Czy dieta keto podnosi cholesterol? Wyjaśniamy ten „tłusty” paradoks

    Jesz więcej tłuszczu, a Twój cholesterol ma być w normie? To brzmi jak żart, prawda? Wokół diety ketogenicznej narosło wiele mitów, a ten dotyczący cholesterolu jest chyba największy. Czas rozprawić się z nim raz na zawsze i sprawdzić, co dzieje się z Twoim profilem lipidowym. Sprawdźmy, czy diet keto podnosi cholesterol!

    Cholesterol – wróg publiczny numer jeden?

    Zanim wpadniemy w panikę na hasło „cholesterol”, zróbmy mały porządek w pojęciach. Od lat karmieni jesteśmy wizją cholesterolu jako cichego zabójcy zatykającego tętnice. Tymczasem sprawa jest bardziej skomplikowana. Mamy cholesterol „dobry” (HDL), który działa jak ekipa sprzątająca, usuwając nadmiar złogów z naczyń krwionośnych. 

    Mamy też ten „zły” (LDL), ale nawet on nie jest jednolity. Istnieją jego małe, gęste cząsteczki, które faktycznie łatwo wnikają w ściany tętnic, oraz duże i lekkie, które są znacznie mniej szkodliwe. Dieta ketogeniczna potrafi nieźle namieszać w tych proporcjach, ale w sposób, który może Cię pozytywnie zaskoczyć.

    Co obniża cholesterol? 4 substancje o udowodnionym działaniu obniżającym cholesterol i trójglicerydy

    Dieta keto a profil lipidowy – co się zmienia?

    Gdy przechodzisz na keto, w wynikach badań krwi faktycznie możesz zaobserwować wzrost poziomu cholesterolu całkowitego oraz LDL. Tu zapala się czerwona lampka! Spokojnie, to często zjawisko przejściowe i niekoniecznie złe. Badania pokazują, że dieta ketogeniczna często zmienia strukturę cząsteczek LDL – te małe i groźne zostają zastąpione przez ich większe, mniej szkodliwe odpowiedniki. Ponadto keto ma zazwyczaj fantastyczny wpływ na dwa inne, niezwykle istotne parametry. Poziom „dobrego” cholesterolu HDL zazwyczaj rośnie, a stężenie trójglicerydów, które są poważnym czynnikiem ryzyka chorób serca, drastycznie spada.

    Jakość tłuszczów ma ogromne znaczenie

    Pytanie „czy dieta keto podnosi cholesterol?” jest źle postawione. Powinno brzmieć: „jaka dieta keto podnosi cholesterol?”. Jeśli Twoje menu opiera się na parówkach, topionym serze i tanich olejach roślinnych, to tak – Twój profil lipidowy prawdopodobnie poszybuje w niezdrowym kierunku. Jeśli jednak komponujesz dietę z awokado, oliwy z oliwek extra virgin, tłustych ryb morskich (łosoś, makrela), orzechów i nasion, sytuacja wygląda zupełnie inaczej. To właśnie jakość spożywanych tłuszczów decyduje o tym, czy keto będzie Twoim sprzymierzeńcem w walce o zdrowie, czy wręcz przeciwnie. Zdrowe tłuszcze działają przeciwzapalnie i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

    ParametrTypowa dieta zachodniaDobrze zbilansowana dieta keto
    TrójglicerydyWysokie lub w górnej normieZnacząco obniżone
    Cholesterol HDLNiski lub w dolnej normiePodwyższony
    Cholesterol LDLCzęsto podwyższony (dużo małych, gęstych cząsteczek)Może wzrosnąć, ale często zmienia się struktura na większe cząsteczki
    Od czego zależy spalanie tłuszczu?

    Kiedy wzrost cholesterolu na keto powinien niepokoić?

    Chociaż u większości osób profil lipidowy na diecie keto ulega poprawie, istnieje niewielka grupa tak zwanych „hiperrespondentów” (ang. hyper-responders). U tych osób obserwuje się bardzo gwałtowny i znaczny wzrost poziomu cholesterolu LDL. To rzadkie zjawisko, ale nie można go ignorować. Dlatego rozpoczynając przygodę z dietą ketogeniczną, warto wykonać badania krwi przed jej startem, a następnie powtórzyć je po około 3-6 miesiącach. Jeśli wyniki będą mocno niepokojące, konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem klinicznym, aby dostosować dietę lub rozważyć, czy jest to odpowiedni model żywienia dla Ciebie.