Blog

Kajzerka – kcal, składniki, wady i zalety

Kajzerka jest popularnym rodzajem pieczywa, który często spożywany jest na śniadanie, kolację lub jako przekąska. Jest niskokaloryczny, ale jednocześnie sycący i bogaty w witaminy oraz minerały. Przygotowanie posiłku z kajzerką w roli głównej jest bardzo proste i szybkie. Ile kalorii zawiera jedna kajzerka? Kcal i wartości odżywcze znajdziesz w poniższym tekście.

Składniki kajzerki

Kajzerka jest niewielką, okrągłą bułką, z pięcioma charakterystycznymi nacięciami. Zanim dowiesz się, jaka jest kaloryczność kajzerki, przeczytaj, z jakich składników powstaje to pieczywo. Kajzerka składa się z mąki, wody, soli i zakwasu. Można do niej dodać innych składników, takich jak oliwa, jajka, mleko, miód i inne produkty. Składniki te wpływają na liczbę kalorii kajzerki.

Kajzerka – kcal

Kajzerka jest dosyć kalorycznym pieczywem. Jedna porcja kajzerki ważąca 50 gramów zawiera ok. 150 kalorii. Kaloryczność kajzerki wzrasta, gdy dodajemy do niej masło, sery, szynki oraz inne dodatki.

pieczywo różne

Korzyści zdrowotne związane z jedzeniem kajzerki

Kajzerka jest bogata w błonnik i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Ponadto kajzerka zawiera witaminy i minerały, takich jak witamina B6, żelazo i magnez. Jest to również dobre źródło białka.

Wartość odżywczaIlość na 100 g
Białko10 g
Tłuszcz 4,3
Węglowodany 53 g
Błonnik 2,3 g
Pasta warzywna nie tylko do chleba - 5 zdrowych przepisów

Czy kajzerka jest dobra dla osób na diecie? Podsumowanie

Kajzerka (kcal = 300/100 g) jest dosyć kaloryczna, ale jest też sycąca i bogata w witaminy i minerały. Wiele zależy od dodatków, z jakich skomponujemy posiłek. Spożywanie kajzerki nie jest więc najlepszym wyborem dla osób na diecie. Łatwo znaleźć mniej kaloryczne pieczywo, np. pełnoziarniste. 

dietly catering dietetyczny