3 dniowy jadłospis lekkostrawny
Kiedy słyszymy zalecenie od lekarza, żeby zastosować dietę lekkostrawną/łatwostrawną, zaczynamy buszować po stronach internetowych w poszukiwaniu inspiracji do przygotowywania posiłków. Okazuje się, że propozycje są bardzo monotonne i prawdopodobnie niezbyt smaczne. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was 3-dniowy jadłospis odpowiedni na diecie lekkostrawnej, który nie tylko nie będzie obciążał przewodu pokarmowego, ale będzie również bardzo dobrze smakował.
Spis treści:
- Jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej?
- Wskazania do stosowania diety lekkostrawnej
- Co zawiera jadłospis dla diety lekkostrawnej?
- Jadłospis lekkostrawny na dzień I
- Jadłospis lekkostrawny na dzień II
- Jadłospis lekkostrawny na dzień III
Jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej?
Potrawy na diecie lekkostrawnej powinny zawierać mniej błonnika niż w diecie tradycyjnej. Błonnik w wielu schorzeniach może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Nie jest natomiast wymagana całkowita rezygnacja z błonnika, w diecie lekkostrawnej powinno go być ok. 25 g. Odpowiednimi technikami, można sprawić, że błonnik stanie się lepiej przyswajalny. Zaleca się obieranie owoców i warzyw ze skórki i wyjmowanie drobnych pestek. Większość warzyw i owoców na diecie lekkostrawnej powinno się spożywać w formie ugotowanej lub przetartej.
W diecie lekkostrawnej przeciwwskazane są potrawy smażone, peklowane oraz wędzone, słodycze. Są one ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku i jelitach.
Bardzo ważne jest spożywanie mniejszych porcji, ale częściej. Przygotowany przez nas jadłospis można podzielić na 6 posiłków, np. poprzez podzielenie obiadu na dwie porcje. Ostatni posiłek powinien być spożyty ok. 2 godziny przed położeniem się spać i nie później niż o godzinie 22.00. W celu ułatwienia trawienia, zalecane jest wypijanie min. 2 litrów wody dziennie.
Wskazania do stosowania diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna może być zastosowana w:
- schorzeniach jelit oraz żołądka (np. w refluksie, zapaleniu błony śluzowej żołądka, nieswoistych zapaleniach jelit w okresie zaostrzenia, nieżycie żołądka, nowotworze żołądka
- bezpośrednio po niektórych zabiegach chirurgicznych
- podczas leczenia zębów, chorób przyzębia
- w chorobach infekcyjnych, w których występuje gorączka
- żywieniu osób w wieku podeszłym
Co zawiera jadłospis dla diety lekkostrawnej?
- 1900 kcal
- 115 g białka
- 62 g g tłuszczu
- 212,5 g węglowodanów
- 25 g błonnika
Gramatura produktów podana jest przed obraniem i ugotowaniem – na surowo/w skórce.
Jadłospis lekkostrawny na dzień I
Lekkostrawne śniadanie
Jajecznica na parze ze szczypiorkiem podana z jasnym pieczywem.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka 1,5%
- 2 łyżeczki szczypiorku
- 1 łyżeczka masła
- ½ pomidora
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- 2 kromki chleba baltonowskiego (60 g)
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w niedużym garnku.
- Jajka wbić do metalowej miseczki, rozbełtać z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku.
- Miseczkę ustawić nad garnkiem i mieszać do ścięcia się jajek.
- Podawać z pieczywem posmarowanym masłem oraz obranym ze skórki pomidorem pokrojonym na plasterki.
Lekkostrawne II śniadanie
Koktajl migdałowy z bananem i mango.
Składniki:
- 1 szklanka napoju migdałowego (250 g)
- ½ mango (100 g)
- ½ banana (60 g)
- 1 łyżka płatków ryżowych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Owoce obrać i zmiksować z napojem migdałowym, wiórkami i płatkami ryżowymi.
Lekkostrawny obiad
Kurczak miodowo-musztardowy gotowany na parze, ziemniaczki z koperkiem, mizeria.
Składniki:
- 150 g filetu z kurczaka
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki miodu
- przyprawy: szczypta soli, słodka papryka, oregano do smaku
- 3 ziemniaki (ok. 200 g)
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżeczka masła
- ½ ogórka długiego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- przyprawy do mizerii: szczypta soli i pieprzu, sok z cytryny, szczypta ksylitolu
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do głębokiego talerza.
- Sok z cytryny, musztardę, miód, olej i przyprawy wymieszać. Polać kurczaka, wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Kurczaka ugotować na parze (ok. 20 minut) lub upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią (również ok. 20 minut w 180 stopniach).
- Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu rozgnieść z masłem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać pieprz, sok z cytryny, ksylitol i jogurt naturalny. Wymieszać.
Lekkostrawny podwieczorek
Serek wiejski z koperkiem.
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego light (150 g)
- 1 łyżka kopru
- 1 kromka chleba baltonowskiego (30 g)
Przygotowanie:
- Serek wiejski wymieszać z posiekanym koperkiem.
- Podawać z kromką pieczywa.
Lekkostrawna kolacja
Naleśniki z dżemem, jogurtem kokosowym i borówkami.
Składniki:
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej (50 g)
- 50 g mleka 1,5% lub napoju migdałowego
- woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- ½ jajka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 3 łyżeczki dżemu jagodowego, niskosłodzonego
- 4 łyżki jogurtu kokosowego
- garść borówek amerykańskich
Przygotowanie:
1. Mąkę zmiksować z mlekiem, gazowaną wodą, jajkiem i olejem.
2. Smażyć nieduże naleśniki na patelni teflonowej z nieprzywierającą powłoką.
3. Usmażone naleśniki posmarować dżemem, zwinąć, polać jogurtem kokosowym i posypać borówkami.
Jadłospis lekkostrawny na dzień II
Lekkostrawne śniadanie
Owsianka z prażonym jabłkiem i skyrem
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ dużego jabłka
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ opakowania skyru
Przygotowanie
- Płatki owsiane ugotować na mleku.
- Jabłko obrać, pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni z dodatkiem miodu (można podlać wody). Dusić do miękkości.
- Ugotowane płatki przelać do miseczki, polać jabłkiem i jogurtem, posypać siemieniem lnianym.
Lekkostrawne II śniadanie
Mini roladki z tortilli z serkiem, sałatą i szynką, owoc
Składniki:
- 1 tortilla pszenna
- 1 łyżka serka naturalnego do smarowania
- 2 liście sałaty
- 2 plasterki szynki z kurczaka (pow. 90% mięsa)
- banan
Przygotowanie:
Tortillę podgrzać, następnie posmarować serkiem, obłożyć sałatą i szynką. Zwinąć w rulon i pokroić na ukos na mniejsze kawałki.
Lekkostrawny obiad
Dorsz pieczony z sosem koperkowym, kasza kuskus, surówka z marchwi i jabłka.
Składniki:
- 200 g filetu z dorsza surowego
- ¼ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- kilka plasterków cytryny
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- Sól i pieprz cytrynowy
- 2 łyżki kopru
- 50 g kaszy kuksus
- 1 marchew
- Kawałek jabłka
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Rybę umyć, osuszyć i pokroić na 2 mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Przykryć sreberkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
- Koper posiekać. W rondelku rozgrzać masło, dodać bulion i zagotować, dodać wymieszaną z gorącym bulionem mąkę, dokładnie wymieszać, żeby sos trochę się zagęścił, dodać koperek i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 2-3 minut. Przyprawić wg uznania do smaku.
- Rybę wyjąć w piekarnika, polać sosem, przykryć folią i piec jeszcze ok. 10 minut.
- Wyjąć z pieca, ostudzić i podawać z kaszą i surówką.
- Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zamiast wodą można zalać ją bulionem, wtedy będzie bardziej aromatyczna.
- Marchew i jabłko obrać, następnie zetrzeć na tarce.
- Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z żurawiną i przyprawić sokiem z cytryny.
Lekkostrawny podwieczorek
Domowy kisiel chia o smaku truskawkowym.
Składniki:
- 5 łyżeczek nasion chia
- 50 g mleka 1,5% lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 banan
- 100 g mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować z bananem, miodem, mlekiem. Następnie wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na ok. 3h.
Lekkostrawna kolacja
Kanapki z lekkim twarożkiem szpinakowym.
Składniki:
- 3 nieduże kromki chleba baltonowskiego
- 70 g twarogu chudego
- garść szpinaku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki masła
- szczypta oregano, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Pieczywo posmarować masłem.
- Twaróg zblendować ze szpinakiem, oregano, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku oraz jogurtem.
- Twarożkiem posmarować kanapki.
Jadłospis lekkostrawny na dzień III
Lekkostrawne śniadanie
Kanapki z pastą rybno-jajeczną na sałacie.
Składniki:
- 2 kromki chleba baltonowskiego
- 1 łyżeczka masła
- 70 g dorsza wędzonego
- 1 jajko
- 2 liście sałaty
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka koperku
- ½ łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
- Pieczywo posmarować masłem, obłożyć sałatą.
- Jajko ugotować na twardo. Rybę rozdrobnić, połączyć z posiekanym jajkiem, jogurtem, musztardą i posiekanym koperkiem.
- Na pieczywo z sałatą położyć porcję pasty.
Lekkostrawne II śniadanie
Wafle ryżowe z jogurtem kokosowo-jagodowym posypane płatkami migdałów.
Składniki:
- 3 sztuki wafli ryżowych
- 1 kubek jogurtu kokosowego
- garść mrożonych jagód
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
- Jogurt zmiksować z jagodami i miodem.
- Wafle ryżowe posmarować jogurtem jagodowym i posypać płatkami migdałów.
Lekkostrawny obiad
Lekki gulasz wołowy z marchewką i cukinią.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 120 g chudej wołowiny
- kawałek cukinii
- kawałek marchewki
- 1 łyżka oliwy
- 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta tymianku
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę. Cukinię i marchew obrać oraz pokroić na półplasterki. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i warzywa, od razu podlać wodą i doprowadzić bulion do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać wszystkie przyprawy. Dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Lekkostrawny podwieczorek
Zupa krem z marchewki.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy
- przyprawy: słodka papryka, pieprz czarny, szczypta soli
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka śmietanki 12%
Przygotowanie:
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku zagotować bulion, dodać warzywa, przyprawy, oliwę. Gotować do miękkości marchewki i ziemniaków.
- Pod koniec dodać śmietankę, sok z cytryny i ziarna słonecznika.
Lekkostrawna kolacja
Kluski leniwe z sosem waniliowym.
Składniki:
- 100 g sera twarogowego chudego
- 50 g mąki pszennej
- ½ jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- ½ laski wanilii
Przygotowanie:
- Ser rozdrobnić widelcem, dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do podsypania przy zagniataniu), jajko, szczyptę soli.
- Masę zagnieść na ciasto i wykroić skośne kluseczki.
- W garnku zagotować wodę, kluski gotować jeszcze 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Jogurt połączyć z ziarenkami z laski wanilii oraz miodem.
- Gotowym sosem polać kluski.