Dieta warzywno-owocowa – efekty po tygodniu
Jedną z najbardziej rozpropagowanych diet jest dieta warzywno-owocowa. Efekty po tygodniu to zauważalna utrata wagi. Czego jeszcze można się spodziewać po przejściu na post warzywno-owocowy? Sprawdź, jakie rezultaty zauważysz po 7 dniach!
Dieta warzywno-owocowa to jeden z najbardziej znanych sposobów na odchudzanie. Głównym założeniem postu jest również oczyszczenie organizmu, pozbycie się szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Post warzywny ma wielu zwolenników, ale również przeciwników, którzy uważają, że działa on wyniszczająco i może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
Dieta warzywno-owocowa – jakich efektów można się spodziewać?
Krótkotrwałe stosowanie diety warzywno-owocowej może mieć bardzo pozytywne skutki. To przede wszystkim redukcja masy ciała (znaczna utrata zgromadzonej wody), oczyszczenie z toksyn, wyregulowanie metabolizmu, wzmocnienie odporności, poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci. Aby post warzywny przyniósł efekty, warto wcześniej wykonać badania, w celu wykluczenia przeciwwskazań. Należy także przestrzegać restrykcyjnych zaleceń, czyli spożywać posiłki skomponowane na bazie warzyw i owoców. Trzeba też pamiętać, aby nie stosować takiego postu zbyt długo, a po jego zakończeniu nadal kierować się zasadami zdrowego żywienia.
Dieta warzywno-owocowa może również mieć niekorzystny wpływ na zdrowie – dotyczy to głównie osób, które są przewlekle chore lub nie skonsultowały się wcześniej z lekarzem. Do najważniejszych zagrożeń zalicza się niedobory witamin i białka, zaburzenia elektrolitowe, niedożywienie, zaburzenia miesiączkowania, osłabienie, zawroty głowy, problemy skórne.
Dieta warzywno-owocowa – efekty po tygodniu stosowania
Jakich efektów możesz się spodziewać po tygodniu stosowania postu warzywnego? Przede wszystkim odczujesz spadek wagi, głównie spowodowany utratą zgromadzonej w organizmie wody. Przestrzegając zasad diety warzywno-owocowej możesz schudnąć nawet 5 kg w ciągu 5 dni. Warto jednak pamiętać, że najważniejszą zaletą takiego postu jest wydalenie toksyn, oczyszczenie organizmu.
Należy przygotować się także na pogorszenie samopoczucia w pierwszych dniach postu – niektórym towarzyszą bóle głowy, osłabienie, zawroty głowy, głód. Najgorszy jest zazwyczaj 2-3 dzień, objawy te powinny minąć po 5-6 dniach. Pod koniec tygodnia często odczuwany jest spory przypływ energii. Oczywiście należy liczyć się z tym, że na każdego dieta może zadziałać inaczej.
Dieta warzywno-owocowa – co warto wiedzieć?
Post warzywny polega na spożywaniu posiłków skomponowanych głównie z warzyw – surowych, gotowanych, kiszonych. Dania należy wzbogacać ziołami, czosnkiem, szczypiorkiem. Dodatkiem są owoce. Dieta powinna składać się z trzech głównych posiłków oraz, opcjonalnie, dwóch dodatkowych (II śniadania i podwieczorku). Dania nie są trudne do przygotowania – to jedna z zalet postu warzywnego. Jeśli jednak nie masz czasu, a chcesz schudnąć i oczyścić organizm, nadal możesz pomyśleć o rozwiązaniu, jakim jest dieta warzywno-owocowa. Catering to sposób na odpowiednio skomponowane i wartościowe dania każdego dnia.
Sprawdź ofertę Dietly i zobacz, gdzie otrzymasz wsparcie:
- catering dietetyczny Poznań;
- catering dietetyczny Gdańsk;
- catering dietetyczny Łódź.
Zanim zdecydujesz się na post warzywny, wykonaj podstawowe badania, skonsultuj się z lekarzem i zapytaj o przeciwwskazania. Dieta ma przynieść korzyści, a nie skutki uboczne, z którymi będziesz się musiał zmagać. Czy post warzywno-owocowy jest dla ciebie? Wielu specjalistów uważa, że raz do roku każdy z nas powinien zafundować sobie taki detoks, jak dieta warzywno-owocowa. Efekty po tygodniu mogą być argumentem przemawiającym za taką tezą.