Blog

Dieta niskowęglowodanowa – efekty po miesiącu. Czy grozi ci efekt jojo?

Jakie korzyści daje dieta niskowęglowodanowa? Efekty to między innymi szybka redukcja masy ciała. Zanim się jednak na nią zdecydujesz, sprawdź, jakie rezultaty można osiągnąć po miesiącu stosowania.

Osoby, które szukają skutecznego sposobu na utratę zbędnych kilogramów, często decydują się na rozwiązanie, jakim jest dieta niskowęglowodanowa. Efekty to widoczna redukcja wagi, którą da się zauważyć już po krótkim czasie stosowania. Czy jednak po jej odstawieniu nie pojawi się efekt jojo? Jest to częste zjawisko przy dietach redukcyjnych, a do takich należy również dieta low carb.

Dieta niskowęglowodanowa a utrata kilogramów

Kiedy warto sięgnąć po dietę niskowęglowodanową? Efekty doceniają osoby, które szukają sposobu na zrzucenie dodatkowych kilogramów. Tego rodzaju dieta polega na częściowym lub całkowitym wyeliminowaniu węglowodanów ze swojego jadłospisu. Oznacza to pożegnanie się między innymi z pieczywem, makaronem, a także słodkimi i słonymi przekąskami oraz przetworzoną żywnością. 

Niskowęglowodanowe jadłospisy są zazwyczaj bogate w białko, tłuszcze i warzywa. Kolejnym atutem jest fakt, że dieta bez węglowodanów daje uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej powstrzymać się od podjadania między posiłkami. Warto zaznaczyć, że nie udowodniono, iż na proces chudnięcia wpływa sama redukcja węglowodanów. Masa ciała maleje wskutek zmniejszania się podaży kalorii, jaką niesie ze sobą ta zmiana.

Produkty dozwolone na diecie niskowęglowodanowej?

Jak wspomniano, dieta niskowęglowodanowa wymaga ograniczenia produktów, które je zawierają. Osoby, które się na nią zdecydują, początkowo mogą mieć trudności w skomponowaniu posiłku, dlatego dobrym rozwiązaniem jest dieta niskowęglowodanowa pudełkowa. Aby znaleźć najlepszą, nie trzeba przeszukiwać wielu stron – najciekawsze oferty dostępne są na Dietly.

Produkty, które są wolne od węglowodanów lub zawierają ich niewielkie ilości, to między innymi:

  • świeże mięso;
  • ryby;
  • zielone warzywa liściaste;
  • warzywa krzyżowe;
  • owoce jagodowe;
  • warzywa i orzechy;
  • oleje oraz oliwa z oliwek;
  • jaja;
  • naturalny nabiał.
Dieta IF - intermittent fasting. Zasady i efekty

Jakie są efekty po miesiącu na diecie niskowęglowodanowej?

Czy warto rezygnować z węglowodanów i stosować dietę niskowęglowodanową? Efekty, które są widoczne po miesiącu, mogą zaskoczyć! To jeden z najszybszych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Zmieniając nawyki żywieniowe zgodnie z zasadami diety, można schudnąć nawet 1 kilogram w ciągu tygodnia. W skali miesiąca daje to już 4 kilogramy na minusie!

Interesuje cię catering dietetyczny z propozycją dań ze zmniejszoną ilością węglowodanów, który dostępny jest w twoim mieście? Na Dietly znajdziesz oferty firm z całej w Polski, w tym:

  • catering dietetyczny Kraków;
  • catering dietetyczny Wrocław;
  • catering dietetyczny Poznań;

Dieta niskowęglowodanowa.  Czy pojawia się efekt jojo?

Jak wspominaliśmy, dieta niskowęglowodanowa to jeden z najpopularniejszych sposobów na odchudzanie. Jej zasady są proste: spożywać mniej produktów zawierających węglowodany oraz zwiększyć ilość białka i tłuszczu w diecie. Jednak czy ta dieta może powodować efekt jojo?

Efekt jojo to nic innego jak cykliczne powracanie do poprzedniej wagi po odchudzaniu. Ten problem może dotyczyć wszystkich diet, włącznie z dietą niskowęglowodanową. Zależy to jednak od tego, w jakiej kolejności i z jakim zaangażowaniem osoba odchudzająca się dochodzi do wymarzonej wagi. Kluczowym elementem strong uniknięcia efektu jojo jest wprowadzenie zdrowego stylu życia i utrzymywanie go na stałe.

rtg badanie lekarz

Dieta niskowęglowodanowa a efekty zdrowotne

Efekty zdrowotne, jakie można osiągnąć, stosując dietę niskowęglowodanową, są dość zaskakujące. Wśród nich możemy wymienić nie tylko utratę wagi, ale także spadek poziomu cukru we krwi, zmniejszenie ryzyka chorób serca i stwardnienia rozsianego, obniżenie poziomu cholesterolu, czy zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu drugiego. Należy podkreślić, że badania nad tego rodzaju dietą nadal trwają, a część lekarzy nadal nie daje się do niej przekonać.

Dieta może być trudna do przestrzegania, ponieważ wymaga kontrolowania ilości spożywanych węglowodanów. Co więcej, jeśli nie jest stosowana prawidłowo, prowadzi do niedoborów składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Ma to negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego ważne jest, aby stosować dietę niskowęglowodanową pod ścisłym nadzorem lekarza lub dietetyka.
Czy warto stosować dietę niskowęglowodanową? Efekty dla osób, które chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością okażą się zadowalające. Istnieje jednak ryzyko efektu jojo. Warto przy tym pamiętać, że tego rodzaju dieta redukcyjna nie może być stosowana zbyt długo, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się poważnych niedoborów.

dietly catering dietetyczny