Dieta pudełkowa
Niski indeks
Cateringi dietetyczne coraz częściej poszerzają swoje oferty o dietę o niskim indeksie glikemicznym. Szerząca się popularność tego rodzaju odżywiania wynika z tego, że osoby zmagające się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej otrzymują zalecenia od lekarzy, aby nie tylko przyjmować zapisane leki, ale również stosować jadłospis, który nie będzie powodował dużych skoków glukozy we krwi i pomoże w redukcji ryzyka wystąpienia powikłań tych schorzeń, np. cukrzycy.
Czym jest dieta Niski indeks
Czym jest indeks glikemiczny?
IG to wartość, którą określa się dla produktów zawierających węglowodany. Opisuje ona to, w jaki sposób spożycie danego pożywienia będzie wpływało na poposiłkowy wzrost glukozy we krwi. Wyróżnia się podział na produkty o niskim indeksie glikemicznym (≤55), średnim (56-69) i wysokim (≥70). Im mniejsza jest wartość IG, tym mniejszy będzie poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danej żywności, dlatego osoby zmagające się z insulinoopornością lub cukrzycą powinny opierać swój jadłospis na daniach o niskim IG.
Co wpływa na wartość IG?
Na to, jakim IG charakteryzuje się dany produkt wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest zawartość błonnika pokarmowego – w przypadku, gdy jest go tylko niewielka ilość, to IG będzie większe. Dobrym przykładem jest chleb żytni razowy (IG = 50) i chleb pszenny jasny (IG = 70) – diabetycy powinni sięgać po produkty zbożowe pełnoziarniste, ponieważ dzięki błonnikowi poposiłkowy wzrost glukozy będzie niższy. Podobnym przykładem są soki owocowe, które różnią się od całych owoców tylko tym, że nie zawierają błonnika. Przykładowo, sok pomarańczowy ma indeks glikemiczny równy 52, a zwykła pomarańcza – 42. Ponadto ważna jest zawartość białka i tłuszczu w posiłku lub spożywanym produkcie, ponieważ te dwa składniki mają wolniejsze tempo opróżniania żołądka niż węglowodany. W związku z tym, jeśli zjemy coś z ich dodatkiem, to wolniejszy będzie także proces wchłaniania w jelicie cienkim, a zatem glukoza do krwi będzie się uwalniała stopniowo. Na wartość IG owoców wpływa także ich dojrzałość – przykładowo, przejrzały banan szybciej podniesie nam cukier niż ten, który jest jeszcze trochę zielonkawy. W przypadku warzyw i produktów zbożowych ważne jest, aby nie rozgotowywać ich, a raczej przygotowywać al dente. Rozgotowywanie jest czynnikiem, który zwiększa IG końcowego dania.
Co znajdziemy w tej diecie?
Posiłki z wariantu diety o niskim indeksie glikemicznym w cateringu dietetycznym będą pomagały w uregulowaniu glukozy we krwi, co wpłynie korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie osoby, która ją stosuje. Przede wszystkim możemy spodziewać dużej ilości warzyw – zwykle w formie świeżej lub ugotowanej al dente. Kucharze dbają o to, aby starannie dobierać składniki zgodnie ze wskaźnikiem indeksu glikemicznego, dlatego w pudełkach znajdą się także pełnoziarniste kasze, makarony, płatki owsiane, otręby i ciemne pieczywo. Owoce pojawią się z pewnością w formie zdrowych deserów w formie surowej lub jako dodatek do koktajli. Nie zabraknie także zdrowych źródeł kwasów tłuszczowych, takich jak oleje roślinne, orzechy włoskie, laskowe, migdały, siemię lniane, pestki dyni, czy tłuste ryby morskie. Posiłki będą składały się również z chudych źródeł białka, takich jak drób, chuda wołowina, odtłuszczony nabiał, czy ryby i owoce morza. Jeśli eliminujemy jakikolwiek składnik diety, to warto sprawdzić czy wybrany przez nas catering dietetyczny ma opcję zamówienia z wykluczeniem – niekiedy jest to możliwe w cenie, a czasem pobierana jest niewielka opłata.
O czym należy pamiętać?
Osoby chorujące na cukrzycę, insulinooporność lub hiperinsulinemię powinny pamiętać o tym, że zmiana stylu życia jest jednym z najważniejszych elementów terapii. Należy jednak stosować się do wszystkich zaleceń lekarza – przede wszystkim nie można zapominać o zapisanych lekach. Dla tych, którzy przyjmują insulinę istotną informacją będzie także zawartość wymienników węglowodanowych w posiłku. Zazwyczaj w tym wariancie znajdziemy ją na pudełkach, ale niekiedy podawana jest tylko zawartość węglowodanów ogółem. Wtedy należy od tej liczby odjąć ilość błonnika, następnie podzielić przez 10 i otrzymamy liczbę wymienników węglowodanowych, która jest niezbędna do oszacowania tego, ile jednostek insuliny powinniśmy przyjmować. Niezbędnym elementem wspomagającym regulowanie cukru we krwi jest również regularność pór spożywania posiłków. Dobrze jest zaplanować sobie plan, do którego będziemy stosować się codziennie. Dzięki cateringowi dietetycznemu taka dyscyplina będzie dużo łatwiejsza. Co więcej – z każdym kolejnym dniem diety pudełkowej będziemy uczyć się więcej o tym, jak powinny wyglądać posiłki przy naszym schorzeniu oraz jak je komponować, aby charakteryzowały się niskim IG.