Dieta Dukana – na czym polega? Co jeść na diecie Dukana?
Dieta Dukana nazywana jest również dietą Protal. To dieta wysokobiałkowa, która ma pomóc zredukować wagę oraz oczyścić organizm. Składa się z czterech etapów, których długość uzależniona jest od tego, ile kilogramów chcesz zrzucić. Na czym polega dieta Dukana i jak wygląda jadłospis? Sprawdź, czy to sposób dla ciebie!
Podstawowym założeniem diety stworzonej przez francuskiego lekarza Pierre’a Dukana jest ograniczenie spożywania węglowodanów na rzecz znacznego zwiększenia podaży białka. Zaproponowany przez Dukana sposób odżywiania się jest jedną z najskuteczniejszych metod redukcji masy ciała, a jednocześnie jedną ze wzbudzających największe kontrowersje. Osoby stosujące dietę mają osiągnąć założony spadek wagi, nie odczuwając przy tym dyskomfortu spowodowanego nadmiernym głodem. Ważnym założeniem diety Dukana jest spożywanie posiłków tak często, by nie pojawiło się silne uczucie głodu. Co ważne, dieta białkowa ma wyeliminować możliwość pojawienia się efektu jo-jo.
Dieta Dukana – poszczególne fazy
Dieta Dukana składa się z czterech etapów. Poszczególne fazy różnią się między sobą czasem trwania, a także rodzajem produktów spożywczych, które można włączyć do codziennego menu. Jak w każdej diecie, także tu podstawowa zasada głosi, iż można sięgać jedynie po produkty dozwolone, określone w wytycznych. Jak wyglądają poszczególne etapy?
Faza 1, czyli faza uderzeniowa
Pierwszy etap diety Dukana trwa około 7 dni (czas jest zależny od tego, ile kilogramów chcesz zrzucić; nie zaleca się, by trwała dłużej niż 10 dni). To czas diety ketogenicznej, czyli opartej na produktach mięsnych oraz nabiale o niskiej zawartości tłuszczu. Co można jeść w tym okresie? Dozwolone produkty to:
- jaja;
- cielęcina;
- drób;
- owoce morza;
- ryby;
- podroby (nerki, wątróbka);
- chudy nabiał;
- zioła – tymianek, natka pietruszki, cebula, czosnek, sól w niewielkich ilościach;
- herbata kawa ewentualnie słodzona słodzikiem.
Przygotowując posiłki należy unikać smażenia, a gotować w wodzie, na parze, piec, dusić i grillować. Jeśli zakładany spadek ma być na poziomie 5 kg, pierwszy etap diety powinien trwać tylko 2 dni; jeśli chcesz schudnąć do 10 kg, należy go wydłużyć do 3 dni, a jeśli utrata wagi ma być znaczna (20-40 kg) faza uderzeniowa powinna trwać 5-7 dni.
Dieta Dukana – faza II
Druga faza diety odchudzającej jest najdłuższa i może trwać nawet kilkanaście miesięcy – znów wszystko zależy od tego, jak spektakularna ma być utrata wagi. Etap ten nazywany jest fazą naprzemienną i trwa aż do momentu, gdy odchudzający się uzyska założony spadek masy ciała. Podczas II etapu kontynuuje się sposób żywienia z I etapu i uzupełnia go o dozwolone warzywa. Nie można w tym czasie spożywać produktów z pełnego przemiału, jak np. pieczywo. Czym możesz urozmaicić menu?
- Warzywami takimi jak pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, brokuły, kapustę, por, cukinię, paprykę, marchew, seler;
- pieczarkami.
Nie można natomiast jeść ryżu, ziemniaków, warzyw strączkowych, kukurydzy czy awokado. Zakazane są również wszelkie tłuszcze. Warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej lub ugotowane na parze. Faza II powinna łączyć ze sobą okresy spożywania tylko produktów z etapu I oraz okresy urozmaicone warzywami. Zaleca się, aby każdy taki krótszy etap fazy II trwał 5 dni.
Dieta Dukana – faza III
Trzeci etap diety rozpoczyna się w momencie, gdy osiągnięty zostanie cel, czyli zredukowana masa ciała. Nazywany jest fazą utrwalenia. Czas jego trwania to dziesięć dni na każdy utracony kilogram. Na tym etapie plan żywienia jest znacznie bardziej urozmaicony. Pojawiają się m.in.:
- owoce – poza bananami, wiśniami, czereśniami i winogronem;
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego w ciągu dnia;
- jeden plaster sera żółtego w ciągu dnia;
- dwa razy w tygodniu dwie porcje produktów skrobiowych – makarony, ryż, ziemniaki, warzywa strączkowe;
- dwa razy w tygodniu jedna porcja wieprzowiny.
Jeden dzień w tygodniu powinna być stosowana dieta proteinowa.
Dieta Dukana – IV etap
Ostatni etap diety to faza stabilizacji, czyli stopniowy powrót do normalnego żywienia. Aby utrzymać uzyskany efekt, zaleca się przeprowadzanie raz w tygodniu fazy uderzeniowej, czyli diety białkowej. Nawyk ten warto utrwalić i stosować do końca życia. Oczywiście powrót do tradycyjnego odżywiania zakłada przestrzeganie pewnych zasad – rezygnację z jedzenia fast foodów, picia napojów słodzonych czy zbyt częstego sięgania po słodycze. Najważniejsze jest wybieranie zdrowych produktów.
Skutki uboczne diety Dukana
Czy dieta Dukana jest zdrowa i można stosować ją bezpiecznie w każdym przypadku? Przede wszystkim plan żywieniowy zakłada ograniczenie spożywania błonnika, co może powodować zaparcia, które prowadzą do rozwoju poważniejszych chorób, jak nowotwory jelita grubego. Ponieważ dieta Dukana jest dość monotonna, może przyczynić się do powstania niedoborów pokarmowych – wapnia, magnezu, selenu, manganu, witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E. Zwiększona podaż białka oddziałuje niekorzystnie na nerki, obciąża je, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kamicy.
Podczas stosowania diety dochodzi do wypłukiwania wapnia z kości, co zwiększa ryzyko rozwoju osteoporozy. Niektórzy specjaliści wskazują, że dieta wysokobiałkowa może prowadzić do rozwoju lub zaostrzenia chorób sercowo-naczyniowych, a nawet nowotworów. Z tego względu dieta Dukana powinna być wybierana przez osoby młode i zdrowe. Zawsze też należy skonsultować jej wdrożenie z lekarzem, który oceni ewentualne przeciwwskazania.
Dieta Dukana – przeciwwskazania
Dieta Dukana, czyli dieta białkowa, powinna być wprowadzana pod okiem dietetyka lub lekarza. Możliwość stosowania diety Dukana powinna być omówiona ze specjalistą, który weźmie pod uwagę stan zdrowia osoby chcącej zrzucić zbędne kilogramy. Jakie są przeciwwskazania?
- Problemy z wypróżnianiem się, zaparcia;
- niewydolność nerek;
- wysoki cholesterol;
- problemy z układem krążenia;
- schorzenia tarczycy;
- choroby wątroby.
Dieta nie jest wskazana u dzieci, kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla młodzieży.
Efekty diety Dukana
Pierre Dukan przygotował swoją dietę z myślą o osobach, które chcą dość szybko i skutecznie pozbyć się nadmiaru kilogramów. Efekty widoczne są już po kilku dniach stosowania. Najszybszy spadek wagi obserwuje się w fazie uderzeniowej, czyli w pierwszej – to aż kilka kilogramów mniej. W ciągu roku może to być nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt kilogramów. Twórca diety zapewnia, że zastosowanie się do zasad diety i dotarcie do fazy stabilizacji chroni przed efektem jo-jo.
Przykładowy jadłospis diety Dukana – co jeść na diecie Dukana?
Dieta Dukana opiera się na produktach dostarczających białka. Wyklucza natomiast produkty dostarczające węglowodany oraz tłuszcze. Jak wygląda przykładowy jadłospis w diecie Dukana?
Faza 1 diety Dukana:
- na śniadanie: odtłuszczony serek wiejski, jajko na twardo, plaster szynki;
- na obiad: pieczony łosoś;
- na kolację: gotowana pierś z kurczaka;
- dodatkowe dwa posiłki: jogurt naturalny, kefir naturalny.
Faza II diety:
- na śniadanie – jajko sadzone z bekonem;
- na obiad: pierś z indyka na parze z surówką z jarmużu i pomidora;
- na kolację: sałatka z jajka na twardo, szynki z kurczaka, rzodkiewki i fasolki szparagowej;
- dodatkowe posiłki: jogurt naturalny z truskawkami, kefir z otrębami owsianymi.
Dieta tego rodzaju to dieta redukcyjna – posiłki bez większego problemu przygotujesz samodzielnie. Jeśli nie chcesz tracić czasu na szukanie przepisów, skorzystaj z pomocy firm cateringowych. Sprawdź ofertę Dietly i wybierz dla siebie najlepszą propozycję:
- catering dietetyczny Warszawa;
- catering dietetyczny Kraków;
- catering dietetyczny Wrocław.
Dieta Dukana pozwala znacznie zredukować ilość tkanki tłuszczowej i daje szybkie efekty. Decydując się na taki sposób odżywiania, warto sprawdzić stan zdrowia i przekonać się, czy nie istnieją medyczne przeciwwskazania. Dieta Dukana może okazać się niewłaściwym wyborem dla osób z zaburzeniami pracy wątroby, nerek czy serca. Do każdego odchudzania warto podejść z rozsądkiem, biorąc pod uwagę zarówno zalety, jak i wady danego rozwiązania.