Blog

    Indeks glikemiczny – czym jest? Poznaj znaczenie IG (tabela) w codziennej diecie

    Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Poznanie wartości IG wraz z tabelą pomaga świadomie komponować posiłki, kontrolować wagę i zapobiegać skokom cukru. Sprawdź, które produkty mają wysoki, a które niski indeks glikemiczny i jak wykorzystać tę wiedzę w codziennym jadłospisie.

    Czym jest indeks glikemiczny?

    Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu określonych produktów. Jest mierzony w skali od 0 do 100, gdzie wartość 100 przypisana jest czystej glukozie, która służy jako punkt odniesienia. Wartość IG dla danego produktu oblicza się, mierząc wzrost poziomu cukru we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu porcji zawierającej 50 g węglowodanów przyswajalnych. Produkty dzieli się na trzy kategorie: 

    • o niskim IG (poniżej 55);
    • średnim IG (55-70);
    • wysokim IG (powyżej 70)2. 

    Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym szybszy i większy wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

    Jak powinien wyglądać Twój posiłek przed treningiem?

    Od czego zależy indeks glikemiczny produktów?

    Na IG produktów wpływa kilka istotnych czynników, a ich znajomość pomoże nam szybciej rozróżniać produkty o niskim indeksie glikemicznym:

    • zawartość błonnika pokarmowego – im więcej błonnika w danym produkcie, tym niższy indeks glikemiczny;
    • stopień rozdrobnienia – drobne krojenie, blendowanie, rozgniatanie produktu sprzyja wzrostowi indeksu glikemicznego;
    • obróbka termiczna – ugotowane (a w szczególności rozgotowane) produkty będą miały wyższy indeks glikemiczny niż surowy;
    • rodzaj skrobi – niektóre podobne w smaku produkty (np. ryż zwykły i ryż basmati) różnią się swoim składem, a dokładniej stosunkiem amylozy i amylopektyny. Ta różnica również wpływa na indeks glikemiczny;
    • zawartość białka i tłuszczu – im więcej tych składników w produkcie, tym niższy jest indeks glikemiczny. Najlepszym przykładem jest tłuste awokado, które ma najniższy indeks ze wszystkich owoców.

    Indeks glikemiczny i jego wpływ na zdrowie

    Na wartości indeksu glikemicznego powinny zwracać uwagę nie tylko osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność, ale również wszystkie osoby zdrowe. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – możemy odnieść wiele zdrowotnych korzyści, gdy zadbamy o to, aby nasza dieta była oparta głównie na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny może nas niekiedy zmylić – oceniany jest bowiem wpływ takiej ilości produktu, aby dostarczał 50 g węglowodanów.

    Na przykład, do badania indeksu glikemicznego białego pieczywa pszennego wykorzystano 100 g chleba, a do zbadania indeksu glikemicznego arbuza – aż 650 g. Oznacza to, że w przypadku niskokalorycznej żywności (arbuz ma w 100 g tylko 36 kcal) wysoka wartość indeksu glikemicznego nie musi świadczyć o negatywnym wpływie na glikemię. Zwykle bowiem w jednej porcji spożywamy dużo mniej węglowodanów niż w przypadku np. kajzerek, czy ciasteczek, a zatem wzrost glukozy nie będzie niebezpiecznie wysoki po konsumpcji. Tabela indeksu glikemicznego powinna być elementem kuchni każdej osoby, która chce się zdrowo odżywiać.

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    Dieta z niskim indeksem glikemicznym charakteryzuje się spożywaniem produktów o IG niższym niż 55, a także łączeniu produktów ze średnim indeksem glikemicznym z tymi o niskim IG. Na początek warto wypróbować dietę pudełkową – oferty firm znajdziesz i porównasz na Dietly. Najważniejsze zasady tej diety to:

    1. Spożywaj 4-6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych;
    2. Pamiętaj, aby do każdego posiłku zjeść warzywa (w formie surowej lub gotowanej al dente);
    3. Nie rozgotowuj kaszy, ryżu, makaronu;
    4. Wybieraj lekko niedojrzałe owoce i spożywaj je ze źródłami białka i tłuszczu, np. nektarynka z orzechami i jogurtem;
    5. Wypijaj przynajmniej 1,5-2 l płynów.

    Dieta o niskim IG jest zalecana przede wszystkim dla cukrzyków i osób mających insulinooporność, które chcą uniknąć nagłych wahań cukru i insuliny w surowicy krwi. Tak naprawdę ten model odżywiania mogą stosować też zdrowe osoby, ponieważ utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest formą profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworowych. Warto zwracać uwagę co i w jaki sposób jemy.

    Dieta z niskim indeksem glikemicznym - jak stosować ją w praktyce?

    Tabela: indeks glikemiczny produktów spożywczych

    Poniżej przedstawiamy tabele indeksu glikemicznego z podziałem na produkty zbożowe, warzywa, owoce, a także inne produkty, po które wiele osób lub regularnie sięgać.

    Indeks glikemiczny: tabela produktów zbożowych

    pieczywo chleb indeks glikemiczny
    ProduktIndeks glikemiczny
    Płatki owsiane40
    Makaron z semoliny (pszenicy durum) ugotowany al dente43
    Pumpernikiel46
    Chleb żytni razowy50
    Ryż basmati ugotowany52
    Kasza gryczana ugotowana54
    Chleb żytni pełnoziarnisty58
    Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany 20 min58
    Bułka grahamka60
    Ryż biały zwykły gotowany64
    Wafle ryżowe64
    Kajzerki70
    Chleb pszenny biały70
    Kasza jaglana ugotowana71

    Indeks glikemiczny warzyw – tabela

    Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach.
    ProduktIndeks glikemiczny
    Pieczarki10
    Sałata15
    Szpinak15
    Rzodkiewka15
    Seler naciowy15
    Pomidor15
    Por15
    Papryka15
    Ogórek15
    Kapusta (pekińska, włoska, czerwona, biała)15
    Cukinia15
    Cebula15
    Marchew surowa16
    Soja (gotowana)18
    Soczewica czerwona (ugotowana)26
    Burak30
    Fasola biała (ugotowana)33
    Marchew gotowana39
    Kukurydza konserwowa55
    Dynia ugotowana64
    Ziemniaki ugotowane78

    Indeks glikemiczny owoców – tabela

    Czy nabiał i słodziki są dozwolone przy insulinooporności?
    ProduktIndeks glikemiczny
    Awokado10
    Agrest15
    Czereśnie22
    Wiśnie22
    Maliny25
    Grejpfrut25
    Jeżyny25
    Mandarynki30
    Brzoskwinia30
    Gruszka38
    Jabłko38
    Truskawki40
    Winogrona42
    Mango51
    Banan52
    Jagody czarne (świeże)53
    Ananas59
    Daktyle suszone70
    Arbuz72

    Indeks glikemiczny produktów białkowych (mięso, ryby, jaja) – tabela

    Dieta na odchudzanie - jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
    ProduktIndeks glikemiczny
    Jajka0
    Majonez0
    Owoce morza0
    Ryby0
    Sery tłuste (np. gouda)0
    Śmietana0
    Wieprzowina0
    Wołowina0
    Mięso drobiowe0

    Indeks glikemiczny produktów mlecznych i napojów roślinnych – tabela

    ProduktIndeks glikemiczny
    Masło extra0
    Serek twarogowy (homogenizowany pełnotłusty)30
    Serek wiejski (light)30
    Ser feta30
    Napój sojowy oryginalny30
    Napój migdałowy30
    Napój owsiany30
    Kefir (1,5% tł.)32
    Mleko spożywcze (0,5% tł.)32
    Jogurt grecki35
    Jogurt naturalny36
    Mleko kokosowe bez cukru40
    Mleko spożywcze (1,5% tł.)42
    Mleko spożywcze (2% tł.)48
    Mleko spożywcze (3,2% tł.)55
    Lody śmietankowe60
    Mleko zagęszczone (słodzone)61
    Napój ryżowy85

    Indeks glikemiczny: tabela słodyczy i przekąsek

    czekolada gorzka
    ProduktIndeks glikemicznyKcal w 100 g
    Czekolada gorzka22555
    Czekolada deserowa40532
    Czekolada mleczna43550
    Baton Twix44483
    Czekolada biała44580
    Baton Snickers51498
    Herbatniki57434
    Baton Milky Way62445
    Baton Bounty63449
    Baton Mars65450
    Drożdżówka z jabłkiem67270
    Chipsy naturalne solone70555
    Cola7042

    Świadome wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym z tabeli może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Badania pokazują, że dieta oparta na produktach o niskim IG pomaga w kontroli wagi, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo może pozytywnie wpływać na profil lipidowy, obniżać ciśnienie krwi oraz redukować stany zapalne w organizmie. Warto zatem zwracać uwagę na indeks glikemiczny podczas komponowania codziennego jadłospisu, pamiętając jednocześnie o zachowaniu zbilansowanej diety bogatej w składniki odżywcze.