Blog

    Pomysły na posiłki potreningowe – przepisy

    Posiłki potreningowe powinny być dodatkowym wsparciem do naszych celów sportowych. Ich skład warunkuje nie tylko nasze samopoczucie po zakończeniu aktywności fizycznej, ale również szybkość regeneracji po wysiłku oraz efektywność w rozwoju białek mięśniowych. Jeśli trenujemy siłowo i zależy nam na budowie mięśni, to powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu po zakończeniu ćwiczeń. Jak skomponować posiłek potreningowy? Podpowiadamy w poniższym artykule.

    Spis treści:

    produkty wysokobiałkowe lista

    Składniki, które powinny znaleźć się w posiłkach po treningu

    W poniższych przepisach na posiłki potreningowe znajdziemy źródła węglowodanów: makaron, komosa ryżowa, pieczywo, owoce świeże i suszone. Warto pamiętać o tym, że w przypadku, gdy planujemy kolejną jednostkę treningową w przeciągu kolejnych 24 godzin, to podaż węglowodanów w posiłku potreningowym powinna być jeszcze wyższa.

    Drugim ważnym po treningu składnikiem jest białko — to właśnie jego spożycie będzie pomocnym bodźcem wspierającym budowę mięśni. Wykazano, że jednym z ważniejszych elementów przy wyborze rodzaju źródła białka jest zawartość leucyny, czyli aminokwasu, którego spożycie w ilości około 2 g po zakończeniu ćwiczeń będzie stymulowało syntezę białek mięśniowych.

    Przepisy na potreningowe posiłki

    Z uwagi na te zalecenia, skonstruowaliśmy 5 propozycji szybkich do przygotowania posiłków potreningowych, które dostarczają minimum 2 g leucyny i zawierają 500 kcal.

    W naszych propozycjach na posiłki potrenignowe znajdziesz dania wytrawne i słodkie.

    Komosa z grillowanymi warzywami i kurczakiem

    Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 500 kcal, 45 g białka, 11,3 g tłuszczu, 49 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika, 2,7 g leucyny

    Składniki:

    • 60 g komosy ryżowej (Quinoa) – masa przed ugotowaniem,
    • 150 g mięsa z piersi kurczaka,
    • 4 pomidorki koktajlowe,
    • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
    • 2 pieczarki,
    • po ok. 30 g: cukinii, cebuli czerwonej i papryki,
    • ½ łyżki oliwy z oliwek,
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie.

    Sposób przygotowania:

    1. Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, pieczarki pokroić w plastry, cukinię, paprykę i cebulę – w kosteczki.
    3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, po 2-3 min dodać mięso i przyprawy, a po chwili dodać cukinię, paprykę i pieczarki. Smażyć do miękkości mięsa i warzyw. 
    4. Kaszę podawać z kurczakiem z warzywami, całość udekorować pomidorkami i kukurydzą. 

    Sałatka Cezar z makaronem, parmezanem, kurczakiem i grzankami

    Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 500 kcal, 42 g białka, 15 g tłuszczu, 48,8 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika, 3 g leucyny

    Składniki:

    • 150 g mięsa z piersi kurczaka,
    • 50 g makaronu z semoliny  – masa przed ugotowaniem,
    • 3 liście sałaty lodowej,
    • 5 pomidorów koktajlowych,
    • 0,5 łyżki startego parmezanu (ok. 12 g),
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka grzanek (gotowych lub domowych),
    • sól, pieprz, papryka słodka, oregano.

    Sposób przygotowania:

    1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    2. Pierś z kurczaka przekroić na mniejsze kawałki, pomidorki przekroić na połówki, sałatę poszarpać.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę (0,5 łyżki), przesmażyć kurczaka z przyprawami.
    4. Makaron wymieszać z oliwą (0,5 łyżki), usmażonym kurczakiem, warzywami. Całość posypać grzankami i serem.

    Fit placki twarogowe z malinami i borówkami

    Przepis na 2 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 37 g białka, 20 g tłuszczu, 41 g węglowodanów przyswajalnych, 4,2 g błonnika, 3 g leucyny

    Składniki:

    • 250 g twarogu półtłustego,
    • 2 jajka,
    • 1,5 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000,
    • 2 łyżki mąki pszennej typ 500,
    • 2 łyżeczki ksylitolu,
    • kilka kropel aromatu waniliowego,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego,
    • 100 g borówek amerykańskich,
    • 50 g malin.

    Sposób przygotowania:

    1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, a w osobnym naczyniu zmiksować żółtka, ksylitol, mąkę, aromat oraz twaróg.
    2. Delikatnie wymieszać białka z pozostałą masą.
    3. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki oleju, wlać połowę masy w formie małych placków.
    4. Smażyć z obu stron, następnie rozgrzać kolejne 0,5 łyżki oleju i przesmażyć drugą porcję masy. 
    5. Podawać z owocami.

    Serek wiejski z granolą i jabłkiem

    Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 500 kcal, 30 g białka, 12 g tłuszczu, 62 g węglowodanów przyswajalnych, 9,3 g błonnika, 3 g leucyny

    Składniki:

    • 200 g serka wiejskiego light,
    • 1 jabłko,
    • 2 łyżki płatków owsianych,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 1 łyżka migdałów,
    • ½ łyżki miodu,
    • szczypta cynamonu.

    Sposób przygotowania:

    1. Miód wymieszać z 1,5 łyżki wody i z cynamonem. Powstałą zalewę wymieszać z płatkami owsianymi – wysypać na blaszce do pieczenia i piec ok. 15 min w 180 st. C.
    2. W tym czasie pokroić jabłko, dodać do serka wraz z rodzynkami i migdałami. Posypać upieczonymi płatkami. 

    Kanapki z twarogiem, tuńczykiem, rukolą i ogórkiem

    Przepis na 1 porcję, w 1 porcji: 500 kcal, 40 g białka, 6 g tłuszczu, 65,5 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika, 3,3 g leucyny

    Składniki:

    • 2 bułki żytnie (każda po ok. 60 g),
    • 90 g tuńczyka w sosie własnym,
    • 50 g twarogu chudego,
    • garść rukoli,
    • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
    • ½ pokrojonego ogórka,
    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Bułki przekroić, dolną część obłożyć twarogiem, nałożyć rukolę i ogórka.
    2. Następnie położyć na wierzch odcedzonego tuńczyka, posypać szczypiorkiem i nałożyć wierzch bułki. 
    www.dietly.pl

    Popularne wpisy na blogu:

    Zdrowie po męsku – dieta i badania kontrolne dla każdego mężczyzny
    Dieta Dukana, detoksy, dieta Sirtfood – czy warto je stosować? Modne diety okiem dietetyka
    Przepis na placki na słodko z jarmużem i truskawkami – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
    Dieta SIRT przepisy słodkie i wytrawne
    Na czym polega dieta Adele? Jak działa dieta SIRT (sirtfood)?
    Produkty wysokobiałkowe – najbogatsze źródła białka
    Jaką dietę pudełkową wybrałyby bohaterki filmowe?
    Jak zmieniał się kobiecy ideał w ostatnim stuleciu?
    Prawidłowa masa ciała – jakie ma znaczenie dla zdrowia psychofizycznego kobiet?
    Dieta dla urody – popraw kondycję swojej skóry
    Jak nie podjadać wieczorami i nie tylko – 5 skutecznych sposobów
    Jesteś sową czy skowronkiem? Sprawdź, jak zegar biologiczny wpływa na nasz tryb dnia.
    Dieta dla poprawy kondycji włosów i paznokci
    Uniwersalna lista zakupów – na co zwracać uwagę?
    Jakie suplementy na redukcję masy ciała są skuteczne? O kapsaicynie, zielonej kawie i herbacie, CLA, wapniu i johimbinie. | część 2