Blog

Indeks glikemiczny – czym jest? Poznaj znaczenie IG (tabela) w codziennej diecie

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Poznanie wartości IG wraz z tabelą pomaga świadomie komponować posiłki, kontrolować wagę i zapobiegać skokom cukru. Sprawdź, które produkty mają wysoki, a które niski indeks glikemiczny i jak wykorzystać tę wiedzę w codziennym jadłospisie.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu określonych produktów. Jest mierzony w skali od 0 do 100, gdzie wartość 100 przypisana jest czystej glukozie, która służy jako punkt odniesienia. Wartość IG dla danego produktu oblicza się, mierząc wzrost poziomu cukru we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu porcji zawierającej 50 g węglowodanów przyswajalnych. Produkty dzieli się na trzy kategorie: 

  • o niskim IG (poniżej 55);
  • średnim IG (55-70);
  • wysokim IG (powyżej 70)2. 

Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym szybszy i większy wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

Jak powinien wyglądać Twój posiłek przed treningiem?

Od czego zależy indeks glikemiczny produktów?

Na IG produktów wpływa kilka istotnych czynników, a ich znajomość pomoże nam szybciej rozróżniać produkty o niskim indeksie glikemicznym:

  • zawartość błonnika pokarmowego – im więcej błonnika w danym produkcie, tym niższy indeks glikemiczny;
  • stopień rozdrobnienia – drobne krojenie, blendowanie, rozgniatanie produktu sprzyja wzrostowi indeksu glikemicznego;
  • obróbka termiczna – ugotowane (a w szczególności rozgotowane) produkty będą miały wyższy indeks glikemiczny niż surowy;
  • rodzaj skrobi – niektóre podobne w smaku produkty (np. ryż zwykły i ryż basmati) różnią się swoim składem, a dokładniej stosunkiem amylozy i amylopektyny. Ta różnica również wpływa na indeks glikemiczny;
  • zawartość białka i tłuszczu – im więcej tych składników w produkcie, tym niższy jest indeks glikemiczny. Najlepszym przykładem jest tłuste awokado, które ma najniższy indeks ze wszystkich owoców.

Indeks glikemiczny i jego wpływ na zdrowie

Na wartości indeksu glikemicznego powinny zwracać uwagę nie tylko osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność, ale również wszystkie osoby zdrowe. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – możemy odnieść wiele zdrowotnych korzyści, gdy zadbamy o to, aby nasza dieta była oparta głównie na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny może nas niekiedy zmylić – oceniany jest bowiem wpływ takiej ilości produktu, aby dostarczał 50 g węglowodanów.

Na przykład, do badania indeksu glikemicznego białego pieczywa pszennego wykorzystano 100 g chleba, a do zbadania indeksu glikemicznego arbuza – aż 650 g. Oznacza to, że w przypadku niskokalorycznej żywności (arbuz ma w 100 g tylko 36 kcal) wysoka wartość indeksu glikemicznego nie musi świadczyć o negatywnym wpływie na glikemię. Zwykle bowiem w jednej porcji spożywamy dużo mniej węglowodanów niż w przypadku np. kajzerek, czy ciasteczek, a zatem wzrost glukozy nie będzie niebezpiecznie wysoki po konsumpcji. Tabela indeksu glikemicznego powinna być elementem kuchni każdej osoby, która chce się zdrowo odżywiać.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym charakteryzuje się spożywaniem produktów o IG niższym niż 55, a także łączeniu produktów ze średnim indeksem glikemicznym z tymi o niskim IG. Na początek warto wypróbować dietę pudełkową – oferty firm znajdziesz i porównasz na Dietly. Najważniejsze zasady tej diety to:

  1. Spożywaj 4-6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych;
  2. Pamiętaj, aby do każdego posiłku zjeść warzywa (w formie surowej lub gotowanej al dente);
  3. Nie rozgotowuj kaszy, ryżu, makaronu;
  4. Wybieraj lekko niedojrzałe owoce i spożywaj je ze źródłami białka i tłuszczu, np. nektarynka z orzechami i jogurtem;
  5. Wypijaj przynajmniej 1,5-2 l płynów.

Dieta o niskim IG jest zalecana przede wszystkim dla cukrzyków i osób mających insulinooporność, które chcą uniknąć nagłych wahań cukru i insuliny w surowicy krwi. Tak naprawdę ten model odżywiania mogą stosować też zdrowe osoby, ponieważ utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest formą profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworowych. Warto zwracać uwagę co i w jaki sposób jemy.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym - jak stosować ją w praktyce?

Tabela: indeks glikemiczny produktów spożywczych

Poniżej przedstawiamy tabele indeksu glikemicznego z podziałem na produkty zbożowe, warzywa, owoce, a także inne produkty, po które wiele osób lub regularnie sięgać.

Indeks glikemiczny: tabela produktów zbożowych

pieczywo chleb indeks glikemiczny
ProduktIndeks glikemiczny
Płatki owsiane40
Makaron z semoliny (pszenicy durum) ugotowany al dente43
Pumpernikiel46
Chleb żytni razowy50
Ryż basmati ugotowany52
Kasza gryczana ugotowana54
Chleb żytni pełnoziarnisty58
Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany 20 min58
Bułka grahamka60
Ryż biały zwykły gotowany64
Wafle ryżowe64
Kajzerki70
Chleb pszenny biały70
Kasza jaglana ugotowana71

Indeks glikemiczny warzyw – tabela

Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach.
ProduktIndeks glikemiczny
Pieczarki10
Sałata15
Szpinak15
Rzodkiewka15
Seler naciowy15
Pomidor15
Por15
Papryka15
Ogórek15
Kapusta (pekińska, włoska, czerwona, biała)15
Cukinia15
Cebula15
Marchew surowa16
Soja (gotowana)18
Soczewica czerwona (ugotowana)26
Burak30
Fasola biała (ugotowana)33
Marchew gotowana39
Kukurydza konserwowa55
Dynia ugotowana64
Ziemniaki ugotowane78

Indeks glikemiczny owoców – tabela

Czy nabiał i słodziki są dozwolone przy insulinooporności?
ProduktIndeks glikemiczny
Awokado10
Agrest15
Czereśnie22
Wiśnie22
Maliny25
Grejpfrut25
Jeżyny25
Mandarynki30
Brzoskwinia30
Gruszka38
Jabłko38
Truskawki40
Winogrona42
Mango51
Banan52
Jagody czarne (świeże)53
Ananas59
Daktyle suszone70
Arbuz72

Indeks glikemiczny produktów białkowych (mięso, ryby, jaja) – tabela

Dieta na odchudzanie - jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
ProduktIndeks glikemiczny
Jajka0
Majonez0
Owoce morza0
Ryby0
Sery tłuste (np. gouda)0
Śmietana0
Wieprzowina0
Wołowina0
Mięso drobiowe0

Indeks glikemiczny produktów mlecznych i napojów roślinnych – tabela

ProduktIndeks glikemiczny
Masło extra0
Serek twarogowy (homogenizowany pełnotłusty)30
Serek wiejski (light)30
Ser feta30
Napój sojowy oryginalny30
Napój migdałowy30
Napój owsiany30
Kefir (1,5% tł.)32
Mleko spożywcze (0,5% tł.)32
Jogurt grecki35
Jogurt naturalny36
Mleko kokosowe bez cukru40
Mleko spożywcze (1,5% tł.)42
Mleko spożywcze (2% tł.)48
Mleko spożywcze (3,2% tł.)55
Lody śmietankowe60
Mleko zagęszczone (słodzone)61
Napój ryżowy85

Indeks glikemiczny: tabela słodyczy i przekąsek

czekolada gorzka
ProduktIndeks glikemicznyKcal w 100 g
Czekolada gorzka22555
Czekolada deserowa40532
Czekolada mleczna43550
Baton Twix44483
Czekolada biała44580
Baton Snickers51498
Herbatniki57434
Baton Milky Way62445
Baton Bounty63449
Baton Mars65450
Drożdżówka z jabłkiem67270
Chipsy naturalne solone70555
Cola7042

Świadome wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym z tabeli może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Badania pokazują, że dieta oparta na produktach o niskim IG pomaga w kontroli wagi, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo może pozytywnie wpływać na profil lipidowy, obniżać ciśnienie krwi oraz redukować stany zapalne w organizmie. Warto zatem zwracać uwagę na indeks glikemiczny podczas komponowania codziennego jadłospisu, pamiętając jednocześnie o zachowaniu zbilansowanej diety bogatej w składniki odżywcze.