Blog

Gruszka – kcal, właściwości i zalety

Gruszka to owoc, który występuje w różnych odmianach. Jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, w tym w błonnik i cukry. Co ciekawe, zawiera także dużo kalorii. Z tego powodu, spożywanie gruszek powinno być umiarkowane, jeśli chcesz zachować zdrową wagę. Gruszka – kcal i wartości tego owocu znajdziesz w naszym artykule. Czytaj dalej!

Gruszka – kcal

Gruszka zawiera około 58 kcal na 100 gramów. Jednakże, w zależności od odmiany, kalorie mogą się nieznacznie różnić. Ogólnie rzecz biorąc, gruszka jest średnio kaloryczna, a jej wpływ na wagę będzie zależny od ilości jedzonego owocu.

pieczone gruszki

Jakie są właściwości gruszki?

Gruszka zawiera dużo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Witamina C zawarta w gruszce pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a witamina K wzmacnia kości. Gruszka zawiera również błonnik, który jest wskazany dla osób z nadwagą i odchudzających się (zapewniają uczucie sytości). Są polecane także osobom, które zmagają się z zaparciami lub biegunką. Gruszki zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są źródłem boru, czyli minerału poprawiającego pracę mózgu. 

Wartości odżywcze gruszki

Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane.

Wartość odżywczaIlość na 100 g
Białko0,36 g
Tłuszcz0,14 g
Węglowodany15,23 g
Błonnik 3,1 g
Sprawdź indeks glikemiczny owoców i warzyw - artykul

Czy gruszka jest zdrowa? Podsumowanie

Wiesz już, jakie korzyści dla organizmu może przynieść gruszka. Kcal w tym owocu są jednak na dosyć wysokim poziomie. 100 gramów gruszki ma bowiem około 58 kcal. Wbrew powszechnej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne, więc mogą je jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Najpopularniejszymi odmianami gruszek są klapsa i konferencja. 

dietly catering dietetyczny