Blog

Indeks glikemiczny – tabela IG dla popularnych produktów spożywczych

Indeks glikemiczny to ważny parametr określający wpływ danego produktu na poziom cukru we krwi. W tym artykule przedstawiamy przydatną tabelę z indeksem glikemicznym popularnych produktów. Dzięki niej dowiesz się, jak komponować zbilansowaną i zdrową dietę.

Indeks glikemiczny tabela – produkty zbożowe, warzywa, owoce

Poniżej przedstawiamy tabele indeksu glikemicznego z podziałem na: produkty zbożowe, warzywa, owoce.

Indeks glikemiczny – tabela. Produkty zbożowe

pieczywo różne
ProduktIndeks glikemiczny
Płatki owsiane40
Makaron z semoliny (pszenicy durum) ugotowany al dente43
Pumpernikiel46
Chleb żytni razowy50
Ryż basmati ugotowany52
Kasza gryczana ugotowana54
Chleb żytni pełnoziarnisty58
Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany 20 min58
Bułka grahamka60
Ryż biały zwykły gotowany64
Wafle ryżowe64
Kajzerki70
Chleb pszenny biały70
Kasza jaglana ugotowana71

Indeks glikemiczny – tabela. Warzywa

Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach.
ProduktIndeks glikemiczny
Pieczarki10
Sałata15
Szpinak15
Rzodkiewka15
Seler naciowy15
Pomidor15
Por15
Papryka15
Ogórek15
Kapusta (pekińska, włoska, czerwona, biała)15
Cukinia15
Cebula15
Marchew surowa16
Soja (gotowana)18
Soczewica czerwona (ugotowana)26
Burak30
Fasola biała (ugotowana)33
Marchew gotowana39
Kukurydza konserwowa55
Dynia ugotowana64
Ziemniaki ugotowane78

Indeks glikemiczny – tabela. Owoce

Czy nabiał i słodziki są dozwolone przy insulinooporności?
ProduktIndeksglikemiczny
Awokado10
Agrest15
Czereśnie22
Wiśnie22
Maliny25
Grejpfrut25
Jeżyny25
Mandarynki30
Brzoskwinia30
Gruszka38
Jabłko38
Truskawki40
Winogrona42
Mango51
Banan52
Jagody czarne (świeże)53
Ananas59
Daktyle suszone70
Arbuz72

Indeks glikemiczny – tabela. Produkty białkowe – mięso, ryby, jaja

Dieta na odchudzanie - jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
ProduktIndeksglikemiczny
Jajka0
Majonez0
Owoce morza0
Ryby0
Sery tłuste (np. gouda)0
Śmietana0
Wieprzowina0
Wołowina0
Mięso drobiowe0

Indeks glikemiczny – produkty mleczne i napoje roślinne

Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. - Część II
ProduktIndeks glikemiczny
Masło extra0
Serek twarogowy (homogenizowany pełnotłusty)30
Serek wiejski (light)30
Ser feta30
Napój sojowy oryginalny30
Napój migdałowy30
Napój owsiany30
Kefir (1,5% tł.)32
Mleko spożywcze (0,5% tł.)32
Jogurt grecki35
Jogurt naturalny36
Mleko kokosowe bez cukru40
Mleko spożywcze (1,5% tł.)42
Mleko spożywcze (2% tł.)48
Mleko spożywcze (3,2% tł.)55
Lody śmietankowe60
Mleko zagęszczone (słodzone)61
Napój ryżowy85

Tabela indeks glikemiczny i kalorie – słodycze i przekąski

Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
ProduktIndeks glikemicznyKcal w 100 g
Czekolada gorzka22555
Czekolada deserowa40532
Czekolada mleczna43550
Baton Twix44483
Czekolada biała44580
Baton Snickers51498
Herbatniki57434
Baton Milky Way62445
Baton Bounty63449
Baton Mars65450
Drożdżówka z jabłkiem67270
Chipsy naturalne solone70555
Cola7042
jak ograniczyć słodycze

Od czego zależy indeks glikemiczny produktów?

Na IG produktów wpływa kilka istotnych czynników, a ich znajomość pomoże nam szybciej rozróżniać produkty o niskim indeksie glikemicznym.

  • zawartość błonnika pokarmowego – im więcej błonnika w danym produkcie, tym niższy indeks glikemiczny;
  • stopień rozdrobnienia – drobne krojenie, blendowanie, rozgniatanie produktu sprzyja wzrostowi indeksu glikemicznego;
  • obróbka termiczna – ugotowane (a w szczególności rozgotowane) produkty będą miały wyższy indeks glikemiczny niż surowy;
  • rodzaj skrobi – niektóre podobne w smaku produkty (np. ryż zwykły i ryż basmati) różnią się swoim składem, a dokładniej stosunkiem amylozy i amylopektyny. Ta różnica również wpływa na indeks glikemiczny;
  • zawartość białka i tłuszczu – im więcej tych składników w produkcie, tym niższy jest indeks glikemiczny. Najlepszym przykładem jest tłuste awokado, które ma najniższy indeks ze wszystkich owoców.
awokado

Na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym?

Dieta z niskim indeksem glikemicznym charakteryzuje się spożywaniem produktów o IG niższym niż 55, a także łączeniu produktów ze średnim indeksem glikemicznym z tymi o niskim IG.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym - jak stosować ją w praktyce?

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – zasady

  1. Spożywaj 4-6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych.
  2. Pamiętaj, aby do każdego posiłku zjeść warzywa (w formie surowej lub gotowanej al dente).
  3. Nie rozgotowuj kaszy, ryżu, makaronu.
  4. Wybieraj lekko niedojrzałe owoce i spożywaj je ze źródłami białka i tłuszczu, np. nektarynka z orzechami i jogurtem.
  5. Wypijaj min. 1,5-2 l płynów.

Dieta Niski IG jest zalecana przede wszystkim dla cukrzyków i osób mających insulinooporność, które chcą uniknąć nagłych wahań cukru i insuliny w surowicy krwi. Dieta o niskim IG jest zalecana tak naprawdę dla wszystkich, ponieważ utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest formą profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworowych.

Biegunka - przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?

Jaki wpływ na zdrowie ma żywność w zależności od indeksu glikemicznego?

Na wartości indeksu glikemicznego powinny zwracać uwagę nie tylko osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność, ale również wszystkie osoby zdrowe. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – możemy odnieść wiele zdrowotnych korzyści, gdy zadbamy o to, aby nasza dieta była oparta głównie na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny może nas niekiedy zmylić – oceniany jest bowiem wpływ takiej ilości produktu, aby dostarczał 50 g węglowodanów. 

Jaki wpływ ma sen, stres i aktywność fizyczna w cukrzycy?

Na przykład, do badania indeksu glikemicznego białego pieczywa pszennego wykorzystano 100 g chleba, a do zbadania indeksu glikemicznego arbuza – aż 650 g. Oznacza to, że w przypadku niskokalorycznej żywności (arbuz ma w 100 g tylko 36 kcal) wysoka wartość indeksu glikemicznego nie musi świadczyć o jej negatywnym wpływie na glikemię. Zwykle bowiem w jednej porcji spożywamy dużo mniej węglowodanów niż w przypadku np. kajzerek, czy ciasteczek, a zatem wzrost glukozy nie będzie niebezpiecznie wysoki po konsumpcji. Tabela indeksu glikemicznego powinna być elementem kuchni każdej osoby, która chce się zdrowo odżywiać.

Więcej o zaburzeniach, w których szczególnie należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, napisaliśmy tutaj:

Zalety produktów o niskim indeksie glikemicznym

  • pomagają w uregulowaniu apetytu i zmniejszaniu nadmiernego uczucia głodu,
  • mają działanie wspierające w redukcji ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II;
  • sprzyjają redukcji masy ciała za sprawą powodowania większej sytości poposiłkowej,
  • stymulują produkcję zaledwie niewielkiej ilości insuliny, która w nadmiarze pobudzałaby syntezę tkanki tłuszczowej;
  • wspomagają uregulowanie profilu lipidowego, w szczególności poziomu trójglicerydów we krwi.

Odpowiednie planowanie posiłków to pierwszy krok do zdrowia!

Warto pamiętać, że indeks glikemiczny to tylko jeden z czynników, które należy brać pod uwagę przy planowaniu jadłospisu. Równie istotne są: wartość odżywcza produktów, ich kaloryczność, zawartość błonnika, tłuszczów i białka

Jak otworzyć catering dietetyczny? Rozpoczynanie sprzedaży diet pudełkowych krok po kroku
Photo by Marten Bjork on Unsplash

Najlepszym rozwiązaniem jest zbilansowana dieta oparta na różnorodnych, pełnowartościowych produktach, zarówno tych o niskim, jak i umiarkowanym indeksie glikemicznym. Przedstawiona tabela może stanowić cenne źródło informacji i pomóc w świadomym komponowaniu posiłków, dostosowanych do indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych.