Dieta niskotłuszczowa – co jeść, czego nie jeść? Zasady, jadłospis
Dieta niskotłuszczowa to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu spożycia tłuszczów do określonej ilości. Lipidy mają dostarczać 20-30% kalorii z dobowej podaży energii. Sprawdź, co i jak może pomóc w zmniejszeniu wagi, obniżeniu poziomu cholesterolu oraz poprawie ogólnego zdrowia!
Nie każdy zdrowy plan żywieniowy będzie optymalny dla wszystkich bez wyjątku. Dietę należy zbilansować indywidualnie – uwzględnić osobiste potrzeby i cele. U niektórych zbytnie ograniczenie lipidów może wywołać pewne zdrowotne komplikacje. Dotyczy to m.in. okresu dojrzewania, zaburzeń i zmian hormonalnych czy niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dietą niskotłuszczową powinny zainteresować się osoby z nadwagą, podwyższonym poziomem cholesterolu LDL, usuniętym pęcherzykiem żółciowym i z chorobami serca oraz układu krążenia. Przy układaniu jadłospisu warto skorzystać z profesjonalnej pomocy dietetyka.
Rodzaje lipidów. Rola tłuszczów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu
Tłuszcze pokarmowe nazywa się również lipidami i kwasami tłuszczowymi. Tłuszcze można podzielić na dwie podstawowe grupy – nasycone i nienasycone. Pierwsze z wymienionych są głównie pochodzenia zwierzęcego. Ich spożycie w diecie niskotłuszczowej nie jest całkowicie zabronione, ale zaleca się znacznie ograniczenie z uwagi na wzrost poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów (TG). Te ostatnie dostarczają energii mięśniom, jednak w nadmiarze zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone (np. omega-3, omega-6, omega-9) oraz trans – ostatnie z wymienionych mają nieco inny kształt i strukturę atomów, co jednak ma drastyczny wpływ na ich metabolizm. Tłuszcze trans w największym stopniu spośród lipidów odpowiadają za rozwój miażdżycy, nowotworów i innych, groźnych schorzeń. Występują przede wszystkim w:
- tłustych mięsach;
- mleku i pełnotłustym nabiale;
- przetworzonych (uwodornionych) tłuszczach roślinnych.
Funkcje tłuszczów w organizmie
Tłuszcze nasycone i nienasycone biorą udział w wielu procesach. Są istotne z uwagi na:
- budowanie błon komórkowych;
- ochronę narządów wewnętrznych przed niektórymi zagrożeniami;
- rozkład, transport i wchłanianie witamin A, D, E i K;
- wydzielanie niektórych hormonów:
- odpowiedzialnych za uczucia głodu i sytości;
- hormonów płciowych;
- działanie układu nerwowego i przesyłanie sygnałów między neuronami;
- mechanizmy odpornościowe;
- gromadzenie zapasów energii.
Dieta niskotłuszczowa – ograniczenie tłuszczów trans i nienasyconych kwasów tłuszczowych
W odpowiednio zbilansowanej diecie uwzględnia się osobiste, dzienne zapotrzebowanie na energię i poszczególne makroskładniki. „Standardowo” tłuszcze powinny zapewniać 20–35% przyjmowanych kalorii. Węglowodany pokrywają 45–65% zapotrzebowania na energię, a białka 10–20%. Dieta niskotłuszczowa polega na ograniczeniu udziału lipidów w podaży kalorii do maksymalnie ok. 20% – w niektórych przypadkach górny próg jest jeszcze mniejszy. Pozostałą część energii mają zapewnić cukry, spożycie białek pozostaje na dotychczasowym poziomie.
„Zamiana” tłuszczów na węglowodany niesie ze sobą zmniejszenie kaloryczności. 1 gram lipidów dostarcza ok. 9 kcal, a cukrów 4 kcal. Przed przejściem na niskotłuszczową dietę należy poradzić się specjalisty do spraw żywienia. Całkowita eliminacja lipidów lub poważne niedobory jednej z najważniejszych substancji odżywczych mogą doprowadzić do:
- braku energii, osłabienia i przewlekłego zmęczenia;
- zwiększonej podatności na urazy oraz liczne choroby (obniżenie odporności);
- silnego głodu;
- pogorszenia stanu i wyglądu skóry;
- zaburzeń koncentracji, krążenia, problemów neurologicznych;
- kłopotów z płodnością i cyklem menstruacyjnym.
Najważniejsze zasady diety niskotłuszczowej i skutecznego odchudzania
Podstawowe wytyczne to przede wszystkim:
- ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz olejów roślinnych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
- jedzenie 4-5 posiłków na dobę w regularnych odstępach;
- wybieranie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu i bogatych w błonnik;
- unikanie żywności wysoko przetworzonej, która często zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych;
- eliminacja lub ograniczenie spożywania mięsa;
- unikanie spożycia prostych węglowodanów.
Duże znaczenie ma sposób przygotowywania posiłków – zaleca się całkowitą rezygnację ze smażenia. Zamiast tego można skorzystać z innych metod obróbki termicznej, tj. pieczenia, grillowania czy duszenia. W zakresie gotowania w wodzie czy na parze nie ma żadnych zmian Chcesz przejść na dietę niskotłuszczową ze względu na chęć zbicia zbędnych kilogramów? Przy odchudzaniu pamiętaj również o:
- ujemnym bilansie energetycznym przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych;
- regularnym nawadnianiu (piciu min. 2 l wody i innych płynów dziennie);
- aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu.
Dieta niskotłuszczowa – czego unikać? Produkty do ograniczenia i eliminacji
Na diecie niskotłuszczowej należy unikać spożywania dużych ilości artykułów o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. To oznacza, że z jadłospisu należy całkowicie wykreślić następujące artykuły:
- tłuste mięsa (głównie baranina, dziczyzna i wieprzowina);
- słonina;
- tłusty drób;
- pełnotłuste mleko i produkty mleczne – niektóre sery, masła, margaryny, śmietana;
- smalec;
- słodycze;
- dania gotowe;
- fast-foody;
- słodzone napoje;
- alkohol.
Produkty spożywcze, które można jeść, ale w ograniczonej ilości
Standardowa dieta niskotłuszczowa pozwala urozmaicać jadłospis. Jakie spożycie poniższych produktów jest dozwolone? To już zależy od indywidualnych wytycznych, jednak z umiarem można włączyć do jadłospisu:
- chude mięsa – cielęcina, wołowina, wieprzowina etc. odpowiedniej jakości;
- tłuste ryby, m.in. łososie, makrele, sardynki, tuńczyki, węgorze;
- nasiona, pestki;
- orzechy;
- oliwę z oliwek
- olej rzepakowy;
- awokado.
Co jeść na diecie niskotłuszczowej? Produkty z niską zawartością tłuszczu
Podstawą na diecie niskotłuszczowej będzie jedzenie zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego, świeżych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, chudych mięs, mlecznych produktów niskotłuszczowych oraz picie świeżo wyciśniętych soków, wody i różnego rodzaju herbat. Z różnych powodów nie jesteś w stanie samodzielnie dopilnować wszystkiego? Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly i znajdź catering, który zapewni odpowiednie posiłki do wybranego rodzaju diety! Możesz wyszukać między innymi:
- catering dietetyczny Kraków;
- catering dietetyczny Warszawa;
- catering dietetyczny Wrocław.
Na liście produktów polecanych osobom, które stosują dietę opartą na ograniczeniu lipidów – w szczególności tych najbardziej szkodliwych – są przede wszystkim:
- owoce i warzywa, bez żadnych wyjątków;
- pełnoziarniste pieczywo, makarony, artykuły z mąki razowej;
- ryż brązowy, czerwony lub niełuskany;
- grube kasze – gryczana, jaglana, pęczak;
- płatki zbożowe z pełnego ziarna (np. jęczmienne, owsiane);
- chudy nabiał – odtłuszczone mleko, sery, twaróg, jogurty;
- chude ryby, np. dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, pstrąg, sandacz;
- chudy drób;
- soki owocowe i warzywne;
- niegazowana woda mineralna;
- herbatki owocowe, ziołowe.
Przykładowy jadłospis ze zmniejszoną ilością tłuszczów w diecie
Jeden dzień na diecie niskotłuszczowej mógłby wyglądać następująco:
- Śniadanie – owsianka z mlekiem odtłuszczonym i owocami, suchymi płatkami zbożowymi, jajka na miękko i kawa z mlekiem odtłuszczonym.
- Drugie śniadanie – owoce, jogurt niskotłuszczowy, kanapki z szynką z indyka lub łososiem.
- Obiad – sałatka z tuńczykiem, zieloną sałatą i warzywami, pieczywo ciemne, indyk na grillu, ziemniaki pieczone.
- Podwieczorek – smoothie owocowe z mlekiem odtłuszczonym, kanapki z chudym mięsem i warzywami.
- Kolacja – duszony kurczak, ryż brązowy, warzywa gotowane.
Powyższy jadłospis nie jest przykładem optymalnie zbilansowanej diety – ma ilustrować ogólne zasady planu żywienia, a nie spełniać konkretne potrzeby. Chcesz dokładniejszą rozpiskę, dostosowaną do ciebie? Poproś dietetyka o indywidualne wytyczne! Potem możesz je przekazać dostawcy cateringu z dietą niskotłuszczową.