Blog

Gdy Twój brzuch woła o pomoc. Co jeść przy wzdęciach, zgadze, zaparciach i biegunkach?

Ciągłe wzdęcia nie pozwalają Ci żyć? Męczy Cię zgaga? Biegunka na przemian z zaparciami nie są Ci obce? Jeśli TAK to zostań z nami, bo dziś opowiemy o tym co jeść przy wzdęciach, zgadze, zaparciach i biegunkach. 

Gościnią podcastu jest Joanna Marciszewska- dietetyczka kliniczna, która specjalizuje się w diecie przy ZJN i SIBO.

Spis treści:

Komu polecana jest dieta lekkostrawna?

Głównym celem tej diety jest to, żeby odciążyć przewód pokarmowy. Dietę lekkostrawną stosuje się przy różnych chorobach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych, przeziębieniach, po operacjach. Dieta łatwostrawna polecana jest osobom starszym. Często lekarze zalecają abyśmy zastosowali dietę lekkostrawną (zazwyczaj przez określony czas). 

dieta latwostrawna jadlospis

Jak można intuicyjnie rozpoznać czy dana potrawa lub produkt są lekkostrawne? Przede wszystkim musi być to miękkie. Nie może to być nic twardego, co mogłoby fizycznie podrażnić nam jelito czy żołądek, czyli np. twarde orzechy czy grube kasze. Ale już na przykład płatki migdałów, które są bardzo delikatne, raczej nie powinny powodować uciążliwych dolegliwości. Liczba posiłków też jest ważna- zaleca się od 4 do 6 posiłków dziennie. Zaleca się również spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną i unikać smażenia na głębokim oleju. Aczkolwiek sam tłuszcz w diecie lekkostrawnej jak najbardziej może występować, ale przede wszystkim w wersji na zimno. 

Jeżeli poszukujecie inspiracji to zachęcam do pobrania jadłospisu łatwostrawnego, a jeśli nie macie czasu na gotowanie to polecam Wam cateringi, które w swojej ofercie posiadają dietę łatwostrawną: Kuchnia Vikinga, Fresh Catering, OptiDiet, Sztuka Jedzenia i Diatta

Co jeść przy refluksie i zgadze?

Zgaga może być objawem choroby refluksowej. Lekarze bardzo często zalecają w takim przypadku dietę łatwostrawną, ale to nie do końca właściwe zalecenie. Tylko u garstki osób ze zgagą lub refluksem powinna być wprowadzona dieta lekkostrawna- w momencie, kiedy towarzyszy im inna choroba np. choroba wrzodowa lub zapalenie żołądka. U większości osób zazwyczaj wystarczy wprowadzić kilka zmian w diecie. Należy pamiętać, że ostre przyprawy, palenie papierosów i alkohol będą nasilały zarówno refluks, jak i zgagę. Dodatkowo nadmiar soli w diecie może nasilać chorobę refluksową i zgagę. Warto pamiętać, że jeśli zjemy w jednym posiłku bardzo dużo tłuszczu, to również może powodować nieprzyjemne dolegliwości, więc warto rozkładać go równomiernie na wszystkie posiłki. 

Dużo osób wyklucza cytrusy i pomidory ze swojej diety. Okazuje się, że nie ma takiej konieczności jeśli nie zauważamy zaostrzenia objawów po tych produktach!

Co ważne, przy refluksie błonnik pokarmowy jest bardzo korzystny. Zauważa się, że odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza ryzyko zgagi i poprawia napięcie dolnego zwieracza przełyku. Błonnik działa na samą przyczynę zgagi. 

biała herbata

Co jeść przy wzdęciach?

Wzdęcia będą występować również u zdrowej osoby, okazjonalnie, to naturalny efekt uboczny trawienia w jelicie grubym. W momencie kiedy wzdęcia i gazy wpływają na jakość naszego życia, to warto zacząć działać. Pierwszą, bardzo częstą przyczyną wzdęć jest nietolerancja laktozy. Kolejny krok to sprawdzenie jak wygląda nasz styl życia i dieta, bo jeśli w naszej diecie brakuje warzyw i owoców, jest dużo alkoholu, cukrów prostych i fast foodów- to mamy przyczynę. 

Nierzadko SIBO i ZJN objawiają się wzdęciami. W przypadku gdy mamy zdiagnozowaną chorobę, która jest przyczyną wzdęć to wtedy trzeba zastosować dietę, która jest odpowiednia do danej jednostki chorobowej. Na przykład przy ZJN zalecana jest dieta Low FODMAP.

Na Dietly.pl znajdziecie cateringi, które w swojej ofercie mają dietę Low FODMAP: Diatta i Zdrowa Szama

Biegunka - przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?

Co jeść przy zaparciach i biegunkach?

Jeśli problem z wypróżnianiem trwa dłużej niż tydzień, to warto zwrócić się do lekarza, chociaż niekiedy przyczyną jest nasz styl życia. Istnieją tzw. zaparcia nawykowe, które pojawiają się wtedy, kiedy unikamy wypróżnień. Brak aktywności fizycznej również może sprzyjać zaparciom. Bardzo ważny przy zaparciach jest błonnik pokarmowy rozpuszczalny, który znajdziemy w jabłkach, cytrusach, truskawkach, owsie, siemieniu lnianym, kalarepie itp. Top produkty na zaparcia to: kiwi, suszone śliwki, siemię lniane, babka płesznik. W przypadku biegunek dieta łatwostrawna może być zalecana. Jeśli mamy biegunki przewlekłe to przede wszystkim szukamy przyczyny, ale również zwiększamy ilość błonnika rozpuszczalnego. Top produkty na biegunki to: ryż biały, marchew, czarne jagody i jabłka. 

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco z kolejnymi odcinkami podcastu!

baner podcast
zapisz mnie