Blog

Bułka pszenna – kcal. Czy pieczywo pszenne jest zdrowe?

Bułka pszenna to popularny produkt piekarniczy, który jest szeroko dostępny w sklepach. Jest wykonana z mąki pszennej, wody, soli i cukru. Ilość kalorii zawartych w tego typu produkcie może się znacznie różnić w zależności od wielkości i składu. Przyjrzyjmy się zatem bliżej, jaką kaloryczność ma bułka pszenna. Kcal i wartości odżywcze w jednym miejscu!

Bułka pszenna – kcal

Ilość kalorii zawartych w bułce pszennej zależy od wielu czynników, w tym od wielkości i składu bułki. W sklepie można znaleźć wiele różnych rodzajów bułek pszennych. W przypadku małych bułek pszennych ilość kalorii waha się od 100 do 200 kcal w jednym produkcie. Większe bułki pszenne ważące około 100 g zawierają zazwyczaj około 293 kcal. Większość bułek pszennych zawiera białko, węglowodany i tłuszcze.

pieczywo różne

Składniki odżywcze

Wartość odżywczaIlość w 100 g
Białko9,90 g 
Węglowodany52,7 g
Cukry1,77 g
Błonnik2,30 g

Bułki pszenne zawierają mało błonnika, dlatego polecane są w dietach lekkostrawnych. Jednak odradza się cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością spożywanie bułek pszennych. Wysoka zawartość cukrów prostych przyczynia się do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi

Czy bułka pszenna jest zdrowa?

Chociaż bułka pszenna może zawierać dużo kalorii, to może być również zdrowym składnikiem naszej diety. W bułce pszennej znajduje się wiele składników odżywczych, w tym białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Białko w bułce pszennej może pomóc w budowaniu i utrzymaniu mięśni, a także wspomóc przemianę materii. Węglowodany zawarte w bułce pszennej są źródłem energii, która jest niezbędna do wykonywania codziennych czynności. Witaminy i minerały w bułce pszennej mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Witamina C - źródła – objawy niedoboru, rola w organizmie i dzienne zapotrzebowanie

Jak obniżyć ilość kalorii w bułce pszennej?

Aby zmniejszyć ilość kalorii w bułce pszennej, można zastosować kilka różnych metod. Po pierwsze można zastąpić część mąki pszennej pełnoziarnistą mąką, która zawiera więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny. Po drugie można użyć mniejszych porcji bułki pszennej, aby zmniejszyć ilość kalorii. Wreszcie, można używać produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, aby zmniejszyć ilość kalorii zawartych w bułce pszennej.

Czy bułka pszenna jest kaloryczna? Podsumowanie

Bułka pszenna (kcal = 293/100 g) jest popularnym produktem piekarniczym. Ilość kalorii zawartych w bułce pszennej zależy od wielu czynników, w tym od wielkości i składu produktu. Białe pszenne pieczywo nie jest dobrym źródłem antyoksydantów, witamin czy błonnika. Warto zastąpić go więc pełnoziarnistymi produktami.

dietly catering dietetyczny