Blog

Dieta odkwaszająca organizm – czym jest i co można jeść?

Dieta odkwaszająca pozwala odzyskać dobre samopoczucie i zdrowie. Dowiedz się, jak wprowadzić ją do swojego życia. Poznaj produkty, które pomogą ci osiągnąć równowagę kwasowo-zasadową.

Czym jest dieta odkwaszająca organizm?

Niewłaściwa dieta, bogata w przetworzone produkty, mięso i cukry, może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Taki stan jest rozumiany jako zachwianie równowagi pH w kierunku kwasowym. Może to zakłócić funkcjonowanie komórek i organów, prowadząc do obniżenia odporności, pogorszenia przyswajania składników odżywczych i zwiększenia ryzyka stanów zapalnych. 

Zakwaszenie organizmu może być również przyczyną wielu problemów zdrowotnych, takich jak zmęczenie, problemy z trawieniem, bóle głowy, czy nawet przewlekłe choroby, w tym choroby serca, cukrzyca czy osteoporoza. Sposobem na to jest zastosowanie diety odkwaszającej organizm.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash

Zasady diety odkwaszającej organizm

Podział produktów żywnościowych na te o właściwościach kwasotwórczych oraz zasadotwórczych opiera się na wskaźniku PRAL (ang. Potential Renal Acid Load). Stworzono go na podstawie tego, w jaki sposób dane pożywienie wpływa na odczyn moczu. To oddziaływanie zależy od zawartości różnorodnych pierwiastków i ilości białka w produkcie. Zgodnie z tymi założeniami twórcy diety odkwaszającej radzą opierać swój jadłospis w 80% na składnikach zasadotwórczych, natomiast w 20% z produktów kwasotwórczych.

Należy przestrzegać również pór oraz liczby posiłków – śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji. Trzeba je zaplanować tak, by spożywać je co 3 lub 4 godziny. Warto zaznaczyć, że samodzielne ułożenie diety odkwaszającej może okazać się trudne, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie znalezienie cateringu dietetycznego. Na Dietly dostępne są oferty firm, które działają w największych polskich miastach, więc bez problemu znajdziesz coś dla siebie.

Co można jeść na diecie odkwaszającej?

W ramach diety odkwaszającej zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw oraz owoców. Do najbardziej zasadowych produktów należą między innymi:

  • marchewka;
  • bakłażan;
  • czerwona kapusta;
  • cebula;
  • cytrusy (cytryna, limonka, pomarańcze, grejpfruty);
  • zielone warzywa (np. ogórek, seler, surowy szpinak, szparagi, cukinia, sałata);
  • winogrona;
  • borówki;
  • kiwi;
  • gruszki;
  • soja;
  • dziki ryż;
  • pomidory;
  • jabłka;
  • oliwa z oliwek;
  • zielona herbata.

Jakich produktów unikać?

Według autorów diety odkwaszającej do puli produktów, których należy unikać, zaliczane są mięso, ryby, owoce morza, produkty zbożowe, mleko, orzechy, rośliny strączkowe i przetwory mleczne. Trzeba zrezygnować również z produktów wysoko przetworzonych, a także słodyczy, kofeiny oraz alkoholu. 

Biorąc pod uwagę nasze dzienne zapotrzebowanie na szczególnie istotne pierwiastki, takie jak żelazo, wapń, czy magnez, nie jest możliwe, aby wyłącznie na podstawie zasadowych produktów ułożyć w pełni zbilansowana dietę. Dlatego też dopuszczalne jest, by właśnie 20% składników pokarmowych było kwasotwórcze.

Znaczenie nawodnienia w diecie odkwaszającej

Podstawowym elementem diety odkwaszającej jest prawidłowy poziom nawodnienia. Dlatego nie można zapomnieć o uzupełnianiu płynów. Jest to istotne dla wspierania procesów metabolicznych i eliminacji toksyn, które mogą przyczyniać się do zakwaszenia. Woda nie tylko transportuje składniki odżywcze do komórek, ale również pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii, wspierając naturalne procesy oczyszczające organizm.

Jak dbać o nawodnienie organizmu i jakie płyny wybierać - artykul

Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę mineralną, a oprócz tego również po świeżo wyciskane soki owocowe oraz warzywne. Sprawdzi się również zielona herbata, która jest rekomendowana na diecie odkwaszającej jako bogate źródło antyoksydantów.

Przeczytaj również: Dieta sokowa na detoks i odchudzanie. Kuracja sokami

Jadłospis dla diety odkwaszającej – propozycje posiłków

W diecie odkwaszającej ważne jest, aby przeważały produkty świeże, bogate w minerały zasadowe i witaminy. Warto pamiętać o piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej lub zielonej herbaty w ciągu dnia, co wspiera procesy detoksykacyjne i pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu pH organizmu.

ŚniadanieZielone smoothie: blendujemy szpinak, jarmuż, kiwi, zielone jabłko, świeży imbir oraz szczyptę kurkumy z dodatkiem wody kokosowej lub niegazowanej wody mineralnej.
II śniadanieMiseczka borówek z dodatkiem orzechów (np. migdałów lub orzechów włoskich) i nasion chia. Jagody są bogate w antyoksydanty, orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczów i białka.
ObiadKomosa ryżowa z pieczonymi warzywami (brokuły, papryka, cukinia, marchew) skropione oliwą z oliwek i posypane świeżymi ziołami (np. bazylią, tymiankiem).
PodwieczorekZielona herbata z plasterkiem cytryny, garść migdałów. Herbata zielona wspiera detoksykację, a migdały są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i wapnia.
KolacjaSałatka z roszponki, awokado, pomidorków cherry, ogórka, posiekanych orzechów włoskich, z dodatkiem pasków wędzonego tofu, polana dressingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli himalajskiej i pieprzu. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, a roszponka i inne warzywa są bogate w minerały zasadowe.

Stosowanie diety odkwaszającej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Poprawia się nie tylko równowaga kwasowo-zasadowa, ale także ogólne funkcjonowanie organizmu. Może to przyczynić się do lepszego samopoczucia, zwiększenia energii, poprawy trawienia i wzmocnienia odporności.

Jak wprowadzić dietę odkwaszającą?

Zmiana nawyków żywieniowych na rzecz diety odkwaszającej wymaga czasu i świadomości. Warto zacząć od stopniowego wprowadzania zalecanych produktów i obserwowania, jak organizm na nie reaguje. Włączenie aktywności fizycznej i dbanie o zdrowy sen również będzie wspierać proces odkwaszania. Radzimy, by wcześniej skonsultować się z lekarzem oraz dietetykiem. Ten model odżywiania wydaje się dosyć radykalny, dlatego też warto upewnić, że stosowany jest w sposób prawidłowy.

witaminy
Photo by Dan Gold on Unsplash

Co warto wiedzieć o diecie odkwaszającej?

Dieta odkwaszająca jest podejściem, które może znacząco wpłynąć na poprawę zdrowia i samopoczucia. Istotny jest wybór naturalnych, nieprzetworzonych produktów i dążenie do zrównoważonego sposobu odżywiania. Wprowadzenie zmian w diecie, w połączeniu z odpowiednią ilością ruchu i dbałością o odpowiednią ilość snu, pozwala na osiągnięcie optymalnej równowagi kwasowo-zasadowej, co jest fundamentem dobrego zdrowia.

www.dietly.pl