Dieta FODMAP – jadłospis tygodniowy
W przypadku nietolerancji niektórych węglowodanów jadłospis tygodniowy diety FODMAP musi zostać ułożony tak, by ograniczać lub całkowicie eliminować cukry proste. Należy uważnie dobierać produkty oraz czytać etykiety. Dzięki temu uda się skomponować smaczne i pełnowartościowe posiłki.
Jadłospis tygodniowy diety FODMAP nie musi być monotonny. Mimo konieczności zrezygnowania z potraw zawierających cukry proste nadal można czerpać radość z jedzenia. Wystarczy tylko dowiedzieć się, jakie produkty powinny znajdować się na talerzu, a z jakich najlepiej zrezygnować.
Z czego zrezygnować na diecie FODMAP?
FODMAP to fermentujące węglowodany, których powinny unikać osoby chorujące między innymi na zespół jelita drażliwego. Ich spożycie powoduje nie tylko nieprzyjemne wzdęcia czy gazy, ale przyczynia się też innych problemów trawiennych, takich jak biegunki. Jak więc zaplanować jadłospis tygodniowy?
Dieta FODMAP powinna eliminować lub mocno ograniczać część warzyw (takich jak cebula, czosnek, brukselka, kapusta, brokuły, grzyby), owoców, produktów pszennych oraz mlecznych. Należy bezwzględnie wyeliminować cukier oraz przetworzone pożywienie. Dieta FODMAP, podobnie jak dieta ketogeniczna, uznawana jest za jeden z wariantów diety niskowęglowodanowej.
Dieta FODMAP – dozwolone produkty
Tego rodzaju model żywienia eliminuje wiele produktów, do których jako konsumenci jesteśmy przyzwyczajeni. W menu mogą pozostać jednak wyselekcjonowane owoce i warzywa (np. bataty, bakłażan, papryka, banany, mandarynki, ananas, kiwi). Dozwolony jest także ryż, bezglutenowe pieczywo, produkty bez laktozy, a także różne odmiany orzechów.
Na początku dieta FODMAP może wydawać się trudna do skomponowania. Z tego powodu warto znaleźć dopasowany do siebie catering dietetyczny. Oferty z całego kraju dostępne są w jednym miejscu – na Dietly. Znajdziesz tam między innymi:
- catering dietetyczny Warszawa;
- catering dietetyczny Kraków;
- catering dietetyczny Wrocław.
Jadłospis tygodniowy – dieta FODMAP
Jak zaplanować jadłospis tygodniowy? Dieta FODMAP nie jest trudna do opanowania. Warto poznać dozwolone produkty – wtedy zaplanowanie posiłków na kilka dni nie będzie dużym wyzwaniem.
Śniadanie | II śniadanie | Obiad | Kolacja | |
Dzień 1 | Płatki owsiane na mleku owsianym lub wodzie z dodatkiem truskawek i migdałów. | Sałatka owocowa z ananasa, winogron i kiwi. | Łosoś gotowany na parze z ryżem, pieczoną papryka i cukinią. | Ser mozzarella z pomidorami i bazylią, kromka pieczywa bezglutenowego. |
Dzień 2 | Omlet z pomidorem i szpinakiem. | Jogurt naturalny bez laktozy, banan, orzechy włoskie | Grillowana pierś kurczaka, kasza gryczana, świeży ogórek. | Naleśniki gryczane z fetą i szpinakiem. |
Dzień 3 | Jajka na miękko, pieczywo bezglutenowe, świeży ogórek. | Chleb gryczany z niewielką ilością masła, chudą wędliną i świeżym pomidorem. | Gulasz z piersi indyka z pieczonymi batatami i bakłażanem. | Serek wiejski bez laktozy, ogórek, pomidor, kromka chleba gryczanego. |
Dzień 4 | Płatki owsiane na mleku owsianym, banan, orzechy włoskie. | Jogurt naturalny bez laktozy, świeże borówki. | Makaron bezglutenowy, domowy sos bolognese (bez dodatku gotowych składników). | Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską i świeżym pomidorem. |
Dzień 5 | Szakszuka z pomidorami i fetą. | Grejpfrut podzielony na części, nasiona słonecznika. | Klopsy drobiowe w sosie pomidorowym z ryżem, sałatka z kapusty pekińskiej i papryki. | Zupa krem z dyni. |
Dzień 6 | Naleśniki gryczane z serkiem bez laktozy i bananami. | Sałatka owocowa z bananem, truskawkami i mandarynkami. | Papryka faszerowana ryżem i wołowiną. | Pieczona dynia, komosa ryżowa, feta. |
Dzień 7 | Jajko sadzone, świeży ogórek, pieczywo bezglutenowe. | Serek wiejski bez laktozy, szczypiorek, rzodkiewka. | Grillowana pierś kurczaka, komosa ryżowa, świeży ogórek i rzodkiewka. | Sałatka z pieczonych batatów, cukinii i bakłażana. |
Jadłospis tygodniowy diety FODMAP warto wprowadzać pod okiem lekarza oraz dietetyka. Dobrym rozwiązaniem jest także sprawdzony catering dietetyczny. Przypominamy również, że ten model żywienia obejmuje trzy fazy, dopiero ostatnia to menu, które powinno zostać na dłużej.