  • orzechy brazylijskie – 14 g

Orzechy to kolejna grupa produktów bogatych w białko charakteryzująca się wysoką zawartością białka. Ze względu na dużą ilość tłuszczu, optymalna porcja orzechów powinna wynosić około 30 g dziennie. Możemy je jadać w formie przekąski, dodatki do owsianki, sałatek i dań głównych – chrupiący, bogaty w białko dodatek urozmaici nasze potrawy.

Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?

Źródła białka roślinnego – przykłady

Choć ze źródłami białka nie kojarzą nam się produkty zbożowe, to jednak okazuje się, że mogą one pełnić taką funkcję. Najwyższą zawartością białka cechuje się komosa ryżowa, makaron pełnoziarnisty i kasza gryczana – możemy opierać na ich bazie swoje dania główne oraz dodawać do sałatek. O innych produktach zawierających białko roślinne napisaliśmy tutaj: Dieta wegańska – na co zwrócić uwagę zamawiając dietę wegańską w cateringu dietetycznym?

Ilość białka w 100 g produktu:

  • quinoa – komosa ryżowa – 14 g
  • makaron pełnoziarnisty – 13,5 g
  • kasza gryczana – 13 g
  • kasza bulgur – 12 g
  • kasza jęczmienna pęczak – 8,5 g
  • ryż basmati – 7 g
kasza gryczana miska obiad błonnik

Produkty bogate w białko – lista najlepszych źródeł

Produkty z białkiem warto uwzględniać w codziennej diecie, pomocna zatem może się okazać poniższa lista przedstawiająca, w czym jest białko. Można zawiesić ją na lodówce, tak aby łatwiej było skomponować zdrową listę zakupów zawierającą produkty bogate w białko.

Ilość białka w 100 g produktu:

ProduktBiałko 
soja (nasiona suche)36,0
serek wiejski24,0–26,0
groch (nasiona suche)21,0–25,0
ser gouda24,0–26,0
jaja kurze całe12,0–13,0
jogurt typu skyr10,0–11,0
nasiona słonecznika20,0–22,0
makrela wędzona18,0–22,0

Zapotrzebowanie na białko u sportowców

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe powinny spożywać 0,9 g białka na każdy kilogram masy ciała dziennie. Osoby aktywne fizycznie powinny natomiast spożywać 1,4–2,0 g białka na każdy kg masy ciała dziennie. Dzięki takiej zawartości białka w jadłospisie łatwiej będzie o budowanie masy mięśniowej i osiąganie lepszych wyników sportowych. Osoby trenujące często chętnie sięgają po produkty z dużą ilością białka, takie jak odżywki białkowe, twarogi, mięso, czy jaja. Aby zadbać o urozmaicenie diety, warto wiedzieć, jakie są jeszcze inne produkty bogate w białko.

Zapotrzebowanie na białko u osób starszych

Wśród osób starszych zalecenia odnośnie podaży białka są takie same jak u pozostałych osób dorosłych, czyli 0,9 g na każdy kilogram masy ciała. Może się to zmienić w przypadku niektórych chorób i niewydolności nerek lub wątroby. Wśród osób starszych problemem może być zbyt niska podaż białka – warto zwracać uwagę na to, czy produkty bogate w białko pojawiają się w ich diecie na co dzień.

produkty wysokobiałkowe pdf

Zapotrzebowanie na białko w okresie dojrzewania i u dzieci

Dzieci i młodzież w okresie dojrzewania mają większe potrzeby w kwestii spożycia białka niż dorośli z uwagi na proces wzrostu organizmu. Zalecane dzienne spożycie białka przedstawione są w poniższej tabeli:

WiekZalecane spożycie białka (g/kg masy ciała/dzień)
1-3 lata1,17
4-15 lat1,10
15-18 lat0,95

Zapotrzebowanie na białko w czasie ciąży i karmienia piersią

W czasie ciąży i laktacji kobiety mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, co ma swoje podłoże w konieczności dostarczania tego składnika dziecku. Właśnie dlatego wysokobiałkowe produkty dla przyszłych i świeżo upieczonych mam są bardzo ważne w diecie.

GrupaZalecane spożycie białka (g/kg masy ciała/dzień)
Kobiety w ciąży1,20
Kobiety karmiące piersią1,45

Kto powinien unikać produktów wysokobiałkowych?

Osoby z niektórymi chorobami przewlekłymi powinny unikać produktów bogatych w białko. Do takich chorób należą zaburzenia pracy nerek, wątroby i fenyloketonuria. W przypadku celiakii należy wykluczyć tylko jedną grupę białek, czyli gluten. O konieczności unikania produktów wysokobiałkowych powinien poinformować nas lekarz przy diagnozowaniu danej jednostki chorobowej.