Blog

    Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie

    Mamy dla Was pomysł na obiad, śniadanie i przekąskę, które są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również kolorowe, smaczne i zdrowe. W kuchni Dietly przyrządziliśmy sernikowe placuszki, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie z łososiem. Te dania mogą z powodzeniem znaleźć się w weekendowym jadłospisie, gdy nie zamawiamy cateringu dietetycznego lub być dopełnieniem diety na co dzień. Wszystkie 3 przepisy dostarczają 1300 kcal, z czego 20% to białko, 35% – tłuszcze, a 45% – węglowodany.

    Instrukcje przygotowań tych przepisów znajdziecie także w naszym filmie:

    Placuszki sernikowe będą smakowitym początkiem dnia, krem z batatów sprawdzą się zarówno na II śniadanie, jak i na podwieczorek lub kolację, a makaron w sosie cukiniowym to danie, które z pewnością będziecie chcieli nie raz powtórzyć. Te potrawy są niezwykle proste, a jednocześnie obłędne w smaku. W kuchni Dietly już zostały przetestowane – dajcie znać jak sprawdziły się w Waszej kuchni. 🙂

    Placuszki sernikowe z cynamonowym sosem truskawkowym

    W 1 porcji:  408 kcal, 29 g białka, 14,3 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 4,5  g błonnika

    Składniki na 2 porcje:

    • 1 banan
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • 2 łyżki mąki ryżowej
    • 250 g sera twarogowego półtłustego
    • 200 g truskawek
    • 3 łyżeczki ksylitolu
    • Szczypta cynamonu
    • Kilka kropel ekstraktu waniliowego 

    W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy jajko, mąkę ryżową, ksylitol oraz ekstrakt. Dokładnie mieszamy i formujemy placuszki o średnicy dłoni. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki lub kroimy w plastry – jeśli jest po sezonie możemy bez tracenia na smaku i jakości użyć mrożonych i podgrzać je w garnku z dodatkiem wody. Podajemy z truskawkami i pokrojoną połówką banana. Wierzch posypujemy cynamonem.

    Zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy

    W 1 porcji: 313 kcal, 11,5 g białka, 8,5 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5  g błonnika

    Składniki na 2 porcje:

    • 300 g batatów
    • 0,5 cebuli
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 50 g soczewicy czerwonej (4 łyżki)
    • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
    • 1,5 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
    • Sól, pieprz

    Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Słodkiego ziemniaka kroimy w równą, średnią kostkę i również lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy 1 minutę, by lepiej wydobyły smak. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą (ok. 500-700ml) i gotujemy ok. 30 min do miękkości. Blendujemy. Krem z batatów. podajemy z łyżeczką jogurtu, orzechami nerkowca i szczypiorkiem.

    Warto chwilę wcześniej podprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca, jednak nie jest to konieczne.

    Pełnoziarnisty makaron w cukiniowym sosie z łososiem wędzonym i koperkiem

    W 1 porcji: 590 kcal, 28 g białka, 22 g tłuszczu, 63,5 g węglowodanów, 11 g błonnika

    Składniki na 2 porcje:

    • 0,5 cebuli
    • 300 g cukinii
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • Pęczek koperku
    • 100 g łososia wędzonego
    • 160 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
    • 1,5 łyżki oliwy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
    • Sól, pieprz

    Wstawiamy wodę na makaron, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron wg instrukcji. W międzyczasie trzemy cukinię na drobnych oczkach, kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy warzywa z łyżką oliwy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Makaron odcedzamy i zostawiamy pół szklanki wody z gotowania.

    Ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy do warzyw. W osobnej miseczce “zaprawiamy jogurt” wodą z makaronu, dzięki czemu jogurt będzie bardziej kremowy i nie zetnie się z gorącym makaronem, a także sos będzie lepiej przylegał dzięki skrobi. Mieszamy makaron z warzywami i sosem jogurtowym na patelni, w ostatnim momencie dodając posiekany koperek. Podajemy z plastrami łososia na górze oraz dodatkową szczyptą koperku.

    www.dietly.pl

    Popularne wpisy na blogu:

    Dlaczego jestem głodny? Jak opanować nadmierny apetyt i co jest jego przyczyną?
    Jak dbać o odporność w czasie pandemii koronawirusa?
    Pomysł na drugie śniadanie – z czego powinno się składać?
    Dlaczego kobiety różnią się od mężczyzn… także w kwestii diety? Przyczyny zmiennego apetytu i innych damsko-męskich różnic
    Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. II
    Dieta a depresja – czy istnieje między nimi związek?
    Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
    Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?
    Badaj się i ciesz się zdrowiem! O tym, dlaczego badania kontrolne pomagają nam żyć dłużej
    Flora bakteryjna – jaki wpływ ma na nią dieta, pora roku i miejsce zamieszkania?
    Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część II
    Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część I
    Witamina D3 – suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne
    Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?
    Czy na diecie liczą się tylko kalorie? Czym jest IIFYM?