Blog

Dieta antyhistaminowa – co jeść? Produkty zakazane

Dieta antyhistaminowa wiąże się z wieloma wykluczeniami. To jednak nie oznacza, że jedzenie będzie monotonne czy niezbyt smaczne. Dla kogo jest przeznaczony ten plan żywienia, co jeść i czego unikać? Poznaj zalecenia dietetyczne!

Dieta eliminacyjna u osób zdrowych nie przynosi praktycznie żadnych korzyści. Jednak to nie znaczy, że można spożywać dowolne ilości artykułów spożywczych z wysoką zawartością histaminy. Nadmiar produktów niezalecanych może wtedy wywołać podobne objawy, co u chorych. O przejściu na dietę antyhistaminową decyduje głównie stwierdzenie nietolerancji histaminy. Kwestię zbilansowania energetycznego czy udziału makroskładników trzeba dopasować indywidualnie. Tym zajmują się specjaliści w dziedzinie żywienia.

Czym jest histamina? Budowa i funkcje. Rola histaminy w organizmie a dieta

Histamina to hormon tkankowy z grupy amin biogennych, który pełni funkcję neuroprzekaźnika. Syntezuje go mnóstwo różnych struktur (m.in. bazofile, limfocyty T, płytki krwi czy komórki enterochromatofilne w błonie śluzowej jelit), a największe stężenie tego organicznego związku chemicznego występuje w płucach, żołądku, skórze i błonie śluzowej nosa. Histamina (wytwarzana głównie z histydyny) uczestniczy w wielu reakcjach i procesach fizjologicznych, w tym:

  • wytwarzaniu kwasów żołądkowych;
  • pasażu jelitowym;
  • regulacji rytmu snu;
  • procesie zapalnym;
  • reakcji alergicznej.

Po czym zwiększa się poziom histaminy?

Spożywanie pokarmów z histaminą to jeden z czynników, które zwiększają jej stężenie w organizmie – chorzy muszą uważać nie tylko na to, co i w jakich ilościach jedzą. Sama dieta antyhistaminowa to będzie za mało! Poziom histaminy zwiększa się m.in. w wyniku wysiłku fizycznego czy pod wpływem stresorów. Na wydzielanie i poziom organicznego związku chemicznego wpływają również:

  • alergeny;
  • alkohol;
  • temperatura ciała i otoczenia;
  • promienie UV;
  • niektóre leki;
  • choroby i zaburzenia hormonalne;
  • toksyny drobnoustrojów i owadów.

Przyczyny i objawy nietolerancji histaminy. Co wymusza zmianę sposobu żywienia?

Nietolerancja histaminy jest zaburzeniem metabolicznym, związanym z niedoborem lub niewystarczającą aktywnością zewnątrzkomórkowego enzymu DAO (oksydazy diaminowej). Rzadziej diagnozuje się problemy z wewnątrzkomórkowym HNMT (N-Metylotransferazą histaminy). W efekcie organizm nie jest w stanie prawidłowo przetwarzać i rozkładać substancji, którą naturalnie gromadzi w komórkach tucznych. Wiele zależy również od osobistych predyspozycji genetycznych. Dlatego dieta indywidualna, skomponowana przez kompetentnych specjalistów, to często lepsze rozwiązanie – w żywieniu trudno mówić o uniwersalnych poradach.

Wskazania do zmiany sposobu żywienia i przejścia na dietę antyhistaminową to diagnoza i zalecenia lekarskie. Zasadnicza zmiana sposobu żywienia bez wyraźnego powodu może zaszkodzić – warto skonsultować się ze specjalistą, niezależnie od celu nowego planu żywieniowego. Symptomy nietolerancji mogą wystąpić również u osób z unormowanym DAO, które w krótkim czasie zjedzą dużo artykułów spożywczych z histaminą. Wtedy również warto skonsultować swoje dolegliwości z lekarzem i dietetykiem.

Najbardziej niepokojące objawy nietolerancji i dużych ilości histaminy

Zbyt wysokie stężenie neurohormonu po przyjęciu go w pokarmie daje wiele różnych oznak. Są to m.in.:

  • pokrzywka;
  • swędzenie skóry;
  • zaczerwienienie twarzy i oczu;
  • bóle i zawroty głowy;
  • obrzęk;
  • wzrost tętna;
  • arytmia serca;
  • pogorszenie jakości snu;
  • duszności;
  • kaszel;
  • dolegliwości żołądkowe – ból brzucha, nudności i wymioty, biegunka.
Dieta pescowegetariańska

Na czym polega dieta antyhistaminowa? Ogólne zasady, wytyczne

Jak sama nazwa wskazuje, dieta antyhistaminowa polega na ograniczeniu spożycia żywności o wysokim stężeniu histaminy oraz substancji, które pobudzają jej syntezę w organizmie. Szacuje się, że zmiana sposobu żywienia łagodzi uciążliwe objawy w ponad 70% przypadków. Część pacjentów musi wspomagać się innymi metodami leczenia, na przykład dodatkową suplementacją diaminooksydazy, aby wyrównać niedobory enzymu DAO.

Duże znaczenie mają także przechowywanie oraz obróbka termiczna artykułów spożywczych. Jednym z głównych źródeł histaminy w żywności jest jej dojrzewanie i fermentowanie, dlatego zaleca się sięganie po produkty świeże. Dotyczy to zwłaszcza produktów mlecznych, mięs, warzyw i owoców. Sposobem na rozkład histaminy w przygotowywanych posiłkach może być również gotowanie (na parze lub w wodzie), pieczenie czy smażenie niektórych składników. Badania nad wpływem przygotowania posiłku na obniżenie stężenia histaminy wciąż trwają, a dotychczasowe wyniki i opinie specjalistów nie są jednoznaczne.

Dieta niskohistaminowa – lista produktów zakazanych

Dużo histaminy zawierają m.in. kiszonki, artykuły wędzone, długodojrzewające, ryby o ciemnym mięsie, z niektórymi barwnikami i konserwantami, trzymane za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze przed spożyciem. Niektóre produkty zawierają histaminę, inne stymulują jej syntezę i uwalnianie. Niektóre artykuły spożywcze nie mają żadnego wpływu na wzrost stężenia neurohormonu, ale blokują działanie enzymu DAO.

Ile posiłków dziennie jeść? Jak ustalić godziny posiłków?

Osoba stosująca dietę antyhistaminową powinna unikać następujących produktów:

  • wędliny i sery dojrzewające (np. salami, szynka parmeńska, podpuszczkowy parmezan, niektóre sery pleśniowe i gatunki serów żółtych);
  • wędzone kiełbasy, szynki, ryby, sery;
  • konserwy mięsne i rybne;
  • owoce morza, niektóre ryby;
  • dania gotowe, fast foody;
  • jogurty, kefiry, maślanki;
  • większość orzechów;
  • czekolada, kakao;
  • grzyby, drożdże;
  • przetwory;
  • ocet;
  • kiszone ogórki i kapusty;
  • rośliny strączkowe, np. fasola i soja;
  • część alkoholi:
    • piwa;
    • szampany;
    • wina;
  • niektóre warzywa:
    • bakłażan;
    • jarmuż
    • pomidor;
    • szparagi;
    • szpinak;
  • pewne owoce:
    • ananasy;
    • banany;
    • cytrusy i soki cytrusowe;
    • maliny;
    • papaja
  • wybrane przyprawy.
Produkty light – żywieniowe pułapki, czy zdrowe rozwiązania?

Co można jeść na diecie antyhistaminowej? Dozwolone produkty spożywcze

Na diecie niskohistaminowej można sięgać m.in. po produkty zbożowe, tłuszcze roślinne, świeżo przyrządzone mięsa i ryby, chudy nabiał, wiele warzyw i owoców. Podczas zakupów warto zwracać uwagę nie tylko na poziom histaminy w produkcie, ale też niektórych dodatków spożywczych.

Podstawą diety antyhistaminowej mogą być następujące składniki:

  • pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki, kasze, ryże;
  • masło, margaryna;
  • oleje roślinne;
  • mleko;
  • śmietana;
  • sery typu feta, mozzarella, ricotta, tylżycki, twaróg,
  • serek wiejski;
  • baranina;
  • cielęcina;
  • dziczyzna;
  • drób;
  • jagnięcina;
  • mięso z królika;
  • wieprzowina;
  • wołowina;
  • dorsz;
  • mintaj;
  • pstrąg;
  • sandacz;
  • sola;
  • buraki;
  • cebula;
  • cukinia;
  • liście kapusty;
  • marchew;
  • ogórki zielone, gruntowe;
  • papryka;
  • pietruszka;
  • por;
  • sałaty;
  • seler;
  • roszponka;
  • rukola;
  • ziemniaki;
  • dynia;
  • borówki;
  • brzoskwinia;
  • jagody;
  • mango;
  • melon;
  • morele;
  • wiśnie;
  • siemię lniane;
  • nasiona chia;
  • mak;
  • pestki dyni;
  • migdały.
Więcej o skuteczności suplementów diety - artykul

Przykładowy jadłospis diety niskohistaminowej

Lista artykułów do całkowitej eliminacji lub mocnego ograniczenia przy nietolerancji histaminy jest bardzo długa. Mimo tego można ułożyć zróżnicowany plan posiłków i zapewnić sobie różnorodne doznania smakowe. Poniżej przykład tego, jak mógłby wyglądać jeden dzień na diecie antyhistaminowej:

  • śniadanie – owsianka na mleku migdałowym z dodatkiem sezamu, siemienia lnianego i winogron;
  • drugie śniadanie – tost z chleba razowego z jajkiem sadzonym i białą herbatą;
  • obiad – podsmażana na oliwie pierś z indyka z warzywami i brązowym ryżem;
  • podwieczorek – kuskus z jabłkiem;
  • kolacja – naleśniki jaglane z wiśniami.

Powyższy jadłospis ma pokazać posiłki, jakie można przyrządzić z dozwolonych do spożywania produktów w diecie niskohistaminowej – kwestię bilansu energetycznego, proporcji makroskładników trzeba dopasować do indywidualnych potrzeb. Dlatego najlepiej poprosić lekarza i dietetyka o przygotowanie szczegółowej rozpiski. Zalecenia mogą się znacząco różnić, w zależności od stanu zdrowia pacjentów oraz wielu innych czynników.

Przechodzisz na dietę? Antyhistaminowy catering dietetyczny to dobre rozwiązanie!

Kiedy masz konkretne porady i wskazania, możesz poszukać dostawcy, który spełni twoje wymagania. Jesteś po konsultacjach ze specjalistami? W takim razie skorzystaj z wyszukiwarki Dietly! Znajdziesz dzięki niej oferty wielu firm z niemal każdego zakątka Polski. Sprawdź:

  • catering dietetyczny Białystok;
  • catering dietetyczny Gdynia;
  • catering dietetyczny Toruń.
catering dietetyczny dietly

Kolejna przykładowa dieta antyhistaminowa – jadłospis z 4 posiłków

Jeśli zmagasz się z nietolerancją histaminy, codzienne żywienie ma ogromne znaczenie. Łatwo znajdziesz wiele propozycji, jednak należy trzymać się indywidualnych zaleceń lekarskich. Problemy z metabolizmem hormonu tkankowego czy nadmiernymi reakcjami alergicznymi mogą współwystępować z innymi, poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi.

Poniższa kombinacja posiłków to tylko przykład, a nie rozwiązanie w pełni bezpieczne dla każdego:

  • śniadanie – omlet z papryką i mozzarellą;
  • drugie śniadanie – sałatka owocowa z brzoskwiniami, mango, borówkami i świeżym jogurtem naturalnym
  • obiad – placki z cukinii i marchewki z dodatkiem kiełków jarmużu;
  • kolacja – zupa-krem z brokułów i pestek dyni.

Dieta antyhistaminowa oznacza długą listę produktów niewskazanych – co ciekawe, niektóre artykuły „zakazane” pojawiają się czasami w tych samych publikacjach w proponowanych jadłospisach. Jednym z przykładów mogą być banany. To pokazuje, jak ważne jest indywidualne komponowanie posiłków i przestrzeganie konkretnych, osobistych zaleceń.

dietly catering dietetyczny