Blog

Dieta lekkostrawna po operacji. Jak długo ją trzymać?

Dieta lekkostrawna po operacji pomaga w szybszym powrocie pacjenta do zdrowia. Najważniejszym jej celem jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych i zapobieżenie niedożywieniu. Dieta lekkostrawna nie obciąża przewodu pokarmowego. Jak wygląda?

Biegunka - przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?

Dieta lekkostrawna jest tak skonstruowana, aby ułatwić pracę układu pokarmowego, dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość minerałów i witamin, zagwarantować niezbędną dawkę energii i pokryć zapotrzebowanie na białko. Podstawową zasadą jest eliminacja produktów ciężkostrawnych, potraw smażonych, ograniczenie spożycia cukru oraz soli, a także ostrych przypraw, napojów gazowanych i mocnej kawy. Pacjent po zabiegu powinien spożywać 4-5 posiłków o mniejszej objętości. Zaleca się, aby dieta lekkostrawna po operacji została wprowadzona już w pierwszej dobie od zabiegu.

Dieta lekkostrawna po operacji – najważniejsze zasady

Dieta po operacji ma przyspieszyć powrót do zdrowia, dlatego nie może obciążać organizmu, a powinna dostarczać mu wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów oraz białka, które jest bardzo ważne. Dlatego też opracowano zasady dotyczące żywienia po zabiegach, które stały się jednym z elementów opieki okołooperacyjnej. Jaka dieta specjaliści zalecają w okresie rekonwalescencji? W żywieniu po operacji ważne jest wyeliminowanie produktów, których trawienie wymaga znacznych nakładów energii oraz tych, które nadmiernie obciążają układ pokarmowy. Trzeba wykluczyć głównie:

  • produkty zawierające duże ilości błonnika m.in. produkty zbożowe pełnoziarniste;
  • produkty powodujące nadmierne gromadzenie się gazów, wzdymające nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, bób), warzywa kapustne oraz cebulowe (cebula, czosnek), warzywa zasmażane;
  • wyroby cukiernicze;
  • tłuste twarogi i sery oraz sery topione;
  • tłuste mięsa i wędliny;
  • produkty marynowane i peklowane;
  • dania typu fast food;
  • napoje gazowane;
  • surowe warzywa i owoce.

Kiedy i w jakiej formie jeść po zabiegu operacyjnym?

Po zabiegu operacyjnym może istnieć konieczność podawania posiłków w postaci płynnej lub półpłynnej. Pacjenci powinni jadać kilka razy dziennie, jednak posiłki muszą być mniejsze objętościowo. Kolację należy spożywać przynajmniej 2 godziny przed snem. Zalecana forma obróbki termicznej to gotowanie w wodzie, na parze, duszenie i pieczenie w folii. Z jadłospisu trzeba wykluczyć potrawy smażone. Ważne jest też spożywanie posiłków świeżych pacjenci powinni unikać jedzenia potraw odgrzewanych lub zbyt długo przechowywanych w lodówce. 

dieta warzywa łatwostrawna
Photo by Adam Jaime on Unsplash

Dieta łatwo strawna – co jeść po operacji?

Dieta po operacji powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta, a posiłki komponowane z uwzględnieniem danego schorzenia. Układając plan żywienia, należy również wziąć pod uwagę wiek i masę ciała chorego, a także jego preferencje smakowe. Pomocniczo można zastosować również żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. W szczególnych przypadkach konieczne może być żywienie pozajelitowe, czyli dożylne lub dojelitowe. Żywienie doustne powinno jednak zostać wdrożone możliwie jak najszybciej. Co podawać choremu? Produkty, które mogą znaleźć się w menu, to:

  • Zupy na wywarach warzywnych;
  • gotowane warzywa (ziemniaki, buraki, marchew, dynia);
  • chude mięso drobiowe;
  • chude ryby;
  • pieczywo pszenne;
  • drobne makarony i ryż;
  • płatki ryżowe;
  • płatki jaglane;
  • drobne kasze manna, jaglana;
  • biszkopty;
  • suchary;
  • jogurty naturalne;
  • kefiry;
  • pieczone owoce;
  • chudy twaróg;
  • budyń i kisiel;
  • zioła i przyprawy sok z cytryny, kminek, bazylia, tymianek, lubczyk, goździki, anyż;
  • słaba herbata;
  • niegazowana woda mineralna.
Jak dbać o nawodnienie organizmu i jakie płyny wybierać - artykul

Najczęściej pierwszym posiłkiem, jaki podaje się po zabiegu chirurgicznym, jest kleik ryżowy. Często wybierane są też sucharki pszenne. 

Dieta po operacji – przykładowy jadłospis w okresie okołooperacyjnym

Dieta lekkostrawna po operacji pomaga w gojeniu ran, powrocie do pełnej sprawności i pozwala zapobiegać powikłaniom pooperacyjnym, które wynikają z niedożywienia. Trzeba pamiętać, że prawidłowo odżywiony organizm szybciej zdrowieje, a wraz z upływem czasu menu może być uzupełniane o kolejne produkty. Jak może wyglądać jadłospis pacjenta po operacji? Co można jeść po zabiegu?

  • śniadanie bułka pszenna z chudym twarogiem;
  • II śniadanie jajecznica na parze;
  • obiad ryż z sosem z pieczonych warzyw lub pstrąg w ziołach pieczony w folii z purée ziemniaczanym i gotowaną marchewką;
  • podwieczorek wafle ryżowe z dżemem;
  • kolacja zupa jarzynowa z kurczakiem.

O sposobie odżywiania po operacji zawsze powinien decydować lekarz, informując pacjenta, jak powinna wyglądać jego dieta np. po zabiegu usunięcia woreczka żółciowego czy operacji jelita grubego. Jeśli nie masz siły samodzielnie przygotowywać posiłków lub boisz się, że podaż poszczególnych składników odżywczych będzie zbyt mała, skorzystaj z opcji, jaką jest dieta pudełkowa indywidualna. Otrzymasz gotowe, wartościowe posiłki przygotowane zgodnie z zasadami, jakie musi spełniać dieta lekkostrawna po operacji. Sprawdź ofertę Dietly:

dieta catering salatka sałatka
  • catering dietetyczny Warszawa;
  • catering dietetyczny Poznań;
  • catering dietetyczny Kraków.

Niedożywienie a operacja

Dlaczego tak ważna jest dieta lekkostrawna po operacji? Jednym z zagrożeń jest niedożywienie, które występuje już w momencie przyjęcia chorego do szpitala lub pojawia się jako powikłanie pooperacyjne. Ten problem najczęściej dotyczy pacjentów w starszym wieku, zmagających się z nowotworami lub chorobami układu pokarmowego oraz oddechowego. Przyczyną może być brak apetytu, trudności z przyjmowaniem pokarmu, ale także zwiększone zapotrzebowanie na energię. Stan niedożywienia sprawi, że chory musi dłużej pozostać w szpitalu, wolniej wraca do zdrowia. Aby wspomóc organizm po operacji, należy szczególną uwagę zwrócić na stan odżywienia, mądrze i we właściwy sposób komponując posiłki. Stopniowo, w miarę powrotu do zdrowia, można uzupełnić jadłospis o kolejne potrawy. Żywienie w okresie przed- i pooperacyjnym ma ogromne znaczenie, dlatego zaleca się konsultację ze specjalistami lekarzami i dietetykami, którzy pomogą ustalić plan odżywiania, wskażą produkty pożądane i te, których należy unikać. Ogromną zaletą tego rodzaju diety jest kształtowanie zdrowych nawyków, które warto wdrożyć już na stałe. Dieta lekkostrawna po operacji opiera się bowiem na zasadach zdrowego odżywiania, którymi powinny kierować się także osoby zdrowe.

dietly catering dietetyczny