Gruszka – kcal, właściwości i zalety
Gruszka to owoc, który występuje w różnych odmianach. Jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, w tym w błonnik i cukry. Co ciekawe, zawiera także dużo kalorii. Z tego powodu, spożywanie gruszek powinno być umiarkowane, jeśli chcesz zachować zdrową wagę. Gruszka – kcal i wartości tego owocu znajdziesz w naszym artykule. Czytaj dalej!
Gruszka – kcal
Gruszka zawiera około 58 kcal na 100 gramów. Jednakże, w zależności od odmiany, kalorie mogą się nieznacznie różnić. Ogólnie rzecz biorąc, gruszka jest średnio kaloryczna, a jej wpływ na wagę będzie zależny od ilości jedzonego owocu.
Jakie są właściwości gruszki?
Gruszka zawiera dużo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Witamina C zawarta w gruszce pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a witamina K wzmacnia kości. Gruszka zawiera również błonnik, który jest wskazany dla osób z nadwagą i odchudzających się (zapewniają uczucie sytości). Są polecane także osobom, które zmagają się z zaparciami lub biegunką. Gruszki zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są źródłem boru, czyli minerału poprawiającego pracę mózgu.
Wartości odżywcze gruszki
Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane.
Wartość odżywcza | Ilość na 100 g |
Białko | 0,36 g |
Tłuszcz | 0,14 g |
Węglowodany | 15,23 g |
Błonnik | 3,1 g |
Czy gruszka jest zdrowa? Podsumowanie
Wiesz już, jakie korzyści dla organizmu może przynieść gruszka. Kcal w tym owocu są jednak na dosyć wysokim poziomie. 100 gramów gruszki ma bowiem około 58 kcal. Wbrew powszechnej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne, więc mogą je jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Najpopularniejszymi odmianami gruszek są klapsa i konferencja.