Blog

    Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy

    Czy pyszne sałatki mogą być sycące? Sprawdź nasze przepisy na sałatki i przekonaj się sam!

    Spis treści:

    Sałatki – świetny pomysł na szybki, pełnowartościowy posiłek

    W naszych propozycjach na sałatki poza niskokalorycznymi warzywami znajdziecie także źródła węglowodanów złożonych — komosę ryżową, kaszę bulgur, ryż basmati, słodkie ziemniaki i ciecierzycę. Postawiliśmy na dodatek wartościowych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i w przepisach na sałatki użyliśmy takich produktów jak awokado, oliwa z oliwek oraz migdały.

    Każda z sałatek dzięki różnorodności składników może zaskoczyć smakiem nasze podniebienie i urozmaicić codzienny jadłospis. Co więcej, sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad lub kolację — tak pyszne sałatki sprawdzą się bowiem o każdej porze dnia. Wykorzystanie aromatycznych przypraw, świeżego czosnku, siekanej natki pietruszki, musztardy, czy cebuli czerwonej sprawi, że smak sałatki będzie wyrazisty i wyjątkowy. Jeśli chcecie wypróbować nowych smaków lub szukacie inspiracji, które pomogą Wam w zwiększeniu ilości spożywanych warzyw, to przetestujcie nasze zdrowe propozycje na sałatki z dodatkiem zbóż.

    Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur, awokado i warzywami

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 500 kcal, 30 g białka, 24 g tłuszczu, 36 g węglowodanów, 11 g błonnika

    Składniki:

    • 40 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem),
    • 100 g piersi z kurczaka,
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
    • ⅓ sztuki awokado,
    • 50 g ugotowanych brokułów, 
    • 2 rzodkiewki,
    • 3 łyżki kukurydzy,
    • 1 garść rukoli,
    • przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, oregano, papryka słodka,
    • dodatki do sałatki: sól, pieprz, czubryca zielona, czosnek granulowany, 1 łyżeczka soku z cytryny.

    Sposób przygotowania:

    1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Kurczaka obtoczyć w przyprawach i usmażyć lub upiec z dodatkiem 0,5 łyżki oliwy.
    3. Rzodkiewki i awokado pokroić w plastry. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
    4. Na dno miseczki wysypać ugotowaną kaszę, ułożyć na wierzch awokado, warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość skropić sosem (1 łyżka oliwy + dodatki do sałatki). 

    Tabbouleh z pietruszką i pomidorami 

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 400 kcal, 10 g białka, 17 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 11 g błonnika

    Składniki:

    • 60 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem),
    • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    • ½ papryki czerwonej,
    • ⅓ cebuli czerwonej,
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżeczka musztardy,
    • ½ łyżki soku z cytryny,
    • 1 ząbek czosnku,
    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałki.
    3. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
    4. Wszystkie składniki wymieszać.

    Kolorowa sałatka z kaszą bulgur, groszkiem, papryką  

    Przepis na 2 porcje

    W 1 porcji: 250 kcal, 8,5 g białka, 6 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 9,5 g błonnika

    Składniki:

    • 100 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem),
    • ½ papryki czerwonej,
    • 100 g ugotowanej mieszanki marchewki z groszkiem,
    • 1 ogórek (ok. 50 g),
    • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • ½ łyżki soku z limonki,
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. 

    Sposób przygotowania:

    1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
    2. Oliwę z oliwek wymieszać z natką, sokiem z limonki i przyprawami.
    3. Paprykę i ogórka drobno posiekać, wymieszać z marchewką z groszkiem, ugotowaną kaszą i sosem z oliwy.

    Sałatka z batatami i ciecierzycą z dodatkiem komosy 

    Przepis na 2 porcje

    W 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 14 g tłuszczu, 47 g węglowodanów, 12 g błonnika

    Składniki:

    • 150 g batatów,
    • ½ sztuki awokado,
    • 150 g ciecierzycy z zalewy,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego,
    • 200 g pomidorów koktajlowych (ok. 10 sztuk),
    • 2 garście szpinaku świeżego,
    • 60 g komosy ryżowej (masa przed ugotowaniem),
    • przyprawy do ciecierzycy: papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek granulowany,
    • przyprawy do batatów: sól, rozmaryn, czosnek granulowany,
    • sok z limonki.

    Sposób przygotowania:

    1. Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Bataty pokroić w kostkę, ciecierzycę odsączyć z zalewy. 
    3. Bataty i cieciorkę wysypać na papier do pieczenia, dodać przyprawy i skropić całość olejem rzepakowym. Piec około 20-30 min (do miękkości batatów i chrupkości cieciorki. Aby uzyskać większą chrupkość — lepiej upiec bataty osobno).
    4. Pomidorki przekroić na połówki, awokado na plasterki.
    5. W miseczce ułożyć komosę, warzywa, awokado i całość skropić sokiem z limonki.

    Sałatka ryżowa z brokułem, ciecierzycą i migdałami w sosie miodowym

    Przepis na 1 porcję

    W 1 porcji: 500 kcal, 15 g białka, 27,5 g tłuszczu, 42 g węglowodanów, 9 g błonnika


    Składniki:

    • 30 g ryżu basmati (masa przed ugotowaniem),
    • 50 g ciecierzycy z zalewy,
    • 1 łyżka migdałów (ok. 15 g),
    • 100 g ugotowanych brokułów,
    • 1 płaska łyżeczka miodu,
    • 1 płaska łyżeczka masła orzechowego,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • ½ ząbku czosnku,
    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Oliwę wymieszać z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, miodem, przyprawami i masłem orzechowym.
    3. W miseczce wymieszać wypłukaną ciecierzycę z migdałami, brokułami, ryżem i sosem z oliwy.
    www.dietly.pl

    Popularne wpisy na blogu:

    Dlaczego ciemny chleb jest lepszy od jasnego?
    Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza
    Jaką funkcję w organizmie pełni białko?
    Białko w warzywach – które mają go najwięcej?
    Właściwości i rodzaje białek – jak stosować białko?
    Czym grozi niedobór białka w diecie?
    Imprezowe kompendium wiedzy – co ma wpływ na kaca?
    TOP 5 Dieta dla Mam – catering dietetyczny w ciąży
    Co jeść w ciąży – porady dietetyka
    Dieta na odchudzanie – jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
    Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit
    Czy naturalne afrodyzjaki działają? Jak zwiększyć libido?
    Kiedy brać probiotyk? Przy antybiotykoterapii i nie tylko
    Czym jest nietolerancja laktozy? Objawy, diagnostyka i dieta.
    Ciałopozytywność – co to właściwie znaczy?