Blog

Dieta niskotłuszczowa – co jeść, czego nie jeść? Zasady, jadłospis

Dieta niskotłuszczowa to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów do określonej ilości. Lipidy mają dostarczać 20-30% kalorii z dobowej podaży energii. Sprawdź, co i jak może pomóc w zmniejszeniu wagi, obniżeniu poziomu cholesterolu oraz poprawie ogólnego zdrowia!

Nie każdy zdrowy plan żywieniowy będzie optymalny dla wszystkich bez wyjątku. Dietę należy zbilansować indywidualnie – uwzględnić osobiste potrzeby i cele. U niektórych zbytnie ograniczenie lipidów może wywołać pewne zdrowotne komplikacje. Dotyczy to m.in. okresu dojrzewania, zaburzeń i zmian hormonalnych czy niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dietą niskotłuszczową powinny zainteresować się osoby z nadwagą, podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, usuniętym pęcherzykiem żółciowym i z chorobami serca oraz układu krążenia. Przy układaniu jadłospisu warto skorzystać z profesjonalnej pomocy dietetyka.

Rodzaje lipidów. Rola tłuszczów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu

Tłuszcze pokarmowe nazywa się również lipidami i kwasami tłuszczowymi. Tłuszcze można podzielić na dwie podstawowe grupy – nasycone i nienasycone. Pierwsze z wymienionych są głównie pochodzenia zwierzęcego. Ich spożycie w diecie niskotłuszczowej nie jest całkowicie zabronione, ale zaleca się znacznie ograniczenie z uwagi na wzrost poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów (TG). Te ostatnie dostarczają energii mięśniom, jednak w nadmiarze zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

oliwa

Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone (np. omega-3, omega-6, omega-9) oraz trans – ostatnie z wymienionych mają nieco inny kształt i strukturę atomów, co jednak ma drastyczny wpływ na ich metabolizm. Tłuszcze trans w największym stopniu spośród lipidów odpowiadają za rozwój miażdżycy, nowotworów i innych, groźnych schorzeń. Występują przede wszystkim w:

  • tłustych mięsach;
  • mleku i pełnotłustym nabiale;
  • przetworzonych (uwodornionych) tłuszczach roślinnych.

Funkcje tłuszczów w organizmie

Tłuszcze nasycone i nienasycone biorą udział w wielu procesach. Są istotne z uwagi na:

  • budowanie błon komórkowych;
  • ochronę narządów wewnętrznych przed niektórymi zagrożeniami;
  • rozkład, transport i wchłanianie witamin A, D, E i K;
  • wydzielanie niektórych hormonów:
    • odpowiedzialnych za uczucia głodu i sytości;
    • hormonów płciowych;
  • działanie układu nerwowego i przesyłanie sygnałów między neuronami;
  • mechanizmy odpornościowe;
  • gromadzenie zapasów energii.
Od czego zależy spalanie tłuszczu?

Dieta niskotłuszczowa – ograniczenie tłuszczów trans i nienasyconych kwasów tłuszczowych

W odpowiednio zbilansowanej diecie uwzględnia się osobiste, dzienne zapotrzebowanie na energię i poszczególne makroskładniki. „Standardowo” tłuszcze powinny zapewniać 20–35% przyjmowanych kalorii. Węglowodany pokrywają 45–65% zapotrzebowania na energię, a białka 10–20%. Dieta niskotłuszczowa polega na ograniczeniu udziału lipidów w podaży kalorii do maksymalnie ok. 20% – w niektórych przypadkach górny próg jest jeszcze mniejszy. Pozostałą część energii mają zapewnić cukry, spożycie białek pozostaje na dotychczasowym poziomie.

„Zamiana” tłuszczów na węglowodany niesie ze sobą zmniejszenie kaloryczności. 1 gram lipidów dostarcza ok. 9 kcal, a cukrów 4 kcal. Przed przejściem na niskotłuszczową dietę należy poradzić się specjalisty do spraw żywienia. Całkowita eliminacja lipidów lub poważne niedobory jednej z najważniejszych substancji odżywczych mogą doprowadzić do:

  • braku energii, osłabienia i przewlekłego zmęczenia;
  • zwiększonej podatności na urazy oraz liczne choroby (obniżenie odporności);
  • silnego głodu;
  • pogorszenia stanu i wyglądu skóry;
  • zaburzeń koncentracji, krążenia, problemów neurologicznych;
  • kłopotów z płodnością i cyklem menstruacyjnym.
Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?

Najważniejsze zasady diety niskotłuszczowej i skutecznego odchudzania

Podstawowe wytyczne to przede wszystkim:

  • ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz olejów roślinnych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • jedzenie 4-5 posiłków na dobę w regularnych odstępach;
  • wybieranie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu i bogatych w błonnik;
  • unikanie żywności wysoko przetworzonej, która często zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • eliminacja lub ograniczenie spożywania mięsa;
  • unikanie spożycia prostych węglowodanów.

Duże znaczenie ma sposób przygotowywania posiłków – zaleca się całkowitą rezygnację ze smażenia. Zamiast tego można skorzystać z innych metod obróbki termicznej, tj. pieczenia, grillowania czy duszenia. W zakresie gotowania w wodzie czy na parze nie ma żadnych zmian Chcesz przejść na dietę niskotłuszczową ze względu na chęć zbicia zbędnych kilogramów? Przy odchudzaniu pamiętaj również o:

  • ujemnym bilansie energetycznym przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych;
  • regularnym nawadnianiu (piciu min. 2 l wody i innych płynów dziennie);
  • aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu.
Cukier w diecie dziecka – jak zmniejszyć jego ilość - artykul

Dieta niskotłuszczowa – czego unikać? Produkty do ograniczenia i eliminacji

Na diecie niskotłuszczowej należy unikać spożywania dużych ilości artykułów o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. To oznacza, że z jadłospisu należy całkowicie wykreślić następujące artykuły:

  • tłuste mięsa (głównie baranina, dziczyzna i wieprzowina);
  • słonina;
  • tłusty drób;
  • pełnotłuste mleko i produkty mleczne – niektóre sery, masła, margaryny, śmietana;
  • smalec;
  • słodycze;
  • dania gotowe;
  • fast-foody;
  • słodzone napoje;
  • alkohol.

Produkty spożywcze, które można jeść, ale w ograniczonej ilości

Standardowa dieta niskotłuszczowa pozwala urozmaicać jadłospis. Jakie spożycie poniższych produktów jest dozwolone? To już zależy od indywidualnych wytycznych, jednak z umiarem można włączyć do jadłospisu:

  • chude mięsa – cielęcina, wołowina, wieprzowina etc. odpowiedniej jakości;
  • tłuste ryby, m.in. łososie, makrele, sardynki, tuńczyki, węgorze;
  • nasiona, pestki;
  • orzechy;
  • oliwę z oliwek
  • olej rzepakowy;
  • awokado.

Co jeść na diecie niskotłuszczowej? Produkty z niską zawartością tłuszczu

Podstawą na diecie niskotłuszczowej będzie jedzenie zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego, świeżych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, chudych mięs, mlecznych produktów niskotłuszczowych oraz picie świeżo wyciśniętych soków, wody i różnego rodzaju herbat. Z różnych powodów nie jesteś w stanie samodzielnie dopilnować wszystkiego? Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly i znajdź catering, który zapewni odpowiednie posiłki do wybranego rodzaju diety! Możesz wyszukać między innymi:

  • catering dietetyczny Kraków;
  • catering dietetyczny Warszawa;
  • catering dietetyczny Wrocław.
dieta catering salatka sałatka

Na liście produktów polecanych osobom, które stosują dietę opartą na ograniczeniu lipidów – w szczególności tych najbardziej szkodliwych – są przede wszystkim:

  • owoce i warzywa, bez żadnych wyjątków;
  • pełnoziarniste pieczywo, makarony, artykuły z mąki razowej;
  • ryż brązowy, czerwony lub niełuskany;
  • grube kasze – gryczana, jaglana, pęczak;
  • płatki zbożowe z pełnego ziarna (np. jęczmienne, owsiane);
  • chudy nabiał – odtłuszczone mleko, sery, twaróg, jogurty;
  • chude ryby, np. dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, pstrąg, sandacz;
  • chudy drób;
  • soki owocowe i warzywne;
  • niegazowana woda mineralna;
  • herbatki owocowe, ziołowe.

Przykładowy jadłospis ze zmniejszoną ilością tłuszczów w diecie

Jeden dzień na diecie niskotłuszczowej mógłby wyglądać następująco:

  1. Śniadanie – owsianka z mlekiem odtłuszczonym i owocami, suchymi płatkami zbożowymi, jajka na miękko i kawa z mlekiem odtłuszczonym.
  2. Drugie śniadanie – owoce, jogurt niskotłuszczowy, kanapki z szynką z indyka lub łososiem.
  3. Obiad – sałatka z tuńczykiem, zieloną sałatą i warzywami, pieczywo ciemne, indyk na grillu, ziemniaki pieczone.
  4. Podwieczorek – smoothie owocowe z mlekiem odtłuszczonym, kanapki z chudym mięsem i warzywami.
  5. Kolacja – duszony kurczak, ryż brązowy, warzywa gotowane.

Powyższy jadłospis nie jest przykładem optymalnie zbilansowanej diety – ma ilustrować ogólne zasady planu żywienia, a nie spełniać konkretne potrzeby. Chcesz dokładniejszą rozpiskę, dostosowaną do ciebie? Poproś dietetyka o indywidualne wytyczne! Potem możesz je przekazać dostawcy cateringu z dietą niskotłuszczową.

dietly catering dietetyczny