Dieta wątrobowa – co można jeść? Tabela
Dieta wątrobowa jest zalecana dla osób, które borykają się ze schorzeniami tego narządu, takimi jak choroba alkoholowa wątroby, stłuszczenie wątroby lub wirusowe zapalenie wątroby. Celem diety jest zmniejszenie obciążenia organu i poprawa jego funkcjonowania.
Została Ci zalecona dieta wątrobowa – co można jeść?
Warzywa | brokuły, marchew, sałata, szpinak, cukinia, dynia, pomidory, cebula, papryka, fasolka szparagowa. |
Owoce | jabłka, banany, truskawki, maliny, arbuz, winogrona, brzoskwinie, morele, mango, ananas |
Produkty białkowe | chude mięso (np. kurczak, indyk, wołowina), ryby (np. łosoś, tuńczyk), jaja, tofu, ciecierzyca, soczewica |
Produkty węglowodanowe | brązowy ryż, kasza jaglana, pełnoziarnisty chleb, makaron pełnoziarnisty, bataty |
Tłuszcze | tłuszcze roślinne (np. olej kokosowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek), orzechy, pestki |
Została ci zalecona dieta indywidualna? Catering dietetyczny może być dużym ułatwieniem, gdy posiłki muszą być starannie przygotowane pod względem składników i kaloryczności. Jeśli chcesz przejść na dietę wątrobową, warto odwiedzić stronę Dietly.pl i sprawdzić ofert z różnych miast, np.:
- catering dietetyczny Warszawa,
- catering dietetyczny Kraków,
- catering dietetyczny Wrocław.